Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Carrière 23 mei 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom je nooit een nieuwe baan voor het geld moet kiezen

Laten we er geen doekjes om winden: een nieuwe baan vinden is niet gemakkelijk. Het is een heleboel sollicitatiebrieven schrijven, omgaan met afwijzingen en aan jezelf twijfelen en overwegen om tóch maar een andere kant op te gaan. Dus als je dan iets aangeboden krijgt, heb je waarschijnlijk enorm de neiging dat te accepteren – zelfs als je het niet echt leuk vindt, maar het alleen maar goed verdient. Toch is een baan voor het geld écht geen goed idee, hoe aanlokkelijk het ook klinkt.

Natuurlijk, geld is belangrijk. Mensen zeggen dan wel dat geld niet gelukkig maakt, maar een leven met geldzorgen is dan weer het andere uiterste. Je hebt inkomen nu eenmaal nodig om de rekeningen te betalen én af en toe iets leuks te doen. En ja, met het salaris van die nieuwe baan kun je misschien ook een groter appartement huren of over een paar jaar die wereldreis maken.

Het gaat niet alleen over de lange termijn

Langetermijndromen zijn een grote reden waarom mensen een baan voor het geld kiezen, maar het is belangrijk om ook de korte termijn niet te vergeten. Kan die wereldreis goedmaken dat je vijf dagen per week achter een bureau zit zonder ook maar iets van avontuur of uitdaging? Ben je nog wel zo gelukkig met je nieuwe huis als je eigenlijk alleen maar in bed wilt liggen huilen hoe stom je je leven vindt? Nee, je werk is niet alles in het leven, maar je bent er wel veel mee bezig en het kan heel bepalend zijn voor hoe het met je gaat.

Lees ook: Een goed salaris is belangrijkste selectiecriterium voor nieuwe baan

Het bespaart je een heleboel moeite om daar goed over na te denken vóór je de baan aanneemt, in plaats van eerst met de neus op de feiten gedrukt te worden. En dat heeft nog een reden: als je er eenmaal in zit, is het veel lastiger eruit te stappen. Niet alleen omdat je ertegenop gaat zien om het aan je baas te verkondigen en om dan weer opnieuw te beginnen met banen zoeken, maar ook omdat het heel lastig is om weg te lopen van geld.

Waarom een baan voor het geld zo verslavend is

Dat heeft twee redenen: een psychologische en een praktische. Enerzijds is geld één van de dingen die het beloningssysteem in onze hersenen activeren. Als je elke maand salaris binnen ziet komen op je rekening, doen je hersenen een spreekwoordelijk dansje – het is heel lastig om dat op te geven voor een baan waarbij je minder verdient. En hoe langer je ergens blijft, hoe meer je – als het goed is – gaat verdienen, dus hoe verslavender dat wordt.

Daarbij is de kans groot dat je je uitgaven vrij snel gaat aanpassen aan het inkomen dat je hebt. Goed, misschien zoek je niet metéén een duurder appartement (en zelfs als dat wel zo is, vind je het waarschijnlijk niet, want huizenmarkt). Maar zelfs als je bijvoorbeeld duurder boodschappen gaat doen, raak je daaraan gewend. Als je dan minder gaat verdienen, is de kans groter dat je ineens wel degelijk geldproblemen krijgt.

Dus vind je een baan die goed verdient en die je nog leuk vindt ook? Good for you! Maar over een baan voor het geld die níet aansluit bij wat je leuk vindt, moet je misschien toch een tweede keer nadenken.

Meer lezen over geluk op het werk:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Thrive Global

Reageer op artikel:
Waarom je nooit een nieuwe baan voor het geld moet kiezen
Sluiten