Nieuw jaar, nieuwe baan: is het tijd om je baan op te zeggen?

Een nieuw jaar is het ideale moment om je leven eens onder de loep te nemen. Ben je nog blij met hoe je leven eruit ziet? En zo niet, wat kan je daar dan aan doen? Terwijl iedereen praat over dat ze dit jaar écht meer gaan sporten, denk jij eraan je baan op te zeggen en een nieuwe te zoeken.

Het feit dat je op dit artikel hebt geklikt, laat wel zien dat je er nog over twijfelt. Het is natuurlijk ook niet niks om een nieuwe weg in te slaan met je werk. Daarom verzamelden we vier mogelijke redenen waarom jij eraan denkt je baan op te zeggen.

Tijd om je baan op te zeggen?

Is het inderdaad verstandig om je baan op te zeggen? Of zijn er nog mogelijkheden binnen je huidige baan?

Reden 1: Niet genoeg salaris

Heb je het gevoel dat je niet genoeg verdient? Dat is een vervelend gevoel. Je voelt je niet alleen gewaardeerd door positieve feedback van je baas, maar ook een bijbehorend salaris. Check bij Loonwijzer en Payscale of je daadwerkelijk minder verdient dan je marktwaarde.

De vraag die we moeten stellen is: heb je de afgelopen tijd gevraagd om een salarisverhoging? Als je deze niet gekregen hebt en je er achtergekomen bent dat je een lager salaris hebt dan mensen in jouw vakgebied, dan kan het inderdaad tijd zijn om op zoek te gaan naar een nieuwe baan.

Geen salarisverhoging gevraagd?

Misschien vind je het eng om te onderhandelen over je salaris. We feel you. Luister naar de WorkJuice Podcast met onderhandelcoach Merel van der Wouden om wat zekerder in je schoenen te staan, of lees alle onderhandeltips op WorkJuice.nl.

Vraag je ook af of de reden dat je niet om een salarisverhoging hebt gevraagd, niet dieper gaat dan geld. Als je honderden euro’s meer wil verdienen, kan dat ook zijn omdat je eigenlijk niet zo tevreden bent met je baan.

Reden 2: Niet genoeg uitdaging

Krijg jij niet genoeg uitdaging momenteel? Niets is meer demotiverend dan je baan met twee vingers in je neus te kunnen uitvoeren. Maar voordat je je baan opzegt, weet dat je meer invloed op je takenpakket hebt dan je vaak denkt. Vraag een gesprek aan met je manager of baas om te kijken of dit bij jou ook zo is.

Misschien wil je wel een nieuwe skill leren, een cursus volgen of promotie maken, en vervaagt deze reden daardoor naar de achtergrond. Alleen je manager of baas weet of dat erin zit bij deze baan.

Betwijfel je nog steeds of je na een promotie, een nieuw project of een cursus wel voldoening uit je werk haalt? Dan kan het zijn dat je eigenlijk misschien een totaal andere baan wil in een nieuwe industrie, of dat je bijvoorbeeld wil gaan ondernemen.

Lees ook: Zo vind je (weer) voldoening in je werk

Reden 3: Je wil gaan ondernemen of freelancen

Whoo, je wil voor jezelf beginnen, good for you! Het heeft een hoop voordelen, maar zorg ook dat je de waarheden over ondernemen goed kent. Daarnaast is het goed om je goed in te lezen en kennis op te doen over bijvoorbeeld de administratie.

Is geld iets waar jij je zorgen om maakt? Zorg dat je een spaarpotje hebt met je vaste lasten voor drie tot zes maanden. Als je je zeker voelt over je netwerk, financiën en kennis kun je aan de slag. Tot die tijd kun je ook parttime gaan freelancen of werken aan je ondernemingsplan.

Reden 4: Je overweegt een carrièreswitch te maken

Het is altijd mogelijk om een carrièreswitch te maken. Zelfs als je millennial bent, net het werkveld hebt betreden en het werk niet is wat je had verwacht. Maar ook als je al verder in je carrière bent en eens iets nieuws wil gaan doen om uitgedaagd te blijven worden.

De eerste stap is genoeg kennis opdoen om zelfverzekerd het nieuwe hoofdstuk aan te gaan. Ga praten met mensen die werken in de industrie waar jij aan zit te denken. Doe daarnaast nieuwe kennis op door een thuisstudie of cursussen te volgen. En vergeet je netwerk niet! Je zult een nieuw netwerk moeten opbouwen in de nieuwe industrie.

Neem hier de tijd voor! Als je er echt honderd procent klaar voor bent, zal er een mooie kans op je pad komen. Wedden?

Dit vind je misschien ook interessant

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Nieuw jaar, nieuwe baan: is het tijd om je baan op te zeggen?
Sluiten