Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Freelancen 12 feb 2019

Avalon werd freelancer en verhuisde naar Valencia: “In je hoofd maak je de verhuizing veel groter dan het is”

Het idee om te verhuizen naar Spanje, spookte al langer door het hoofd van Avalon Boots (27), maar het juiste moment was nog niet gekomen. Tot er veranderingen op haar werk waren, waardoor ze een duwtje in de juiste richting kreeg. Inmiddels woont ze samen met haar vriend en hond alweer een jaar in Valencia en werkt ze als freelance tekstschrijver.

We vroegen haar hoe het eerste jaar van freelancen haar verging en hoe ze de knoop doorhakte om naar het buitenland te verhuizen.

Waarom heb je gekozen voor Valencia?

“Zo’n vier jaar geleden was ik hier met mijn vriend op stedentrip. We waren er maar een paar dagen, maar we waren eigenlijk allebei meteen verliefd op deze stad. De stad is prachtig en het strand is dichtbij, een perfecte combinatie. Daarnaast houd ik echt heel erg van Spanje: het eten, het weer en de mensen!

Valencia is niet ver van Nederland en dat maakte de keuze ook wel iets makkelijker denk ik. Stel er zou wat in Nederland gebeuren, dan kon ik altijd binnen no time het vliegtuig pakken zonder hier honderden euro’s aan kwijt te zijn. Aan de andere kant kunnen mensen mij ook heel gemakkelijk opzoeken.”

Twijfelde je lang voordat je naar het buitenland besloot te gaan?

“Mijn vriend was al meteen enthousiast toen we voor het eerst in Valencia waren, maar ik heb best lang getwijfeld. Ik wilde eerst wat meer zekerheid hebben voordat ik de stap durfde te nemen. Ik werkte op dat moment bij Ondertussen.nl en Anyone Amsterdam, maar ik wist dat ik in principe als freelance tekstschrijver zou kunnen werken.

Door wat veranderingen op mijn werk, kreeg ik een soort duwtje in de juiste richting.

Een maand voordat we zouden verhuizen, begon ik voor mezelf. Zo kon ik het één en ander in Nederland nog opzetten.”

Wat vond je het moeilijkst aan verhuizen naar het buitenland?

“Verrassend genoeg vond ik er eigenlijk weinig moeilijk aan. We zouden een half jaar blijven, maar zitten er inmiddels al een jaar. Ik zat eigenlijk de hele tijd te wachten op het moment dat ik een soort panic-attack zou hebben en me af zou vragen waar ik in vredesnaam mee bezig was, maar dat kwam maar niet.

De eerste weken voelde het wel echt alsof we op vakantie waren. Ik was nog maar net voor mezelf begonnen, dus vond ik het moeilijk om daar een balans in te vinden. Daar komt bij dat je in een ander land bent, waar ze een andere taal spreken. Dat was in het begin ook best nog lastig, want mijn vriend en ik spraken beiden geen woord Spaans toen we hier net aankwamen.

Nu vind ik het vooral moeilijk om niet altijd bij mijn familie en vrienden te kunnen zijn. Maar aan de andere kant voelt het ook alsof ik hier nog niet helemaal klaar ben. Ik weet wel zeker dat ik hier niet voor altijd zal blijven wonen, maar wanneer we weer naar Nederland gaan, weet ik nog niet.”

Denk je dat het makkelijker was omdat je vriend en je hond met je meegingen?

“Ik denk inderdaad dat het makkelijker is om met mijn vriend en hondje Sjaakie te verhuizen. Zo ben je nooit alleen en heb je altijd iemand om op terug te vallen. Daarnaast voel ik me sowieso nooit alleen dankzij mijn hond. De Spanjaarden zijn gek op hem en het is een heel gemakkelijke manier om met mensen in contact te komen.”

Hoe heb je je eerste opdrachtgevers gevonden?

“Ik werkte voor Ondertussen.nl, dat werd overgenomen door een ander bedrijf en daar zochten ze ook freelancers voor. Op die manier kon ik daar gemakkelijk voor blijven werken. Daarnaast heb ik wat mails de deur uitgegooid naar websites die me tof leken om voor te schrijven. Zo mocht ik op gesprek komen en had ik voordat ik überhaupt voor mezelf zou beginnen, al een prima maandsalaris.”

Waar ik wel echt tegenaan liep, is het feit dat facturen pas bij de uiterlijke datum uitbetaald worden.

Ik had bedacht dat dit gewoon zou gebeuren zodra je een factuur de deur uit doet, maar dat is helaas niet het geval. Dat zorgde ervoor dat ik een maand lang moest overbruggen qua salaris, maar gelukkig had ik wel wat opgespaard voor het geval dat er zoiets zou gebeuren. Toen die cashflow eenmaal begon te lopen, zat het wel goed.”

Lees ook: Wat doe je als een factuur niet wordt betaald?

Hoe bevalt het leven nu in het buitenland als freelancer?

“Perfect! Het leven in Spanje is goedkoop. Dat zorgde bij mij voor minder druk om veel opdrachten binnen te moeten halen. Inmiddels heb ik een prima Nederlands salaris, en lage kosten in Spanje. Dat is voor mij echt best of both worlds. Naast natuurlijk het fantastische weer en de heerlijke tapas.”


Klinkt heerlijk! Hoe ziet de gemiddelde dag er voor jou uit?

“Ik probeer om rond half 8 op te staan, maar vaak wordt dit wel iets later haha. Dan laat ik mijn hond uit, ga ik douchen en ontbijt maken. Dan begint mijn werkdag. Vaak werk ik vanuit huis, maar soms ook in koffietentjes. Rond een uurtje of twee/drie uur is het tijd voor de lunch, die soms best wel uitgebreid is. Hier is het heel gebruikelijk om in de middag uitgebreid te eten en in de avond nog iets kleins te eten.

Soms lunchen we gewoon thuis, maar ook vaak buiten de deur. Dit zorgt er wel voor dat ik in de middag een stuk minder productief ben, dus dat doen we alleen als het kan. Het liefst werk ik tot de lunch, zodat ik de middag voor mezelf heb, maar dat lukt natuurlijk niet altijd.”

Heb je nog tips voor andere mensen die naar het buitenland willen verhuizen en voor zichzelf beginnen?

“Gewoon doen! Ik denk dat het mij heel erg heeft geholpen dat ik al wat lijntjes had uitgezet toen ik nog in Nederland woonde, waardoor ik eenmaal in het buitenland een basis had en van daaruit verder kon zoeken naar opdrachtgevers. Verhuizen naar het buitenland klinkt misschien heel spannend, en dat is het ook zeker.

Maar ik denk dat je zoiets in je hoofd veel groter maakt dan dat het is.

Bij mij hielp de gedachte heel erg dat het maar voor een half jaar zou zijn. En mocht ik het echt helemaal niks vinden, dan zou ik altijd weer terug naar Nederland kunnen komen. Het is zo’n mooie ervaring! Als het kan, zou ik het echt doen. Al is het maar voor een paar maanden.”

Meer weten over Avalons leven in Valencia of wil je haar misschien inhuren als freelance tekstschrijver? Neem dan eens een kijkje op haar website.

Meer inspirerende interviews

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Avalon werd freelancer en verhuisde naar Valencia: “In je hoofd maak je de verhuizing veel groter dan het is”
Sluiten