Binnenkort een assessment bij je sollicitatie? Zo zorg je ervoor dat je die rockt

Het doen van een sollicitatie is vaak zenuwslopend, zeker als je de baan graag wil hebben. Het is nog spannender wanneer je een assessment bij je sollicitatie moet doen. Dit is een middel voor werkgevers om te kijken of de baan wel echt geschikt is voor jou. Een assessment is spannend, maar je kunt het makkelijker voor jezelf maken door je goed voor te bereiden.

Op een sollicitatie moet je je altijd goed voorbereiden en met een assessment heb je nog even iets meer werk.

Weten wat je moet verwachten bij een assessment sollicitatie

Het assessment heeft veel verschillende vormen. Vaak bestaat het uit een praktijkgedeelte waarin situaties en problemen binnen het bedrijf worden nagebootst. Je werkgever wil doormiddel van deze situaties testen hoe jij ermee omgaat.

Naast deze praktijkopdrachten krijg je vaak te maken met vragen over je persoonlijkheid en intelligentietests. Hierbij worden meerdere aspecten van je intelligentie getest en wordt gekeken of je de baan wel echt aankan. Je moet denken aan tests over taalbeheersing, woordbeelden, analogieën en meer.

Dit soort opdrachten kun je gratis oefenen op Oya Training.

Assessment onderschatten

Probeer het assessment niet te onderschatten. Het is een belangrijke test die kan bepalen of een bedrijf je aanneemt. Praat met mensen die al eerder zo’n test hebben moeten doen om beter te weten hoe het gaat.

Oefenen voor het assessment is top, maar stop vlak voor de sollicitatie met oefenen. Anders word je alleen nog maar zenuwachtiger en dat wil je niet hebben.

Zenuwen voorkomen voor de sollicitatie

Je voorkomt zenuwen door je goed voor te bereiden op je assessment, maar ook zeker op de sollicitatie zelf. Veel vragen komen langs tijdens iedere sollicitatie, probeer daar alvast een antwoord op te formuleren in je hoofd.

Daarnaast is het handig je eigen vragen op te schrijven, te bedenken wat je over jezelf kwijt wil en wat je motivaties zijn om bij dit bedrijf te komen werken.

Lees ook: Zo beantwoord je de vraag waarom je een nieuwe baan zoekt tijdens een sollicitatie

IntermediarWeTalent

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Binnenkort een assessment bij je sollicitatie? Zo zorg je ervoor dat je die rockt
Sluiten