Tessa Ham
Tessa Ham Op de werkvloer 18 aug 2021

Baal je dat je te weinig je mond opentrekt in meetings? 4 tips om van je te laten horen

Heb je ooit gebaald omdat je niet assertiever was en jouw ideeën en input niet opperde in een meeting? Of omdat je anderen over je heen liet praten? Je bent zeker niet de enige. Nu we meetings via Zoom of Teams hebben, is het zo mogelijk nog moeilijker om te zeggen wat je wilt.

Hoe zorg je ervoor dat je dit in de toekomst toch doet?

Veel werknemers doen aan zelfsabotage

“Op het werk zeg je niet altijd wat je denkt dat er gezegd moet worden en je bent niet de enige”, zegt Molly Tschang, een (business) consultant en executive coach, in haar TEDxBeaconStreet Talk. Hoewel het vaak de introverte en verlegen collega’s zijn die hier last van hebben, zal je je volgens Molly verbazen over hoeveel collega’s van jou dit ook moeilijk vinden.

Zonde, want het tongbijten is niet alleen schadelijk voor je eigen carrière, maar ook voor je team en het bedrijf waar je werkt. “Als jij je inhoudt, kunnen jij én je organisatie hun ware potentieel niet vervullen”, legt Tschang uit.

Zo word je assertiever en kom je beter voor jezelf op

Ergens wist je natuurlijk wel dat het beter is als jij wel je mond opentrekt bij meetings, maar toch is er iets in jou dat je tegenhoudt. Hoe zorg je er toch voor dat jouw ideeën en input de volgende keer wel op tafel komen?

Tips om assertiever te worden

We delen vier tips om meer van je te laten horen in de toekomst.

Zorg dat alle stemmen gehoord worden

Volgens Tschang zijn veel vergaderingen onder te verdelen in twee kampen: ‘de luidruchtige mensen’ en ‘de stille’. In andere woorden: er zijn collega’s die je te weinig hoort en collega’s die de gesprekken domineren. De mening van de groep kan sterk beïnvloedt worden door die tweede groep.

Assertiever worden? Dat doe je met deze 4 oefeningen

Ze benadrukt dat het niet goed of slecht is om tot een bepaalde groep te horen. “Het is alleen de uitdaging om te kunnen profiteren van alle stemmen”, zegt ze. Want dat sommige collega’s hun mond niet opentrekken, betekent niet dat ze geen goede ideeën hebben. Jij weet dat als geen ander.

In de ideale wereld zorgt de leider van de meeting ervoor dat alle stemmen gehoord worden. Gebeurt dat niet? Dan is het de verantwoordelijkheid van alle teamleden, inclusief jijzelf. Begin bij het supporten van andere stille collega’s als je het moeilijk vindt om assertiever te worden.

Als jullie vergaderen over een bepaald thema en je weet zeker dat stille collega X hier iets over te zeggen heeft, kun je het diegene makkelijker maken om zichzelf te laten horen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is bijvoorbeeld zeggen: “Collega X, jij bent hier altijd goed in. Hoe denk jij hierover?”

Hoe vaker je dit zal doen, hoe meer er een sfeer wordt gecreëerd waarin iedereen het woord krijgt. En hoe groter de kans is dat iemand dit ook voor jou zal doen.

Gebruik de juiste toon

Misschien voel je je onrustig, angstig of zelfs geïrriteerd, maar probeer je in plaats daarvan te focussen op positieve gevoelens zoals nieuwsgierigheid en dankbaarheid. “Help je liever een klagende collega of iemand die je eerst erkent en waardeert?”, vraagt Tschang. “Denk je niet dat je baas meer openstaat voor je ideeën als je zelfverzekerd en hoopvol bent?”

Zo durf je meer risico’s te nemen in het leven

Haar tip is dan ook om de juiste toon te gebruiken als je assertiever wil worden en jouw input wil laten horen. “Kies de energie die ondersteunt hoe je gezien wilt worden”, voegt ze toe.

Weet dat je anderen helpt met je woorden

Jouw inbreng is belangrijk. Knoop die woorden goed in je oren. “Als iemand zich door jou niet gerespecteerd voelde of dacht dat je belangrijke informatie mist, zou je dat niet willen weten?”, vraagt Tschang. Het is echt een knop in je mindset die je moet omzetten. Je bent iemand anders niet tot last als je je mond opentrekt – je helpt anderen juist.

Wees geduldig met assertiever worden

De beste tip is eigenlijk om het gewoon te gaan doen. Pas dan ervaar je namelijk dat mensen het juist fijn vinden om jouw input te horen. Maar ja, voor iemand die het lastig vindt om zich te laten horen, is dit ook de meest rotte tip die je kunt krijgen…

Ga het daarom gewoon proberen, maar wees lief voor jezelf en geduldig als het niet lukt. Of als de woorden er niet helemaal uitkwamen als je graag gewild had. Het is onrealistisch om van jezelf te verwachten dat je na het lezen van dit artikel opeens altijd je mond opentrekt. Dat je dit artikel leest en het wil proberen is al een applaus waard.

Succes!

Zo wijs je iemand op zijn slordige werk

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Baal je dat je te weinig je mond opentrekt in meetings? 4 tips om van je te laten horen
Sluiten