5 tips om met een goed gevoel het arbeidsvoorwaardengesprek uit te lopen

Yes, je hebt de baan! Toch is het spannende gedeelte nog niet over: het arbeidsvoorwaardengesprek komt eraan. In dit gesprek onderhandel je met je nieuwe werkgever over je salaris én arbeidsvoorwaarden als reiskosten, pensioen, auto van de zaak en je ontwikkeling. Een belangrijk gesprek dus, waar je niet teleurgesteld uit wil komen.

Zo zorg je ervoor dat je met een goed gevoel het gesprek uitloopt. Gelukkig maar, want dan is het tijd voor champagne en taart, je hebt een nieuwe baan!

Onderhandel

Onze allergrootste tip voor het arbeidsvoorwaardengesprek: onderhandel! Het zou kunnen dat je echt wordt gevraagd voor een gesprek, maar het is ook mogelijk dat je naar het bedrijf wordt gevraagd ‘om de papieren te ondertekenen’. Of misschien word je gebeld met het goede nieuws en bespreek je meteen wat het salaris zal worden.

De persoon met wie je het gesprek voert, hoopt natuurlijk dat je stilzwijgend akkoord gaat met het salaris en de voorwaarden. Maar vergeet niet dat er altijd ruimte is voor onderhandeling. Dit is hét moment om meer te gaan verdienen.

Wij geven het ook eerlijk toe: het blijft spannend. Maar de persoon tegenover je verwacht een onderhandeling en zal nooit aan de top begonnen zijn van het salaris en de voorwaarden.

We’ve got your back. Wij vroegen tips aan onderhandelcoach Merel van der Wouden.

Doe onderzoek voor je arbeidsvoorwaardengesprek

Zorg dat je tijdens de onderhandeling harde feiten achter de hand hebt. Via de tools PayScale of Loonwijzer kun je bijvoorbeeld uitvogelen hoeveel je zou moeten verdienen. Vraag ook rond in je omgeving (aan oude studiegenoten bijvoorbeeld) hoeveel zij ongeveer verdienen.

Stel een ondergrens

Bedenk van tevoren een ondergrens. Welke arbeidsvoorwaarden wil je sowieso? Hoeveel wil je minimaal verdienen? Als je dat weet, sta je tijdens het gesprek sterker in je schoenen. Je weet wanneer je weg zou lopen en hebt achteraf nooit spijt dat je met een te laag salaris akkoord bent gegaan.

Over alles valt te onderhandelen

Je arbeidsvoorwaardengesprek is meer dan alleen een salarisonderhandeling. Over werkelijk alles wat jij maar kunt bedenken kun je onderhandelen: een auto, fiets of telefoon van de zaak bijvoorbeeld. Of de mogelijkheid om een opleiding te doen of één dag in de week thuis te werken. De arbeidsvoorwaarden staan vaak op de tweede plek, maar kunnen enorm veel invloed hebben op je werkgeluk en ontwikkeling.

Geen idee waar je om moet vragen? Over deze 9 arbeidsvoorwaarden kun je ook onderhandelen

Wissel het salaris af met de voorwaarden

Lopen jullie een beetje vast met het salaris? Zeg dan niet meteen ja, maar schakel eerst over naar de voorwaarden. Als er bijvoorbeeld veel goede secundaire arbeidsvoorwaarden zijn, is het salaris minder belangrijk. Lopen jullie weer vast bij de voorwaarden? Heb het dan weer over het salaris. Hierdoor houd jij de regie bij de onderhandeling.

Meer over onderhandelen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 tips om met een goed gevoel het arbeidsvoorwaardengesprek uit te lopen
Sluiten