Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Onderhandelen 27 aug 2020
Leestijd: 4 minuten

9 arbeidsvoorwaarden waar je naast je salaris over kunt onderhandelen

Voor je aan een nieuwe baan begint, vind je het waarschijnlijk belangrijk om te weten hoeveel je gaat verdienen. Wat is je nettoloon? Is dit meer dan bij je vorige baan? Is er kans op promotie? Maar waarom zou je jezelf beperken en alleen maar onderhandelen over je salaris? Er zijn nog zoveel meer arbeidsvoorwaarden waar jij misschien wel behoefte aan hebt.

Hier kun je naast salaris nog meer over onderhandelen tijdens het arbeidsvoorwaardengesprek.

Arbeidsvoorwaarden waar jij over kunt onderhandelen

Het allerbelangrijkste is dat je je goed moet voorbereiden op zo’n gesprek. Wat wil je aan het eind van het gesprek bereikt hebben? Houd dat doel voor ogen. Jij hebt recht op meer dan alleen dat bedrag op je rekening aan het einde van de maand.

Reiskostenvergoeding

Eén van de meest veelvoorkomende arbeidsvoorwaarden is een reiskostenvergoeding. Woon je ver weg van je nieuwe baan en reis je elke dag met het openbaar vervoer? Of reis je met een auto maar ben je elke dag een fortuin kwijt aan brandstof? Vraag of ze je reiskosten kunnen vergoeden. Dit scheelt jou een hoop geld!

Auto/fiets van de zaak

Misschien is er zelfs een mogelijkheid dat je een auto van de zaak kunt krijgen. Woon je dichtbij? Dan is er misschien zelfs wel een fiets van de zaak die je kunt gebruiken.

Arbeidsvoorwaarden gerelateerd aan autonomie

Als je van ver komt, is het best logisch als je maar vier dagen in de week wilt werken in plaats van vijf dagen. Of dat je een keertje per maand een (lang) weekendje weg wilt. Hoe handig is het dan om je vakantiedagen in een kortere periode op te kunnen nemen? De meeste werkgevers vinden dit niet erg. Ook kun je denken aan flexibele werktijden: dat je zelf mag kiezen hoe laat je elke dag begint, als je maar je uren haalt.

Werkplek

Veel mensen hebben het idee dat een flexibele werkplek gaat om twee dingen: kun je thuiswerken of op een andere locatie, bijvoorbeeld in een café met een kopje koffie erbij? Helemaal niks mis mee natuurlijk. Maar het kan veel simpeler zijn dan dat. Bijvoorbeeld een keertje op een andere afdeling zitten. Je communiceert met andere mensen binnen het bedrijf waardoor je netwerk groeit. Een win-win situatie dus.

Ook interessant: 5 tips van HR-professionals voor hogere salarissen en salarisverhogingen

Ontwikkeling

Is er misschien ook kans op een mogelijke groei binnen het bedrijf? Zo ja, wat moet je doen om dat te bereiken en zijn de mogelijkheden er ook? Je laat hiermee merken aan je leidinggevende dat je wilt leren en dat je enthousiast bent.

Bijscholen

Net als groeien binnen het bedrijf, valt de optie om je bij te scholen ook onder arbeidsvoorwaarden. Valt er misschien nog wat anders te leren door een cursus of training?

Telefoon van de zaak

Moet je veel bellen? Of heb je je telefoon veel nodig? Misschien is er ook wel een telefoon van de zaak die jij kunt gebruiken zolang je in dienst bent. Nooit geschoten is altijd mis, dus waarom zou je het niet gewoon vragen?

Dertiende maand

Oké, ergens is dit misschien een beetje verbonden met je salaris, maar toch niet helemaal. De dertiende maand, ook wel eindejaarsbonus genoemd, die je in december gestort krijgt op je bankrekening. Tenminste, als jouw bedrijf hier aan doet. Ga even zitten met je manager en wie weet heb jij aan het einde van het jaar die bonus op je rekening. Hoe lekker is dat?

Persconferenties

Vind jij het super om te reizen door het land (misschien zelfs over de wereld?) en wil je graag meer leren over je beroep? Vraag je baas of er een mogelijkheid is dat je naar persconferenties kunt gaan (of denk aan soortgelijke arbeidsvoorwaarden, zoals conferenties etc.). Beargumenteer waarom jij denkt dat het goed is voor je ontwikkeling om daar naar toe te gaan. Uiteraard maak je een uitgebreid verslag over het event. Zo hebben jij en je baas er allebei iets aan.

Zoals je ziet zijn er naast je salaris nog een heleboel andere dingen om te onderhandelen. Houd het wel realistisch. Kies wat voor jou belangrijk is, want dit hele rijtje arbeidsvoorwaarden gaat ‘m (waarschijnlijk) niet worden.

Must reads

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Een stukje maand over aan het eind van je salaris? 💸

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
9 arbeidsvoorwaarden waar je naast je salaris over kunt onderhandelen
Sluiten