Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 18 aug 2019
Leestijd: 4 minuten

Yes, een nieuwe baan! Maar waar moet je op letten voordat je het contract ondertekent?

Pop die champagne naar! Na een zenuwslopende sollicitatieprocedure heb jij laten zien dat jij de beste persoon bent voor de baan. Dan is het tijd om je handtekening onder je contract te zetten. Maar wat onderteken je eigenlijk? Hier moet je op letten voordat je je arbeidsovereenkomst ondertekent.

Zeker als het je eerste baan is, kan je vaak door de dure woorden het bos niet meer zien. Toch is het héél belangrijk te dubbelchecken wat in je contract staat. Als je dit niet doet, kun je later flink in de problemen komen.

Hier moet je op letten bij het ondertekenen van een contract

Het is belangrijk je gehele arbeidsovereenkomst goed door te lezen voordat je er je handtekening onder zet. Maar er zijn 6 zaken waar je extra goed op moet letten.

Opzegtermijn

Als er in je contract staat dat ‘ie tussentijds niet opzegbaar is, kan dat later grote problemen opleveren. Stel: je hebt een contract van 7 maanden, maar komt er na 4 maanden achter dat deze baan toch echt niets voor jou is. Bij een arbeidsovereenkomst die niet tussentijds opzegbaar is, heb je een probleem.

Je kan mazzel hebben en een werkgever hebben die je toch laat gaan. Maar het kan ook zijn dat je werkgever je de tijd laat uitzitten, of je het resterende loon laat betalen als een schadevergoeding…

Concurrentiebeding

Vaak staat er in je contract een concurrentiebeding. Let hier op, want dit is helemaal niet voordelig voor jou. Wat houdt dit in? Dat je na het eindigen van het contract (aan beide kanten) niet bij de concurrentie aan de slag kan. Niet echt handig, want voor jou is het vaak heel normaal om bij een soortgelijk bedrijf aan de slag te gaan.

Het is sinds 1 januari 2015 niet eens meer toegestaan om een concurrentiebeding in een contract voor bepaalde tijd te zetten. Veel ondernemers weten dit niet. Er is een uitzondering: als er sprake is van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen mag het wél. Dit moet dan wel goed uitgelegd zijn in het contract.

Dit punt is belangrijker dan je denkt. Er zijn regelmatig rechtszaken over. Laat het niet zover komen!

Lees ook: Wat is een normaal salaris om te vragen als je net bent afgestudeerd?

Proeftijd

Tijdens een proeftijd kun je zonder een reden op te geven en zonder tussenkomst van een rechter je contract beëindigen. Dit geldt ook voor je werkgever. Zo kan een werkgever je makkelijk ontslaan als blijkt dat je geen teamplayer bent, terwijl je dit wel in je sollicitatie hebt gezegd.

Heb je een contract van 6 maanden of zelfs korter? Dan mag je geen proeftijd hebben. Bij meer dan 6 maanden geldt er een proeftijd van maximaal een maand. Krijg je meteen een vast contract? Dan geldt een proeftijd van twee maanden.

Mondelinge afspraken

Vaak worden er in een sollicitatiegesprek of onderhandeling mondeling afspraken gemaakt. Zoals een stijging in salaris bijvoorbeeld, of secundaire arbeidsvoorwaarden als blijkt dat je goed functioneert. Lekker vaag natuurlijk. Want wanneer functioneer je goed genoeg? En wat betekent die stijging in salaris?

Zorg dat deze mondelinge afspraken duidelijker worden vastgelegd, zodat je later een poot hebt om op te staan.

Studiekostenbeding

Als je hebt afgesproken met je spiksplinternieuwe werkgever dat je cursussen, trainingen of opleidingen op kosten van de baas gaat doen, kan hij of zij dat opnemen in je contract. Dit houdt in dat je afspreekt een bepaalde tijd bij de werkgever te blijven of dat je de kosten (gedeeltelijk) moet terug betalen als je stopt.

Er zitten aardig wat regeltjes aan een studiekostenbeding. Zo moet er een tijdspanne staan waarin de werkgever baat heeft van de kennis en skills die jij hebt verkregen. Ook moet er staan in welke periode jij de studiekosten terugbetaald moet hebben. En let goed op: hoe langer je in dienst bent geweest na de opleiding, hoe minder je hoeft terug te betalen.

Lees ook: Hoe werken salarisschalen precies?

CAO

Is er een CAO op je arbeidsovereenkomst van toepassing? In een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) zijn afspraken over arbeidsvoorwaarden vastgelegd die van toepassing zijn op je bedrijf of je branche.

Of en welke CAO op je arbeidsovereenkomst van toepassing is, staat in de meeste gevallen vermeld in je contract zelf. Zie je dit staan? Dan is het goed de CAO op te vragen en ook te controleren. Deze afspraken staan namelijk niet vermeld in jouw arbeidsovereenkomst, maar gelden wel voor jou.

Heb je deze zaken allemaal goed uitgezocht en je hele contract letter voor letter doorgelezen? Gefeliciteerd, dan is het nu echt tijd om je handtekening te zetten en je nieuwe baan officieel te maken!

Enne, ben je niet vergeten te onderhandelen over je salaris?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Yes, een nieuwe baan! Maar waar moet je op letten voordat je het contract ondertekent?
Sluiten