Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 7 jan 2019

App stuurt notificaties op locaties waar een vrouw geschiedenis heeft geschreven

Je kent ze vast wel, de Google Doodles. Het zijn illustraties die af en toe te zien zijn op de homepagina van de zoekmachine. Toen de non-profit organisatie SPARK erachter kwam dat maar 17 procent van de doodles van Google zich met vrouwen bezighield, zochten ze contact met de techgigant. Sindsdien werken de twee organisaties samen om meer vrouwen die geschiedenis hebben geschreven in de spotlight te zetten.

Google staat bekend om zijn zoekmachine, maar is inmiddels veel meer dan dat. Zo heeft de techgigant bijvoorbeeld ook de app Field Trip. De app is een soort Google Maps, die je automatische suggesties doet voor toffe plekken waar je op dat moment in de buurt bent. Google vroeg SPARK om belangrijke vrouwen in onze geschiedenis in kaart te brengen. Als je in de app nu de notificaties voor de geschiedenis categorie aanzet, krijg je een notificatie als je de plek nadert waar een vrouw geschiedenis heeft geschreven. Je kan dan meer over haarzelf en haar prestaties lezen.

Door jonge meiden

Wat het extra bijzonder maakt, is dat er achter de SPARK movement meiden en vrouwen van 13 tot en met 22 jaar zitten. Alle research is gedaan door meiden van deze leeftijd, die graag meer over inspirerende vrouwen te weten wilden komen. Ze hopen nu de prestaties van deze vrouwen met de wereld te delen. Het team heeft inmiddels honderd vrouwen in kaart gebracht, een paar daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • De Arpilleristas in Santiago, Chili, een groep vrouwen die kleurrijke tapijten weefde, die de onrust en het geweld van het regime van Pinochet documenteerden.
  • Mary Ellen Pleasant in San Francisco, de Verenigde Staten, een activiste en tegenstander van de slavernij. Ze kleedde zich onder andere als een jockey om slaven te helpen ontsnappen aan hun plantages.
  • Marry Anning in Lyme Regis, Engeland, een gerenommeerde paleontoloog die fossielen van een Pleasiosaurus ontdekte en daarmee de wetenschappelijke gemeenschap omver blies.

Je kunt zelf je favoriete inspirerende vrouw uit de geschiedenis nomineren, zodat zij ook gefeatured kan worden in de app.

Meer lezen over de kracht van vrouwen

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
App stuurt notificaties op locaties waar een vrouw geschiedenis heeft geschreven
Sluiten