Tuesday Talks: Welke banen verliezen wij door de automatisering?

Afgelopen jaren zijn computers zo ontwikkeld dat zij veel moeilijkere taken aankunnen dan vroeger. Hoe zorgen wij ervoor dat computers niet alles van ons overnemen? In de TED Talk van deze dinsdag legt Anthony Goldbloom uit welke banen we mogelijk gaan verliezen aan automatisering en welke waarschijnlijk niet.

Dat de toekomst van beroepen de komende jaren gaat veranderen, hoeven we je waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar wist je al dat maar liefst één op de twee banen een grote kans heeft om vervangen te worden door de automatisering? Mede-oprichter en CEO van Kaggle, Anthony Goldbloom, geeft in zijn  TED Talk een levensles mee aan zijn nichtje van negen maanden.

De toekomst van banen

In 2013 heeft de universiteit van Oxford onderzoek gedaan naar de toekomst van banen en wat blijkt? Eén op de twee banen heeft een grote kans om vervangen te worden door computers. In zijn TED Talk gebruikt Anthony het voorbeeld:

“Een leraar ziet gemiddeld 10.000 essays in zijn loopbaan. En een oogarts ziet gemiddeld 50.000 ogen in zijn loopbaan. Maar een computer ziet miljoenen essays of ogen in een minuut.”

Het komt er op neer dat wij het op geen enkele manier kunnen opnemen tegen machines of computers. Tenminste, op het gebied van regelmatige werkzaamheden. Want als er iets is waar machines geen vooruitgang in hebben geboekt is het met het omgaan van nieuwe situaties.

“Machines kunnen geen dingen hanteren die ze niet vaak hebben gezien. De computers moeten leren van een grote hoeveelheid oude gegevens.”

De banen die we kwijt gaan raken

We kunnen er niks aan veranderen en dat is logisch. De technologie blijft ontwikkelen en de mogelijkheden worden alleen maar groter. En dat is iets goeds. Misschien ook juist een beetje eng, want hoe ziet de beroepenmarkt er over twintig jaar uit? Anthony sluit zijn TED Talk af met het volgende advies:

“Let every day bring you a new challange. If it does, you will stay ahead of the machines.”

Wil je weten voor welke banen de kans op automatisering het grootste is? Dan moet je toch even de TED Talk van Anthony Goldbloom bekijken.

Nieuwsgierig naar meer?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Tuesday Talks: Welke banen verliezen wij door de automatisering?
Sluiten