Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 10 nov 2021

Anouk creëert meer bewustzijn bij leiders: “Dat is de eerste stap naar een duurzame impact”

Anouk Schaap (36) traint CEO’s, founders, impactmakers en managers naar bewust leiderschap. “Nu wordt er voornamelijk uit masculiene energie gehandeld”, vertelt ze. “Er is veel verloop en verzuim en de impact op de natuur is ongekend groot. Er is behoefte aan meer harmonie tussen masculiniteit en femininiteit.” Door de top te ondersteunen creëert ze een ripple effect en bereikt ze meer mensen.

We bellen met haar om alles te weten te komen over bewust leiderschap. Want hoe ziet dat er precies uit? En wat gaat er nu fout op het gebied van leiderschap?

Op papier succesvol

Anouk bemachtigde al op jonge leeftijd een leidinggevende functie in de financiële wereld. “Ik was hard bezig om carrière te maken en de corporate ladder te beklimmen”, vertelt ze. “Op papier leek me dat te lukken en was ik succesvol.” Maar het bleek een pittige masculiene omgeving en daar bovenop was Anouk keihard voor zichzelf.

“Het coachen bij het leidinggeven vond ik fantastisch”, vertelt ze over die periode. “Maar al die meetings eromheen hadden de overhand, veel van de meetings waren overbodig.” Ook de overstap naar een ander bedrijf hielp niet. Sterker nog, daar werd ze nog harder geconfronteerd met een onbewuste en masculiene omgeving.

Ik ging dagelijks, onbewust over mijn grenzen”, vertelt ze. “Ik paste me zo erg aan de omgeving aan dat ik mezelf niet meer was. Mijn lichaam trok aan de bel en ik zat thuis met een typische millennial burn-out. Het kostte ruim een half jaar om lichamelijk te herstellen, daarna begon de reis om weer plezier in werk te vinden. En dat vond ik! Bij kunstenaar Merijn Kavelaars liep ik een stage waar ik ervoer hoe leuk werk kan zijn. Het werken voor de stichting The Present zorgde ervoor dat ik zingeving in mijn werk vond.”

Toen begon haar ondernemersavontuur. Anouk vroeg zichzelf af waar de burn-out vandaan was gekomen en of ze iets had kunnen doen om ‘m te voorkomen. “Op alle vragen die ik stelde, was het antwoord: goed voor jezelf zorgen”, legt ze uit. Haar eerste bedrijf ‘Take Care of Your Selfie’ was geboren, een online magazine, workshops en coaching om anderen te helpen om stress te verminderen.

Een ripple effect creëren

Begin dit jaar besefte Anouk dat ze een belangrijk onderdeel in haar werk miste: leiderschap. Ze besloot om op zoek te gaan naar de nieuwe eigenaar van Take Care of Your Selfie (die is nog niet gevonden) en een nieuwe onderneming te starten. Onder haar eigen naam coacht en traint ze CEO’s, founders, impactmakers en managers naar bewust leiderschap. Door de top te ondersteunen creëert ze een ripple effect en bereikt ze meer mensen.

Anouk Schaap

Dat klinkt logisch, maar wat houdt dat bewust leiderschap eigenlijk in? En waarom hebben we dat nodig? “ Vanuit een bewuste staat van zijn maak je bewuste keuzes en dus een bewuste impact. Een bewust leider reflecteert vaak en stelt zichzelf vragen als: ‘wat is mijn aandeel in deze situatie?’, ‘wat laat ik achter’ en ‘wat draag ik bij aan een betere wereld’?

Meer de focus op feminiene energie

Als je naar leiderschap kijkt, wordt er voornamelijk vanuit de masculiene energie gehandeld”, vertelt Anouk. Dat wordt gekenmerkt door hiërarchie, resultaatgerichtheid en top-down structuren. De masculiene structuren stamt af uit het industriële tijdperk en werkte voor organisaties met een massaproductie maar werkt in deze tijd niet meer. “Mensen branden op en de aarde staat letterlijk en figuurlijk in brand,” zegt Anouk. Er moet dus iets veranderen, en iedere verandering begint bij bewustwording.

Feminiene energie draait daarentegen om een flow, rust en reflectie zodat er ruimte is voor persoonlijke groei, innovatie en het vormen van een lange termijn visie. Ter verduidelijking, met masculiene energie wordt niet per se mannelijk bedoeld en met feminiene energie niet per se vrouwelijk. Ieder van ons heeft beiden energieën (kanten) in zich, maar vaak heeft één de overhand. “Ik merkte laatst op LinkedIn dat een aantal mannen er over vielen dat ik feminien koppelde aan menselijkheid”, zegt Anouk. “Mannen erkennen niet altijd dat zij ook een feminiene kant hebben.”

Masculiene energie heeft niet alleen op het gebied van leiderschap de overhand, maar ook in de samenleving. “Als we iemand leren kennen, vragen we vaak: wat doe je voor de kost?”, geeft Anouk als voorbeeld. “Wat we doen lijkt belangrijker dan wie we zijn en waar we in geloven.”

Bewust leiderschap de oplossing

Anouk deed voor haar studie onderzoek of feminien leiderschap de oplossing is; dat is niet zo. Het gaat om de harmonie tussen masculien en feminien. Het gaat bijvoorbeeld om verantwoordelijkheid met compassie nemen en naar doelen werken met ruimte voor flow. En niet alleen dat, het gaat ook vooral over het bewustzijn van jezelf: jouw kracht, valkuilen, vooroordelen, overtuigingen. Het besef dat je mens bent, een mens die fouten maakt en gevoelens heeft. En daardoor ook de menselijkheid van een ander kan zien.

Bron: Anouk Schaap

“Ik merk heel erg dat we bij leiderschap nog te vaak naar een ander kijken”, legt ze uit. “Zo van: ‘Hij of zij is CEO geworden, wat heeft deze persoon gedaan om daar te komen? Welke stappen hebben ze gezet? Dat is wat ik ook moet doen’. Maar zo word je een kopie van de ander, en stap je bij jezelf en jouw kracht vandaan.”

Het is lastig om een definitie van bewust leiderschap op te stellen, omdat het er voor iedereen anders uitziet. “Ik heb beloftes van een bewust leider opgesteld” zegt Anouk. “Maar hoe dat er in de praktijk uitziet is voor iedereen anders, iedereen is uniek en handelt bewust.”

Tips om vandaag te beginnen

In de basis draait het om eerst uit die keiharde masculiene energie te stappen die er nu vaak heerst en meer in connectie komen met jouw ware zelf en wat jij nodig hebt. Want als je geen leiderschap over jezelf kan nemen, hoe kan je dat dan over je team? “Als je een bewuste leider wil zijn en een bewuste impact voor mens en natuur wil maken, moet je jezelf dus niet de vraag stellen wat je kunt veranderen aan je team”, zegt Anouk. “Nee, wat heb jij nodig om een betere leider te zijn?”

Voor iedereen die vandaag nog aan de slag wil met bewust leiderschap, heeft Anouk daarom nog één tip. “Begin gewoon eens met jezelf afvragen wat bewust leiderschap voor je betekent. Schrijf dat eens op en kijk wat eruit komt. Hoe verschilt dat met het nu? Wat kan jij hierin veranderen?” Je zal zien dat die verandering eerst bij jezelf plaats zal moeten vinden.

Benieuwd wat Anouk voor je kan betekenen? Kijk op haar website voor meer informatie over Anouk of haar aanbod.

“Met meer vrouwen aan de top zijn we er nog niet” – Caroline Glasbergen over female leadership

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
Anouk creëert meer bewustzijn bij leiders: “Dat is de eerste stap naar een duurzame impact”
Sluiten