Wat is het ergste dat kan gebeuren? Zo gebruik je jouw angst in je voordeel

De meeste mensen die last hebben van angst, willen niets liever dan van die angsten afkomen. Toch is het een basisemotie die we niet zomaar kunnen omzeilen. In plaats van angsten vastbesloten te willen vermijden, is het daarom misschien een beter idee om angst juist in je voordeel te laten spelen.

Of we het nu hebben over faalangst, belangst of sociale angst: iedereen kent wel een vorm van angst. Lastig, maar de kunst is om deze emotie juist in je voordeel te laten spelen.

Zo ga je angst tegen en laat je het in je voordeel werken

Nope, angst hoeft niet per definitie je grootste vijand te zijn!

1. Herken je angst

Eén van de ergste dingen die je kan doen is het negeren van je angsten. Je angsten ontkennen zijn immers niet de beste strategie om ermee te leren omgaan!

Herken dus dat je angsten hebt, ga na waar ze vandaan komen en beslis voor jezelf wat er moet gebeuren om ze te overkomen. Je angsten in kaart brengen, brengt je stappen dichterbij de manier om ermee om te kunnen gaan.

2. Breng mogelijke scenario’s in kaart

Nu is het tijd om te gaan focussen op de situaties die jou het allermeest angst inboezemen. Is dat spreken voor grote groepen? Is dat uitgelachen worden als je een idee opwerpt bij collega’s? Is dat om failliet te gaan met je eigen onderneming?

Het heeft geen enkele zin om de hele tijd te zitten doemdenken over wat er allemaal kan mislopen. In plaats daarvan is het beter om een best– en een worst case scenario uit te stippelen: wat is het ergste dat er kan gebeuren? En het beste? Op die manier kan je voor jezelf uitmaken hoe je wil reageren als één van die scenario’s zich uiteindelijk voordoen.

3. Verander je perceptie

Wist je dat angst al-tijd berust op een gevoel, of op een subjectieve perceptie van de werkelijkheid? Met dit in het achterhoofd, kan je je eigen beleving proberen aan te passen.

Misschien droom je er bijvoorbeeld van om een eigen business te starten, maar doe je dit uit angst voor het onbekende toch maar niet. In je eigen perceptie is die angst misschien terecht, maar wat als je die angst nou eens omkeert naar: uit angst om verveeld te raken in mijn huidige baan, neem ik dit risico als jonge ondernemer. You see? Het is maar hoe je het bekijkt!

4. Laat angst je vertragen

Angst mag dan wel niet de kracht hebben om je te stoppen in je dromen, maar af en toe vertraagd worden in je dromen (door de angst) is niet zo erg. Soms moet je ook gewoon even je angsten de vrije loop laten gaan alvorens je een belangrijke beslissing neemt.

Angst heeft namelijk ook een functie: het waarschuwt ons voor potentieel gevaar. En zolang je die angst niet de bovenhand laat nemen, is daar niks mis mee! De kwaliteit van je beslissingen kunnen er zelfs door verbeteren.

En hey: zelfs Barack Obama had ooit last van faalangst. Het overkomt dus de beste!

Meer over gevoelens & emoties

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wat is het ergste dat kan gebeuren? Zo gebruik je jouw angst in je voordeel
Sluiten