7 mogelijke manieren waarop angst je tegenhoudt in het leven

Angst is een lastig gevoel dat heel veel vormen en kleuren kan aannemen. Af en toe heb je een gezonde angst voor nieuwe ervaringen, maar soms houden angsten je compleet tegen in je persoonlijke ontwikkeling en in je levenskeuzes. In dat laatste geval zijn er zeven manieren waarop angst je kan belemmeren. Benieuwd? Lees even mee.

Ruth Soukup is schrijfster, heeft een podcast en overwon ooit een depressie. Ze deelt geregeld haar inzichten in de manieren om meer inzicht te krijgen in ons leven en onze persoonlijkheid. In haar boek leren we dat er zeven manieren zijn waarop een belemmering kan vormen. Wij sommen ze voor je op, inclusief manieren om je angsten te baas te zijn.

1. Angst maakt je een uitsteller

Ben jij zo perfectionistisch dat je liever niets doet dan dat je aan een taak begint? Dan zorgt de angst er in feite voor dat je uitstelgedrag gaat vertonen. Je bent dan zó overtuigd dat het eindresultaat perfect moet zijn, dat je niet meer durft te beginnen aan je werk.

Hoe kan je dit aanpakken: mensen die uitstelgedrag vertonen door angst hebben er baat bij om hun leven in een ander perspectief te plaatsen. Bekijk je leven als een serie van lessen die je leert, in plaats van een reeks fouten die je maakt. Leg de focus op een goede timing om je werk te volbrengen, niet op een perfect eindresultaat. Perfectie bestaat immers niet!

2. Angst laat je gehoorzamen aan regels

Ben jij zo iemand die het moeilijk vindt om zelf beslissingen te maken? Dan kies je waarschijnlijk steeds voor de ‘veilige’ opties en dan volg je braaf alle regels op. Je gehoorzaamt liever aan wat anderen zeggen dan dat je zelf de verantwoordelijkheid draagt, uit angst dat je iets fout doet. Jammer, want wellicht ben je wél heel capabel om beslissingen te maken, maar is het de angst die je belemmert in je keuzes.

Hoe kan je dit aanpakken: dit type van angst kan het best aangepakt worden door meer te leren vertrouwen op intuïtie en buikgevoel. Neem de tijd om stil te staan bij je eigen waarden, wensen en overtuigingen. Op die manier leer je vanzelf dat – zonder na te denken – gehoorzamen aan anderen niet altijd de beste oplossing is.

3. Angst maakt je een people pleaser

Maak jij je de hele tijd zorgen dat anderen jou negatief gaan beoordelen? Ben je bang om andere mensen teleur te stellen? Dan maakt angst van jou wellicht een people-pleaser. Je doet dan alles om op zo’n goed mogelijk blaadje te staan bij anderen. Het risico is dat je je eigen grenzen niet aangeeft en moeilijk nee kan zeggen.

Hoe kan je dit aanpakken: train jezelf vaker in het leren ‘nee’ zeggen. Een diepgaande zelfreflectie kan je vertellen waar jouw grenzen liggen. Probeer deze helder te communiceren en op tijd aan de alarmbel te trekken. Alleen op die manier weet jouw omgeving dat ook jij soms beperkt bent in je mogelijkheden.

Lees ook: Waarom je moet stoppen met overal maar ja op zeggen

4. Angst maakt je een buitenstaander

Ben jij iemand die graag zelf de touwtjes in handen heeft? Kan jij maar moeilijk werk uitbesteden aan andere mensen, uit angst dat het niet goed zal zijn? Dan maakt angst van jou een buitenstaander. Dit soort mensen zijn zó bang om te falen dat ze nog liever andere mensen buitensluiten dan dat ze ermee samen werken. Helaas is dat niet zo constructief als het soms lijkt.

Hoe kan je dit aanpakken: besef dat je niet alles alleen kan doen. Investeer in mensen die je vertrouwt en geef beetje bij beetje werk uit handen. Geef mensen rondom jou regelmatig feedback en probeer om op dezelfde lijn te komen. Je zal zien: it pays off. 

5. Angst doet je twijfelen aan jezelf

Word jij vaak overspoeld door zelftwijfel? Heb jij een voortdurende angst dat anderen gaan opmerken dat je niet voldoende capaciteiten hebt? Dan maakt angst van jou een twijfelaar. En dat is jammer, want angst en zelftwijfel belemmeren je in je productiviteit.

Hoe kan je dit aanpakken: het beste anti-gif voor angst? Dat is actie! De enige manier om aan jezelf te bewijzen dat je wél in staat bent om je doelen te halen, is aan de slag te gaan en getting things done. Dus kom uit die comfort zone en stel jezelf kleine doelen om je vooruitgang te bekijken. Wedden dat je jezelf zal verbazen?

Lees ook: Het Imposter Syndrome: het gevoel dat je een oplichter bent

6. Angst geeft je excuses voor alles

Heb jij altijd wel een excuus om niet aan dingen te beginnen? De ene keer heb je geen tijd, de andere keer heb je geen budget. En als het dat niet is, dan verzin je vast wel wat anders. Voor dit soort mensen is het nemen van verantwoordelijkheid een grote uitdaging. In plaats van de leiding te nemen, hou je jezelf liever op de achtergrond. Maar wanneer wordt het tijd dat jij eens zelf je dromen gaat waarmaken?

Hoe kan je dit aanpakken: werk samen met mensen die een totaal andere visie hebben als jij. Door dit soort situaties ga je sneller opkomen voor je eigen wensen en zal je jouw mening beter communiceren. Een beetje conflict kan voor dit soort mensen geen kwaad! Het zet jouw mening namelijk sterker in de verf, en dat is nu net wat je nodig hebt.

7. Angst maakt je erg pessimistisch

Heb jij het gevoel dat je nooit perfect een taak kan uitvoeren? En dat je bij elke tegenslag op je weg moet stoppen waar je mee bezig bent? Dan maakt angst van jou wellicht een pessimistische persoonlijkheid.

Hoe kan je dit aanpakken: besef dat ie-de-reen soms door moeilijke tijden gaat, maar dat alleen jij kan bepalen hoe je daar mee omgaat. Heb je te maken met erg sombere gedachten die erger zijn dan een dipje? Aarzel dan niet om (professionele) hulp te vragen. Angst is een echte bitch, maar met de juiste hulp kom je er zo vanaf.

Meer over angst?

8 toffe printables voor je vision board?

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ze gratis in je inbox!

Reageer op artikel:
7 mogelijke manieren waarop angst je tegenhoudt in het leven
Sluiten