Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 29 aug 2020

Ananda schreef en publiceerde een persoonlijk boek over het herstel van haar eetstoornis – zo pakte ze dat aan

Ananda de Jager plaatste zoveel stress op haar lichaam door te weinig te eten en te veel te sporten, dat ze niet meer ongesteld werd. Een reden voor Ananda om tegen haar eetstoornis te vechten. Tijdens het herstel van haar eetstoornis schreef ze gedichten over hoe het nou écht is om jezelf helemaal te leren accepteren. Die gedichten bundelde ze samen tot het prachtige boek Poems of Recovery, die ze publiceerde via printing on demand.

Velen van ons dromen ervan ooit een boek te schrijven en uit te geven. Hoe werkt dat printing on demand? En hoe is het om zo’n persoonlijk verhaal met de wereld te delen? We bellen met Ananda de Jager om haar alles over haar prachtige gedichtenbundel te vragen.

Hoe kwam je op het idee om een boek te schrijven?

“Ik plaatste tijdens mijn herstel gedichtjes en quotes van anderen op Instagram. Veel mensen bleken daar steun uit te halen. Als ik een dag niets geplaatst had, kreeg ik berichtjes waar de dagelijkse quote bleef. Een vriendin van mij had in die periode een boek gepubliceerd. Ik dacht: dat wil ik ook. Op dat moment had ik er niet bij stil gestaan dat het een wel heel persoonlijk boek zou worden.”

Het is inderdaad iets anders om een persoonlijk boek te publiceren, dan een fictief boek. Hoe was het om je verhaal met de wereld te delen?

“Tussen juli en december 2019 schreef ik gedichten voor mijn boek. Toen dacht ik wel: zal ik het onder een pseudoniem gaan uitbrengen? Ik heb toch besloten om het onder mijn eigen naam te doen. Daardoor weet iedereen het op mijn werk nu bijvoorbeeld ook.

Ik had de intentie om anderen te helpen, voornamelijk door kwetsbaar te zijn. Het was voor mezelf ook heel helend om het op te schrijven en terug te lezen.”

Ananda de Jager met boek Poems of Recovery
Bron: Nicholas Fotiadis

Zou je zeggen dat je inmiddels hersteld bent?

“Zeker. Sinds september ben ik weer regelmatig ongesteld. Als ik nu in een nare situatie terechtkom, grijp ik niet meer naar eten. Stel dat het uitgaat met een vriend of ik een vriendin kwijtraak, dan ga ik niet meer of minder eten. Ik schrijf het op en praat er met iemand over.”

“Ik zoek de kwetsbaarheid weer op.”

Wat voor reacties heb je van mensen in je omgeving gehad?

“Ik heb er vooral positieve reacties op gekregen. Een vriendinnetje merkte op dat je echt de rollercoaster ziet waar ik in heb gezeten. Een jongen die ik ken vertelde me dat hij geen idee had wat ik doormaakte en dat hij zelfs had moeten huilen bij het lezen. Door open en kwetsbaar te zijn, zijn m’n relaties verbeterd.”

Wilde je altijd al een boek schrijven?

“Als jong meisje had ik inderdaad de droom om ooit een boek te schrijven. Maar na één hoofdstuk werd ik dan lui en vond ik dat hele verhaal wel heel veel om op te schrijven. Voordat ik aan mijn boek begon, schreef ik alleen in mijn dagboek.

Toen ik gedichtjes ging schrijven, vloeide dat er gewoon uit. Het ging heel natuurlijk. Het gaat volgens mij makkelijker als het echt uit je hart komt.

“Dat is ook mijn grootste tip: forceer jezelf niet, maar kijk wat voor jou werkt.”

Dat kunnen ook korte verhalen, of zelfs dansen of tekenen zijn.”

Jij geeft je boek uit via printing on demand, wat houdt dit in?

“Ik heb mijn boek gepubliceerd via Boekscout, zij hebben me bijvoorbeeld ook geholpen met het ontwerpen van de cover. Printing on demand houdt in dat het boek geprint wordt als het besteld is. De kosten van een voorraad heb je dan niet. Mijn boek ligt wel in een paar boekenwinkels. Als het daar verkocht wordt, krijgen zij een percentage en ik ook. Mochten ze daar niet verkopen, dan neem ik ze terug. Een boekhandel heeft er zo dus geen kosten aan.”

Waar moeten mensen rekening mee houden als ze zelf ook een boek willen publiceren via printing on demand?

“Een boek schrijven is niet het moeilijkst, tegenwoordig kan iedereen dat. Dat zie je ook wel aan het aantal boeken dat uitgebracht wordt. Je boek is eigenlijk je eigen bedrijf. Zeker als je een persoonlijk boek hebt geschreven, moet je alles zelf doen. Je kan er niet opeens een marketeer op zetten. De marketing is denk ik de grootste uitdaging, net als het duidelijk krijgen van de doelgroep.”

Hoe combineer je dit met je 9 to five job?

“Het is echt een balans zoeken inderdaad. Ik maak wel hele lange dagen. Interviews doe ik in mijn lunchpauze. Soms neem ik extra vrije dagen op, of begin ik ’s ochtends eerder.

Het scheelt dat ik mijn 9 to five job ook enorm leuk vindt, het geeft ook energie. En dat mijn boek een persoonlijk project is, zodat het niet als werken voelt. Dan is het makkelijker om bijvoorbeeld andere hobby’s even te laten.”

Ananda de Jager
Fotograaf: Nicholas Fotiadis

Zou je anderen aanraden ook een boek te publiceren via printing on demand?

“Het ligt aan je persoonlijke situatie. Wat je onderwerp en je intentie zijn en de tijd die je eraan kwijt wil zijn. Kijk, niemand kent mij als auteur. Ik ben geen bekende Nederlander of dichter en ik verwacht niet dat ik ervan ga rondkomen en wil mijn baan behouden.”

Heb je een tip voor anderen die een persoonlijk boek willen schrijven en uitbrengen?

“Het is belangrijk om dicht bij jezelf te blijven. Er zijn altijd mensen die er iets over te zeggen hebben.

“Doe het echt voor jezelf: het is jouw persoonlijke verhaal, dus het zou niet moeten uitmaken wat anderen denken.”

Ik denk altijd zo: de mensen die het moet bereiken, komen uiteindelijk wel op je pad.”

Je kunt Poems of Recovery van Ananda de Jager kopen via haar website of Bol.com.

Verder lezen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Ananda schreef en publiceerde een persoonlijk boek over het herstel van haar eetstoornis – zo pakte ze dat aan
Sluiten