Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Mindset 30 jul 2019

Waarom word je altijd net ziek als je op vakantie bent?

Na wekenlang hard werken heb je dan ein-de-lijk vakantie. Tijd om te genieten. Maar net nadat je je eerste stap in het vliegtuig hebt gezet voel je je helemaal niet lekker. Je hoofd doet pijn en je maag begint te draaien. Herken jij jezelf hierin? Gefeliciteerd, je hebt het omgekeerde Kortjakje-syndroom.

Het omgekeerde Kortjakje-syndroom, ofwel de vrijetijdsziekte, zorgt ervoor dat jij niet kunt genieten van je vakantie. Maar liefst drie procent van de Nederlandse bevolking heeft aangegeven dat zij ziek worden in de vakantie en/of weekenden. Maar hoe komt dat nou eigenlijk?

Ook interessant >> Druk druk druk: waarom zien we druk zijn als een statussymbool?

Het omgekeerde Kortjakje-syndroom, wat is dat?

De vrijetijdsziekte komt vooral voor bij mensen die een verantwoordelijke functie hebben en heeft te maken met onze stresshormonen en het immuunsysteem. Als we werken staat ons lichaam onder druk. Daardoor produceren wij adrenaline en cortisol.

Dat is op zich geen probleem, maar af en toe moet ons lichaam ook stoppen met het produceren van deze stoffen. Zodra alle stoffen zijn opgebrand krijg je namelijk te maken met een burn-outVandaar de naam. De stoffen zijn letterlijk opgebrand.

Stress is de oorzaak

Mensen met een verantwoordelijke functie ervaren over het algemeen meer stress op de werkvloer. Stress is in principe niet een heel groot probleem. Iedereen ervaart weleens stress. Zolang er een goede balans is, is er geen probleem. Mensen die té druk zijn hebben er het meeste last van als deze stress wegvalt. Zij voelen zich niet lekker en worden ziek.

Mocht je dit lezen en denken ‘Waar gaat dit over, ik heb nergens last van?’ Dat kan kloppen. Of je last hebt van de vrijetijdsziekte heeft namelijk heel erg te maken met je persoonlijkheid. Mensen met het grootste risico? Dat zijn de perfectionisten en workaholics onder ons.

Lees ook: Deze self-care apps gaan je helpen je doelen te bereiken

Wat is de oplossing?

Het is noodzakelijk om een balans in je dagelijkse leven te hebben. Dit zorgt er namelijk voor dat als je eenmaal weekend of vakantie hebt, je er ook echt van kunt gaan genieten. We zijn te vaak gericht op anderen en op alles buiten onszelf. Maar het is goed om meer ‘me time’ te hebben en balans te vinden. Sporten kan ook werken om de balans tussen werken en vrije tijd te versoepelen.

Zoek iets wat jij fijn vindt om te doen en wat jou rustig maakt. Het is belangrijk dat je genoeg tijd voor jezelf maakt en dat je ook luistert naar je eigen lichaam.

Tips om beter voor jezelf te zorgen

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Waarom word je altijd net ziek als je op vakantie bent?
Sluiten