Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 24 okt 2018

5 alternatieven voor die ongemakkelijke networkborrel

Krijg jij ook al alleen de kriebels als je denkt aan netwerken en een ongemakkelijke netwerkborrel? Same here. Small talk is mijn ergste nachtmerrie, omdat ik er zo ongelofelijk slecht in ben. Bovendien praat ik elke keer maar met één persoon, omdat ik geen idee heb hoe ik weg kan glippen.

En toch… of je nou in loondienst bent, zelfstandig werkt of je eigen bedrijf hebt, een netwerk is verdomd handig. Het is fijn als de kansen door mond-tot-mond reclame zelf bij jou aankloppen, in plaats van dat je constant actief op zoek moet zijn.

Goed, een netwerk is handig. Maar ben je net als mij de ongemakkelijkheid zelve? Dan heb ik goed nieuws voor je. Er zijn ook goede alternatieven, een stuk modernere manieren om te netwerken.

Facebook-groepen

Actief zijn in een Facebook-groep kan heel veel betekenen voor je netwerk. Je ontmoet er like-minded mensen die je anders misschien nooit had ontmoet. Zij kunnen je uit de brand helpen en bovendien leer je ook al door de andere vragen te lezen. Je ziet meer updates van groepen waarvan je lid bent, dan van de pagina’s die je leuk vindt. Dat betekent dus ook dat de personen in de groep jouw update eerder voorbij zien komen.

Ga je niet enthousiast aanmelden bij tientallen Facebook-groepen. Je kunt beter kiezen voor de paar groepen die goed bij jou en je werk aansluiten. Om een netwerk te bouwen, moet je namelijk wel actief zijn in de groepen. 

Het gaat in Facebook-groepen niet om schaamteloos promoten. Vaak word je dan uit de groep verwijderd. Zorg dat je anderen helpt door antwoord te geven op hun vragen en ze zullen eerder geneigd zijn om jou ook een handje te helpen.

Handige groepen:

  • Ambitieuze Meisjes
  • Let’s Talk About Tax
  • Young Creators Group
  • Business Babes NL
  • The New Business Women Movement

Andere social media

Ook Instagram en LinkedIn zijn een goede manier om in contact te komen met nieuwe mensen. Ja, ook Instagram! Volg mensen die jou inspireren en die jou misschien zouden kunnen helpen in de toekomst. Zoals die van WorkJuice bijvoorbeeld. Wees niet bang om een reactie achter te laten of ze zelfs een bericht te sturen.

Net als bij Facebook kun je op LinkedIn lid worden van groepen die waardevol kunnen zijn. Ook hier geldt weer: dan moet je wel actief zijn en op updates reageren. Daarnaast kun je inspirerende mensen volgen of toevoegen.

Dit vind je misschien ook interessant: De checklist voor een sterk profiel op LinkedIn

1-op-1 kopje koffie drinken

Zijn 1-op-1 gesprekken meer jouw ding dan een netwerkborrel? 1-op-1 netwerken kan ook heel goed en is soms nog wel meer waardevol. Je hoort tegenwoordig veel over het vinden van een mentor, maar iemand vragen of ze jouw mentor willen zijn, is ook best ongemakkelijk. Geen paniek, je kunt ook mensen uitnodigen voor een kopje koffie. Van één gesprek kun je al veel van elkaar leren. Klikt het? Dan kun je er altijd nog voor kiezen om het contact te onderhouden.

Evenementen waar je iets leert

Ga naar seminars, workshops of lezingen waar je niet alleen wat leert, maar ook mensen uit je vakgebied kan ontmoeten. Ten eerste voelt het minder geforceerd dan een netwerkborrel. Ten tweede heb je altijd een gesprekspartner: de kennis die je net hebt opgedaan.

Groepje met andere ondernemers (voor de ondernemers en zelfstandigen onder ons)

Er zijn verschillende groepen waarbij je kunt aansluiten en zo je netwerk kunt vergroten. Dat kan bijvoorbeeld ook bij een co-workingspace zijn. Zit er niets bij waar je echt blij van wordt? Je kunt ook je eigen groepje beginnen met ondernemers.

Succes!

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 alternatieven voor die ongemakkelijke networkborrel
Sluiten