Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Carrière 29 sep 2019

Zo haal je alles uit je stage (en houd je er misschien nog een baan aan over ook)

Mijn eerste stage liep ik in de zomer van 2015, toen het eigenlijk helemaal nog niet hoefde. Leek me wel leuk, een beetje extra ervaring opdoen. Een paar maanden later moest het wel, dus hopte ik naar een ander bedrijf. De stage daarna was bij zusje Bedrock, waar ik uiteindelijk als freelancer bleef hangen en ook voor WorkJuice mocht schrijven. Nu ik freelancer was, zwoor ik om nooit meer stage te lopen. En raad eens wie er nu bezig is met een parttime afstudeerstage? Jup, ondergetekende.

Tijdens al die stages heb ik een heleboel geleerd, maar ben ik ook veel kansen misgelopen. Natuurlijk verschilt het heel erg per bedrijf hoe je je als stagiair het beste kunt gedragen, maar dit zijn de dingen die ik heb geleerd.

Met een beetje geluk zijn je collega’s aan het einde van je stage zelfs verbaasd dat je weggaat omdat je stage erop zit: ‘huh, jij werkte toch gewoon hier?’

1. Stel je doelen van tevoren op

Vanuit je opleiding moet je meestal al een stageplan vol doelen en competenties schrijven, maar zelfs als dat niet hoeft, is het goed om er alsnog zelf over na te denken. Je hebt nu de kans om ervaring op te doen en mensen in het werkveld van alles te vragen, dus maak daar ook gebruik van!

Je kunt twee soorten doelen opstellen: vaardigheden en persoonlijke competenties. Misschien wil je bijvoorbeeld beter leren designen en kun je met je begeleider afspreken dat je zulke opdrachten krijgt. Maar je kunt ook als doel stellen om van je belangst af te komen of minder uit te stellen. Vooral zulke persoonlijke doelen zijn naar mijn mening heel waardevol.

2. Wees proactief

Eerlijk is eerlijk, vaste werknemers hebben het vaak ontzettend druk en hebben maar weinig tijd over om jou te begeleiden. Als je zelf projecten wilt oppakken en op zoek bent naar extra uitdagingen, kun je er dus niet vanuit gaan dat je die op een presenteerblaadje krijgt aangeboden. Oké, misschien moet je niet in je eerste week al naar allerlei dingen vragen, maar als je veel wilt leren, wees dan niet bang om zelf initiatief te tonen.

LEES OOK: Growth mindset versus fixed mindset: zoveel invloed heeft je mindset op je succes

Als je leergierig bent, val je bovendien op bij het bedrijf waar je stage loopt. Bedrijven zullen over het algemeen heel enthousiast zijn als je zelf ideeën hebt. Helpt je niet alleen aan een betere beoordeling, maar ook aan een beter netwerk en misschien zelfs een baan.

3. Vraag om feedback

Hoewel het in sommige bedrijven heel normaal is om elke week even een feedbackmoment met stagiairs in te plannen, geldt dat lang niet altijd . En dat terwijl je niet alleen leert door ervaring, maar vooral ook door de feedback die je daarop krijgt.

In principe heeft je begeleider als taak om jou van feedback te voorzien, en kan hij of zij het niet echt weigeren als je vraagt om zulke korte evaluatie-momenten. Doet je begeleider er echt heel moeilijk over om jou genoeg te helpen, dan kun je altijd nog zeggen dat het van school moet.

4. Maak kennis met iedereen in het bedrijf

Waarschijnlijk werk je binnen het bedrijf met slechts een aantal collega’s en kun je je stageperiode prima doorkomen door met alleen je team om te gaan. Maar als je je netwerk wilt uitbreiden, is het belangrijk dat je juist ook naar die vrijmibo’s gaat en gesprekken voert bij het koffiezetapparaat. Is nog gezellig ook!

Voeg die mensen ook gewoon lekker toe op LinkedIn, want je weet nooit of ze je ooit nog kunnen helpen.

LEES OOK: Hét stappenplan naar een ijzersterk LinkedIn-profiel

5. Wees niet bang om fouten te maken

Fouten maken is sowieso nooit erg, maar als je een echte werknemer bent, kunnen de gevolgen vrij groot zijn. Als je stage loopt, geldt dat vaak minder – dus nu is de kans om te falen.

Dat klinkt misschien een beetje gek, want je wilt het natuurlijk graag goed doen om indruk te maken. Maar van fouten maken leer je, en als je je niet uit het veld laat slaan, zien je begeleiders juist dat je leergierig en veerkrachtig bent. Er is niemand die zonder vallen door het leven gaat, je moet alleen gewoon weer opstaan. #tegeltjeswijsheid

6. Kom voor jezelf op

Ik dacht altijd dat het een mythe was dat stagiairs alleen koffie mochten halen, maar ik ken wel degelijk mensen die maandenlang alleen maar pakketjes hebben ingepakt en dingen hebben gekopieerd. Nu weten we allemaal dat stagiairs nog veel te vaak worden gezien als gratis werknemers, maar er zijn grenzen.

Als je vindt dat je als stagiair wordt uitgebuit, kom dan ook zeker voor jezelf op. Eerst richting je stagebegeleider, maar als het nodig is ook richting je stagedocent op school. Het beste uit je stage halen kan immers alleen als je daar ook de kans voor krijgt, en het is aan je stagebedrijf om jou die te bieden.

Meer lezen over stage lopen:

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zo haal je alles uit je stage (en houd je er misschien nog een baan aan over ook)
Sluiten