Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Digital nomad 12 april 2019

Digital nomad Agnès over waarom iedereen een keer alleen zou moeten reizen

Zie je jezelf ook wel je laptop openklappen op een tropisch eiland, maar vind je alleen reizen toch wel erg spannend? Die gevoelens zijn helemaal normaal, maar nergens voor nodig, weet Agnès. Sinds ze ruim een jaar digital nomad is, reist ze regelmatig alleen.

We vroegen hoe ze haar eerste keer aanpakte, of ze tips heeft en wat de grootste lessen zijn die ze heeft geleerd tijdens het alleen reizen.

Hoe vaak en naar welke landen ben je al alleen gereisd?

“Ik ben in totaal zeven keer alleen op reis geweest. De eerste keer was zo’n vijf jaar geleden, toen ging ik drie weken naar Bali. De keer daarna koos ik voor Thailand, waar ik twee weken rondreisde en een week in een stilteklooster zat.

Daarna ging het snel: ik werd een digital nomad en reis daarom nogal veel in m’n eentje. Zo ben alleen naar Kaapstad, Valencia, New York (in combinatie met Montréal en Toronto), Sri Lanka en Lissabon geweest. Verder ben ik op dit moment samen met mijn vriend in Istanboel, maar vlieg ik eind deze week alleen door naar Tel Aviv voor 2,5 week.”

Hoe vond je het de eerste keer dat je alleen op reis ging?

“Heel eng! Voordat ik de knoop doorhakte, heb ik lang getwijfeld en veel onderzoek gedaan. Ik heb het met iedereen besproken en veel om raad gevraagd. Achteraf zou ik dat niet nog een keer doen, want iedereen heeft een andere mening. Daar kom je dus niet veel verder door haha!

Ik weet nog goed dat ik door de veiligheidspoortjes op Schiphol liep en dacht: shit, ga ik dit echt doen? Maar al snel maakten die twijfels plaats voor een andere gedachte: yes, ik ga dit doen! Ik heb er geen moment spijt van gehad. Natuurlijk is het even wennen: je moet alles zelf beslissen en kunt niet lekker iemand achterna lopen. Maar dat is ook heel bevrijdend, want je hoeft met niemand rekening te houden.”

Wat zijn de grootste lessen die je alleen op reis hebt geleerd?

“Ik heb geleerd dat ik de wereld aan kan, ontdekt dat ik veel sterker ben dan ik dacht en daarnaast is mijn zelfvertrouwen enorm gegroeid.

Het doet best wat met je als je ineens in je eentje aan de andere kant van de wereld staat, waar alles anders is dan thuis.

Maar het feit dat je je daar ook redt, geeft je een heel krachtig en onafhankelijk gevoel!”

Lees ook: Dit is hoe mensen die in het buitenland hebben gewoond verschillen van anderen

Heb je een tip voor mensen die twijfelen?

“Ga af op je gevoel en niet op dat van anderen. Je familie en vrienden zullen misschien zeggen dat je beter samen met iemand anders kunt gaan reizen, omdat ze dat een zekerder gevoel geeft. Maar als jij graag alleen wilt reizen, moet je dat zeker doen!

Zelf ben ik begonnen op plekken waarvan over het algemeen bekend is dat ze veilig zijn, zoals Bali en Thailand. Daardoor kreeg ik meer vertrouwen en durfde ik daarna in m’n eentje naar andere plekken te reizen.

Doe van tevoren wel altijd even onderzoek naar je bestemming en of deze veilig is voor vrouwen alleen, en boek van tevoren je eerste overnachting. Die mag best wat luxer, zodat je even kunt acclimatiseren. Boek vervolgens meteen het vervoer daar naartoe vanaf het vliegveld.”

“En vergeet niet: ook al reis je alleen, écht alleen ben je bijna nooit!”

Op haar blog Girl on the Move deelt Agnès tips over haar digital nomad lifestyle en de bestemmingen die ze bezoekt en of die bijvoorbeeld veilig zijn om als vrouw alleen heen te reizen.

Meer lezen over reizen en werken

Reageer op artikel:
Digital nomad Agnès over waarom iedereen een keer alleen zou moeten reizen
Sluiten