Alex (29) van Meetings in the Sun organiseert unieke workations naar Kaapstad en Marokko

Zo’n vier jaar geleden besloten Alex Malone en haar vriend Thijs een wereldreis te maken en tegelijkertijd te werken. De term digital nomad kenden ze toen nog helemaal niet. Tijdens die reis werkte ze (in de auto) aan haar eerste bedrijf. Inmiddels runt ze zelfs een tweede: Meetings in the Sun. Daarmee organiseert ze nu unieke workations naar Kaapstad en Marokko.

Hoe besloot je om digital nomad te worden en vond je het een moeilijke stap?

“Toen ik net verkering had met Thijs, ging ik voor zes maanden naar Zuid-Amerika. Voor het eerst voelde ik me écht gelukkig, met mezelf en de wereld. Ik belde mijn vriend en vroeg of we voor onbepaalde tijd konden gaan reizen. Op dat moment zei hij: ‘Dat kan niet.’ Hij had twee bedrijven in Nederland die goed liepen. Een week later belde hij mij op en zei hij: ‘Laten we kijken naar hoe het wel mogelijk zou zijn. Op één voorwaarde: ik laat niet twee bedrijven achter om op backpackreis te gaan, waar we op het strand gaan liggen en gaan feesten. Het moet wel interessant zijn voor onze carrière’.

Tijdens die wereldreis heb ik mijn bedrijf opgezet. Ik wilde mezelf dwingen om niet in vastigheid te blijven hangen. Als ik zou gaan freelancen zou ik veilig voor dezelfde klanten gaan werken als ik deed in loondienst. Ik wilde mezelf pushen om met vrijheid te kunnen ondernemen.

In 2015 was er nog weinig bekend over werken en reizen. Alles wat ik heb geleerd, was echt met trial and error. Ik heb die anderhalf jaar ook wel diepe dalen gekend en ben gewoon veel gaan proberen. Toen kwam ik erachter dat er niet één manier was om een digital nomad lifestyle te hebben. Er is een heel spectrum: aan de ene kant heb je de 9-tot-5 baan in loondienst en aan het andere einde heb je de fulltime digital nomad die altijd locatie onafhankelijk werkt.

In woon momenteel in Eindhoven en ben zo’n vier maanden per jaar in het buitenland. Voor mij ben je als digital nomad in de eerste plaats ondernemer. Je uitgangspunt moet zijn een gezond bedrijf willen runnen en de mogelijkheid creëren om je werkzaamheden deels of volledig plaatsonafhankelijk te doen, waardoor je de vrijheid hebt om reizen te combineren met werken.”

Alex Malone, workation, Kaapstad, Marokko, Meetings in the Sun

Hoe is Meetings in the Sun ontstaan?

“Vanuit een behoefte van andere mensen om te weten hoe het is om als digital nomad te werken en leven en hoe zij dat voor zichzelf kunnen waarmaken. Daarbij bestond bij mij steeds meer de behoefte om een realistisch beeld weer te geven over deze lifestyle. De term ‘digital nomad’ was vorig jaar een enorme hype. Maar het beeld van op het strand werken is helemaal niet realistisch. Eigenlijk is het juist veel harder werken dan het lijkt.

Je staat 5-0 achter, want als er wat misgaat, denkt je klant: ‘Oh, die zit gewoon vakantie te houden’.

De bewijsdruk is veel groter in het buitenland.”

Vind je dat de grootste uitdaging van de digital nomad lifestyle of ondernemen in het algemeen?

“Het is zeker een uitdaging, net als rekening houden met het tijdsverschil en niet kunnen vertrouwen op de wifi. Je bent gedurende de week veel tijd kwijt met het blussen van brandjes.Het is soms eenzaam. De aansluiting met familie en vrienden wordt minder, omdat ze niet altijd goed begrijpen wat ik moet en laten om mijn bedrijf op te bouwen. Er is me weleens verweten dat ik een workaholic ben, maar veel van de aspecten van mijn werk zijn ook gewoon mijn hobby’s.

Iemand anders heeft piano spelen als hobby, mijn bedrijf is mijn hobby.

De diepe dalen die bij het ondernemen horen, zijn ook een uitdaging. Al moet ik wel zeggen dat ik verslaafd ben geraakt aan de rollercoaster. Ik houd echt van mijn werk, ik ben onwijs enthousiast en kan zonder problemen zestig uur werken per week. Maar juist omdat ik zo emotioneel ben betrokken en ik hoge pieken heb, zijn er ook diepe dalen. Dan ben ik onzeker en kan ik boos op mezelf zijn.

Ik ga dan buiten lopen, sporten of ik neem tijd voor een massage. Maar die dalen pushen me ook, ze dagen me uit om het beter te doen. Na een huilbui bedenk ik wat er wél goed gaat en kijk ik wat concrete stappen zijn die ik kan zetten om weer verder te komen.”

Waarom zouden mensen voor jullie workation moeten kiezen?

“Ik ben meerdere keren op een workation geweest en merkte dat ik er minder uithaalde dan als ik het zelf organiseerde. Ik dacht heel vaak: ik zou dit anders doen. Bij de meeste workations hebben de deelnemers een verschillend niveau en zelf andere verwachtingen van de reis. De één is er om te ervaren hoe het is om vanuit het buitenland te werken, de ander is er vooral voor het surfen en de yoga en een derde wil echt stappen maken met zijn onderneming.

Bij onze aanmeldingen adviseren we wat de beste keuze is. Onze workation naar Kaapstad is bijvoorbeeld geschikt voor ondernemers die hun eerste strepen hebben verdiend, de eerste struggles zijn overkomen en nu de volgende stap willen zetten. Onze volgende workation naar Marokko is meer geschikt voor startende ondernemers.

Ook heeft mijn partner als digital nomad een reisbureau opgezet. We hebben de verzekeringen en keurmerken als elke andere reisorganisatie.”

Wat kunnen deelnemers verwachten?

“Wij vinden het ‘work’-gedeelte net zo belangrijk als het ‘acation’-gedeelte. Elke ochtend starten we met een business coach, je mag jezelf pitchen en we gaan bedrijven bezoeken.

Maar we verblijven ook in luxe accomodaties, gaan in de zee kajakken, lekker wijn drinken en goed eten.

En we doen ook culturele excursies, zoals fietsen door de townships. Daar horen we het inspirerende verhaal van een lokale ondernemer. We hebben 15 dagen, dus er is genoeg tijd voor work, travel en vrije tijd.”

Alex Malone, workation, Kaapstad, Marokko, Meetings in the Sun

Is er iets wat je in de toekomst heel graag waar wil maken?

“We zijn nu al bezig met de volgende twee workations. Een lang weekend naar Porto, waar we ons gaan richten op één thema, zoals bijvoorbeeld travel fotografie. Ook staat er één naar Colombia op de planning.

Zelf wil ik er voor zorgen dat mijn twee bedrijven in de toekomst niet meer afhankelijk zijn van mij. Ik ben bezig om een team in te richten. Ik wil me in de toekomst vooral bezig houden met stratgegische beslissingen en spreken. Mensen inspireren om te werken en te reizen. Ik wil ook de werkgevers laten zien dat hun werknemers creatiever, gelukkiger en loyaler worden als hun werknemers op deze nieuwe manier werken.”

Je kunt van 11 tot 26 mei of 16 november tot 1 december mee met de workation naar Kaapstad. Ben je een beginnende ondernemer? Dan is Marokko meer geschikt. Die workation is van 3 oktober tot 13 oktober. Kijk voor meer info en de prijzen op de website van Meetings in the Sun.

Meer lezen over digital nomads

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Alex (29) van Meetings in the Sun organiseert unieke workations naar Kaapstad en Marokko
Sluiten