Agnès is digital nomad en kan overal werken: “Maar ik werk nooit op het strand”

De 30-jarige Agnès Nederhof had een vaste baan als hoofdredacteur bij Ondertussen.nl. Ze had het daar heel erg naar haar zin, maar vond het eigenlijk tijd voor iets anders. Toen ze een week in Thailand in een stilte-klooster zat en niets anders kon doen dan nadenken, realiseerde ze het opeens… ze zou een digital nomad worden.

Op 31 december 2017 zat ze in het vliegtuig naar Kaapstad en ging haar eerste maand als digital nomad in. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en bezocht ze ook Valencia, New York, Toronto en Montreal. Wij vroegen haar om tips, hoe ze de knoop doorhakte en of er ook nadelen zitten aan dit ogenschijnlijke droomleven.

Hoi Agnès! Wat is een digital nomad eigenlijk?

“Ik zeg het altijd zo: een digital nomad is iemand die reizen en werken combineert. Je blijft niet op één plek, maar creëert telkens op een andere plek ter wereld een thuis en ‘kantoor’. Als je een digital nomad bent, is jouw werk online en kun je overal werken waar wifi is. Zo ben ik tekstschrijver, maar je kunt ook denken aan websitebouwers, vormgevers, app ontwikkelaars, etc.”

Je had een goede en leuke baan, maar zei die op om een digital nomad te worden. Hoe heb je de knoop doorgehakt?

“Ik was al drie of vier jaar hoofdredacteur bij Ondertussen.nl. Ik vond het werk, de collega’s en mijn baas heel leuk, maar ik vond het wel een beetje tijd voor iets anders. Vorig jaar april ging ik een maand naar Thailand en daar leerde ik twee digital nomads kennen.”

Ik vond het maar een rare term en moest zelfs een beetje lachen.

“In die maand ging ik ook een week in een stilte-klooster. Naast mediteren doe je niets anders dan nadenken. Je mocht zelfs niets opschrijven. Ik dacht na over zijn uitleg en opeens dacht ik: ‘Dat kan ik ook’. Toen had ik natuurlijk alle tijd om erover na te denken. Hoe ik het zou doen, dat ik er een blog over zou beginnen. Ik wist zelfs al meteen de naam: Girl on the Move.”

Denk je dat iedereen het zou kunnen?

“Nee.” Lacht een beetje. “Je hebt wel echt discipline nodig. De jongen die mij heeft geïnspireerd had het ook al een keer eerder geprobeerd. Hij had geld gespaard, ging op reis, maar zag het eigenlijk meer als een vakantie. Hij had wel zijn laptop mee, maar was vooral aan het feesten. En dan is je geld natuurlijk snel op. Maar ik denk wel dat iedereen het zou kunnen als ze het écht willen. Die jongen is nu toch ook een succesvolle digital nomad.

In het begin vond ik het ook lastig. Je bent niet op vakantie. Maar omdat het in Kaapstad al om zes uur licht was, kon ik heel makkelijk ’s ochtens vroeg opstaan en een paar uur gefocust gaan werken. Daarna kon ik leuke dingen gaan doen.”

Hoe heb je je voorbereid op het leven als een digital nomad?

“Ik heb mezelf een half jaar gegeven om me voor te bereiden. Zo heb ik onder andere toen al mijn blog opgezet, omdat dat gelijk mijn portfolio is voor potentiële opdrachtgevers. Ik heb in die periode veel geleerd over onderwerpen waar ik andere bedrijven mee wilde helpen. Dat is ook gelijk mijn grootste tip.

Zorg dat je het zo graag wil, dat je jezelf gaat ontwikkelen.

Ik ben altijd al van het sparen geweest, maar ik heb in die periode ook extra veel opzij gezet. Mocht ik er in Kaapstad achterkomen dat het toch niets voor mij was, dan zou ik een buffer hebben.”

Heb je door dat spaargeld genoeg geld om elke keer op reis te gaan?

“Nee, ik heb nooit aan dat spaargeld gezeten. Dat komt vooral omdat ik niet op vakantie ben. Ik ga niet elke keer uiteten en niet op dure excursies. Bovendien is het leven in het buitenland vaak goedkoper. In Thailand kun je bijvoorbeeld voor twee euro overnachten en voor nog minder eten. En in New York sliep ik bij mijn stiefbroer. Ik bespaar dus op kosten, maar mijn inkomen blijft gelijk. Ik werk natuurlijk wel gewoon elke dag.

Dat is ook gelijk het nadeel: ik ben nooit echt op vakantie. Soms heb ik wel een vrij weekend, maar als ik op reis ben, werk ik ook gewoon.”

Is dat het enige nadeel? Want het lijkt natuurlijk de droom.

“Het grootste nadeel vind ik dat ik mijn vrienden en familie moet missen, dus ook soms verjaardagen en kerst. Bovendien ben je echt alleen op reis, je hebt niemand om mee te bespreken wat je meemaakt. En je moet alles écht alleen beslissen, dat is ook best heftig.

Natuurlijk vertel ik alle verhalen aan vrienden en familie, maar dan zeggen ze soms: ‘Oh ja, dat wist ik al, dat heb ik op je blog gelezen of op je Instagram gezien’. Soms voelt het ook een beetje als opscheppen, terwijl ik het helemaal niet zo bedoel. Je leeft gewoon een heel ander leven dan zij.

Ik werk trouwens nooit op het strand of in de zon, het standaardplaatje waar mensen aan denken bij digital nomads. Ik werk liever drie uur gefocust binnen om daarna leuke dingen te gaan doen.”

Je gaat als vrouw alleen op reis. Voel je je nooit onveilig?

“Natuurlijk voel ik me weleens onveilig, al heb ik nooit echt een enge situatie meegemaakt. Ik draag wel altijd een soort trouwring en zeg tegen mensen die ik tegenkom op straat niet dat ik alleen op reis ben. Als iets niet goed voelt, ga ik gewoon weg.

En ik zie ook dat er juist mooie dingen gebeuren als je alleen op reis bent. Toen ik naar Thailand ging, was ik al heel lang onderweg. Eerst in de taxi, toen in het vliegtuig, de bus en nu zat ik op de boot. Ik voelde me niet lekker en best eenzaam. Er kwam een Thais meisje naast me zitten, alsof ze het aanvoelde. Toen er een toeter afging en ik geschrokken opkeek, typte het meisje iets in Google Translate: ‘We zijn er bijna’.”

Deze maand gaat Agnès naar Sri Lanka en de Malediven. Wil je haar reizen blijven volgen? Op haar Instagram en blog vertelt ze er alles over en deelt ze jaloersmakende plaatjes. Daarnaast deelt ze tips & tricks over reizen, mindfulness en het leven als digital nomad.

Meer weten over voor jezelf beginnen?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Agnès is digital nomad en kan overal werken: “Maar ik werk nooit op het strand”
Sluiten