Afwijzing zuigt: hoe herpak je je weer na een afwijzing op je sollicitatie?

We gaan er gewoon eerlijk over zijn: afgewezen worden zuigt. Niet alleen als je in de liefde een blauwtje loopt, ook een afwijzing sollicitatie is rot. Het is dan ook helemaal niet gek als je aan jezelf gaat twijfelen, of gewoon even niet lekker in je vel zit.

Afwijzing doet pijn. Maar zeker na een afwijzing sollicitatie is het belangrijk om je te herpakken. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe kun je het beste omgaan met afwijzing?

Wees een beetje lief voor jezelf

Selfcare, of zelfliefde, ziet er voor iedereen weer anders uit. De één kruipt onder een dekentje op de bank met een bak Ben & Jerry’s en een jank film. De ander leest een goed boek in een warm bad. Weer een ander gaat biertjes drinken met zijn of haar vrienden in de kroeg.

Hoe selfcare en zelfliefde er ook voor jou uitziet, neem er de tijd voor. Het is oké je verdrietig en onzeker te voelen, dus wees een beetje lief voor jezelf. Maak je favoriete eten en probeer niet te denken in negatieve gedachtes: “Zie je nou wel dat je het niet kan”, of “Je was stom om te denken dat je een kans had”.

Iedereen heeft een innerlijke criticus, die trouwens vaak gewoon een drama queen is en helemaal niet gelijk heeft. Nee, het is goed dat je risico’s durft te nemen en je eigen geluk in handen neemt. Bovendien ben je niet per se afgewezen, het bedrijf heeft gekozen voor iemand anders. Dat brengt ons op het volgende punt.

Accepteer de beslissing van de ander

De werkgever moet kiezen wat het beste is voor hem of haar. Je kunt denken: ben ik soms niet goed genoeg? Maar een werkgever kiest iemand om uiteenlopende redenen. Misschien pas je niet helemaal in het team en was jij dus zeker ook niet gelukkig geworden als je daar aan de slag was gegaan.

Misschien was er een interne kandidaat, die ze hebben gekozen omdat diegene de ins & outs van het bedrijf al wist. Het kan ook zijn dat er een kandidaat was die meer ervaring had. Dat hoeft niet te betekenen dat er bij elke sollicitatie iemand is die meer ervaring heeft.

Leren van afwijzing sollicitatie

Vraag daarom altijd om feedback. Krijg je een standaard mailtje? Vraag dan toch (vriendelijk!) door. Hoor je bijvoorbeeld vaak dat je niet genoeg ervaring hebt met een programma of social media? Dan kun je besluiten om jezelf daarop bij te spijkeren. Was je brief te standaard? Schakel dan een vriend(in) die goed kan schrijven en even je brief kunt nalezen.

De vraag ‘Waarom ben ik afgewezen?’ is lekker direct, maar komt wel bot over. Je kunt beter vragen wat je zou kunnen verbeteren aan je sollicitatie. Het spreekt misschien voor zich, maar wordt nooit boos in je mail. Dan sluit je die deur bij dat bedrijf namelijk voorgoed.

Succes! En onthoud: wees lief voor jezelf. Afwijzing zuigt niet alleen, je kunt er ook van groeien.

Meer lezen over solliciteren?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Afwijzing zuigt: hoe herpak je je weer na een afwijzing op je sollicitatie?
Sluiten