Deze afweermechanismes houden jou onbewust tegen in je productiviteit

Voer jij dagelijks een strijd tegen je eigen productiviteit? Hoe graag we ook willen dat we veel gedaan krijgen in die paar uur, vaak lukt het ons – bijvoorbeeld door uitstelgedrag – niet. Misschien ligt dat wel aan afweermechanismes die ons onbewust tegen in onze productiviteit houden. Want ja, die bestaan wel degelijk.

Onbewuste mechanismes die ons tegenwerken in onze productiviteit, blog Trello noemt het terecht en mooi ‘anti-superkrachten’. Does that sound familiar?

Waarom hebben we dit soort afweermechanismes?

Afweermechanismen spelen onbewust een grote rol in ons gedrag. Maar waarom doen we dit? Volgens de psychoanalyse gebruiken we deze mechanismen om onszelf te beschermen tegen negatieve gedachten en gevoelens.

Wanneer we ons bedreigd voelen (bijvoorbeeld door een hoop werk die op ons afkomt), passen we deze afweermechanismes toe om te vermijden dat we het gevoel hebben dat we tekortschieten en al dat werk niet aankunnen.

In feite zijn deze afweermechanismes dus best een aardig bedoelde reactie van ons lichaam. Geen wonder dat ons lichaam vandaag de dag zo vaak in verdedigingsmodus komt, met al dat werk en de drukte om ons heen.

Verschillende afweermechanismes

Opvallend is dat iedereen andere afweermechanismes vertoont als reactie op een te grote workload. Dit zijn de meest voorkomende. Herken jij jezelf in één van hen?

1. Vermijding

Wil jij het liefst doen alsof je scriptie niet bestaat? Vermijd jij het tot de laatste minuut om aan die presentatie te beginnen? Dan is jouw go to afweermechanisme waarschijnlijk ‘vermijding’.

Wellicht ken je dit fenomeen het beste onder de noemer ‘uitstelgedrag’. Je voelt aan dat er een mogelijk onaangenaam scenario gaat komen en daarom duw je het zo ver mogelijk van je af. Helaas kom je hierdoor in grote tijdsnood en heeft dit allesbehalve een positief effect op je productiviteit.

Lees ook: Stel jij taken ook uit tot de deadline? Zo pak je jouw uitstelgedrag aan

2. Ontkenning

‘Maar nee, dat komt heus wel allemaal in orde.’ Klinkt herkenbaar? Dan ben jij misschien de persoon die de ontkenningsstrategie toepast op een grote hoeveelheid werk. Dit zijn de personen die tijdens groepswerken geen greintje stress vertonen en denken dat alles wel goed komt. Ze negeren de signalen van tijdsdruk en ontkennen dat er heel, heel hard gewerkt moet worden.

Dat lijkt misschien op optimisme, maar in feite maakt het je vooral blind voor de realiteit. Het is gewoon niet verstandig op de lange termijn om te ontkennen dat er hard gewerkt moet worden, zoals we lezen in een artikel voor Psychology Today.

3. Rationalisatie

‘Dat was mijn schuld niet, want,…’. Als dit het eerste is wat jij te zeggen hebt als er iets misgaat, dan doe je waarschijnlijk aan rationalisatie. Bij deze strategie gooi je een hoop argumenten in de strijd die uitleggen waarom het vooral niét jouw schuld was dat er iets misliep.

Het is natuurlijk ook erg gemakkelijk om de schuld op externe factoren te steken, zoals een teamlid dat zijn deel niet op tijd had ingeleverd. Maar misschien is het interessanter om eens aan diepe zelfreflectie te doen en te kijken waar je zélf beter had kunnen presteren.

4. Verplaatsing

Iemand wiens afweermechanisme verplaatsing is, doet in feite niets meer of minder dan zijn negatieve emoties projecteren op anderen. Je ventileert je emoties naar een compleet verkeerd doel, zoals negatieve opmerkingen maken naar je collega’s, je gezin of je baas.

Het spreekt voor zich dat het geen gezonde oplossing is om je negatieve emoties te uiten op onschuldige slachtoffers in jouw omgeving. Beter is om je woede te uiten op een gezonde manier, zoals sport!

Hoe negatief dit verhaal ook klinkt, afweermechanismes zijn heel normaal. Soms zijn ze zelfs goed voor je. Maar als de hierboven beschreven mechanismes heel regelmatig gebeuren, dan kan het ook eens misgaan.

Wij vinden het in ieder geval een interessante oefening om eens na te gaan voor welke strategie jij onbewust heel vatbaar bent. Alleen op deze manier krijg je inzicht in jezelf. En zelfkennis is het begin van alle wijsheid, toch?

Meer lezen over productiviteit?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze afweermechanismes houden jou onbewust tegen in je productiviteit
Sluiten