Tessa Ham
Tessa Ham Geld 10 nov 2018

Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers

De overheid stimuleert ondernemen, waardoor er een aantal aantrekkelijke aftrekposten zijn. Dit houdt in dat je deze bedragen mag aftrekken van je winst, waardoor de belasting daarover lager uitvalt. Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek moet je zeker benutten, want deze aftrekpost kan je honderden euro’s per maand opleveren. Je hebt hier recht op als:

 • De Belastingdienst jou als ondernemer ziet
 • Je per jaar minimaal 1225 uur aan jouw onderneming besteedt
 • Het bedrijf door jou wordt geleid
 • Jij aan het begin van het kalenderjaar nog geen 65 jaar was

Je mag elk jaar een vast bedrag van 7.280 euro aftrekken. Het uiteindelijke bedrag waarover je belasting betaalt, wordt hierdoor lager. Hierdoor wordt de belasting die je moet betalen automatisch ook minder.

Startersaftrek

Een eigen bedrijf beginnen is niet zonder risico. Dat weet de overheid gelukkig ook. Startende ondernemers hebben daarom recht op de startersaftrek, die je bij de zelfstandigenaftrek mag optellen. Je kunt in de eerste vijf jaar van je onderneming in totaal drie keer gebruik maken van deze aftrekpost. Dat is een extra bedrag van 2.123 euro.

Let op: je moet hiervoor wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

 • Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek
 • Je bent in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer geweest
 • Je hebt in deze periode niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek gebruikt

Dit vind je misschien ook interessant: Wat doe je als een factuur niet wordt betaald?

MKB winstvrijstelling

Als je winst maakt uit je onderneming, heb je naast bovenstaande aftrekposten ook recht op de MKB winstvrijstelling. MKB staat voor midden- en kleinbedrijf. Je hoeft hiervoor niet aan het urencriterium te komen. In 2018 is de MKB winstvrijstelling 14 procent van de winst. Let op: van je winst is dan al wel de zelfstandigenaftrek en startersaftrek gehaald.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek

Het is een hele mond vol, maar ook het kleinschaligheidsinvesteringsaftrek is ingesteld omdat de overheid goed beseft dat het ondernemen een risico met zich meebrengt. Als je een nieuw bedrijf begint, moet je investeren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een computer of zelfs een bedrijfspand.

Wanneer je meer dan 2.300 euro en minder dan 56.642 euro investeert in bedrijfsmiddelen, dan heb je ook nog eens recht op een extra aftrekpost van maximaal 28 procent daarvan. Een auto valt trouwens niet onder een bedrijfsmiddel. Meer informatie vind je hier.

Zakelijke kosten

Zakelijke kosten zijn aftrekbaar. Dit houdt in dat je deze kosten mag aftrekken van je winst en je daardoor dus minder belasting hoeft te betalen. Het is best verwarrend welke kosten daar nou (voor een deel) onder vallen. Maar je kunt onder andere denken aan:

 • Zakenafspraken in horecagelegenheden, netwerkborrels
 • Congressen, seminars, trainingen
 • Zakelijke telefoongesprekken
 • Vakliteratuur
 • Zakelijke reiskosten (niet alleen het OV, maar ook de auto)
 • Werkkleding

Hier vind je precies wat je nou wel of niet mag aftrekken.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Dit zijn de belangrijkste aftrekposten voor ZZP’ers
Sluiten