Afscheid nemen van je baas en collega’s: zo doe je dat

Nieuwe baan? Wat spannend! Dit nieuws maakt je ongetwijfeld blij, maar tegelijkertijd zit je met de vraag: op welke manier kan ik gepast afscheid nemen van mijn baas en collega’s?

Afscheid nemen is nooit leuk. Toch kan je maar beter zorgen dat je afscheid neemt van je baas en je collega’s in stijl en op een gepaste manier. Met deze tips komt dat helemaal goed!

Afscheid nemen van je baas en collega’s: 4 gouden regels

Gebaseerd op advies van Career Intelligence en The Balance Careers kwamen we op vier gouden regels bij het afscheid nemen van je baas!

1. Kondig je afscheid persoonlijk aan

Sta je op het punt om je afscheid aan te kondigen? Doe dit dan eerst in real life bij de collega’s waarmee je het meest close bent. Ben je onderdeel van een (klein) team?

Doe je aankondiging dan tijdens de wekelijkse teamvergadering of wanneer iedereen samenzit tijdens de lunch. Collega’s waarmee je minder nauw samenwerkt, kan je natuurlijk een e-mail sturen.

2. Hou je aankondiging kort en bondig

Waarschijnlijk heb je wel 100 redenen om te veranderen van baan. Misschien verdien je bakken meer bij die andere werkgever, misschien kon je echt niet opschieten met je manager.

Wat de redenen echter ook mogen zijn: hang dit niet allemaal aan de grote klok. Tijdens een afscheid is het simpelweg niet de juiste timing om kritiek te uiten. Je wil net vooruit denken en afscheid nemen op een positieve manier!

3. Zorg voor een goede overdracht

Gaat een andere persoon jouw baan overnemen? Zorg dan dat deze persoon voldoende informatie heeft om succesvol in jouw functie te stappen.

Zet een mapje met relevante bestanden klaar, zorg dat je professionele contacten inlicht over je carrièreswitch en hou geen belangrijke informatie achter.

4. Herinner de mooie momenten

Geef je een afscheidsspeech? Grijp dan de kans om te zeggen wat je baas en je collega’s voor je hebben betekend.

Vermeld belangrijke projecten, betekenisvolle periodes en grappige anekdotes. Zo kan je je carrière met een positieve noot afsluiten.

En nu: op naar je nieuwe avontuur!

Meer over een nieuwe baan?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Afscheid nemen van je baas en collega’s: zo doe je dat
Sluiten