Tessa Ham
Tessa Ham Carrière 27 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Sparen of extra aflossen op je hypotheek? De voor- en nadelen

Je hebt een lekker bedrag op je rekening staan, dat je eigenlijk ‘over hebt’. Good for you! Maar als je een eigen koophuis hebt, roept dat ook een vraag op: aflossen of sparen? Of is er misschien nog een derde optie?

Dat ligt helemaal aan jou. We zetten de voordelen en nadelen van aflossen of sparen op een rij. Kan je beter door sparen of extra aflossen op je hypotheek?

Sparen: waarom wel of niet?

Sparen is altijd een goed idee. Niet alleen om een buffer te hebben voor als de wasmachine en je computer het op hetzelfde moment begeven. Maar ook om te sparen voor een mooi doel (zoals een reis of een auto) en om een f*ck you-potje aan te leggen.

Dit potje kun je bijvoorbeeld gebruiken als je het echt niet meer naar je zin hebt op werk. Je hebt dan altijd de mogelijkheid rustig op zoek te gaan naar een nieuwe baan of zelfs een eigen bedrijf te beginnen.

Door de lage spaarrente van tegenwoordig wordt je geld alleen steeds minder waard. Verdienen doe je er al helemaal niet mee. Het spaargeld heb je dus voor de veiligheid én de mogelijkheden die het creëert.

Tip: met deze spaarchallenge spaar je 10K in een jaar

Aflossen op je hypotheek: waarom wel of niet?

In de meeste gevallen is het goed om een zo laag mogelijke hypotheekschuld te hebben. Hoe lager je schuld is, des te minder woonlasten je hebt. Minder vaste lasten betekent dat je uiteindelijk per maand meer overhoudt om te sparen, beleggen of om natuurlijk toffe dingen van te doen. Let op: er zit wel een maximum aan het percentage van de hypotheek dat je extra mag aflossen. Vraag dit even aan de hypotheekverstrekker.

Zitten er dan helemaal geen nadelen aan je hypotheek aflossen? Als je geld in je huis steekt, kun je het nu missen. Maar je weet natuurlijk niet hoe je situatie over een jaar of twee is. Je kunt niet meer bij het geld dat je nu aflost.

Een ander argument dat mensen vaak aandragen om niet extra af te lossen, is dat je dan minder hypotheekrenteaftrek krijgt van de overheid. Hoe minder hypotheekrente je betaalt, des te minder hypotheekrenteaftrek je natuurlijk krijgt. Maar vergeet daarbij niet dat je in the end minder betaalt, omdat de hypotheekrente lager is.

Een voorbeeld: als je 1 euro betaalt krijg je 50 cent hypotheekrenteaftrek terug. Als je aflost hoef je maar 80 cent te betalen en krijg je 40 cent terug.

Een derde optie: beleggen

Er is nog een derde optie die je met je geld kunt doen en dat is beleggen. Met deze optie heb je de meeste kans op hoger rendement. Er is natuurlijk een grote maar: beleggen brengt risico’s met zich mee, dat zien we wel tijdens de coronacrisis. Natuurlijk kun je jezelf goed inlezen en zo goed mogelijk spreiden, maar zoals we nu zien met de crisis kunnen er grote schommelingen op de markt zijn. Je zou dan maar net je aandelen willen verkopen.

Niet iedereen heeft bovendien zin om de beurs in de gaten te houden. Of misschien word je er wel onrustig van. In dat geval: ga voor minder stress in plaats van meer geld.

Lees ook: Miljonair worden? Dit moet je dagelijks opzij leggen om het op je 65e te zijn

Aflossen of sparen?

Wat is nou de beste optie: aflossen of sparen? Of misschien toch zelfs beleggen? Dat ligt helemaal aan waar jij je goed bij voelt en wat je doelen zijn. Als je een fijne buffer hebt, kun je gaan aflossen. Verwacht je de komende jaren grote uitgaven? Dan kan je beter blijven sparen. Ben je niet risicomijdend? Dan zou je kunnen gaan beleggen.

Bovendien is er nog een vierde optie. Waarom zou je kiezen? Je zou kunnen sparen én aflossen. En zelfs ook nog beleggen. Waar je ook voor kiest, zorg er in ieder geval voor dat je spaarpot als eerst goed gevuld is, zodat je niet voor nare verrassingen komt te staan.

Weet je het toch niet zeker? Het Nibud heeft een handige tool die je helpt uit te rekenen welke keuze je het beste kunt maken: beleggen, aflossen of sparen.

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Sparen of extra aflossen op je hypotheek? De voor- en nadelen
Sluiten