Afgestudeerd! Wat nu? Dingen die je kunt doen als je nog geen baan hebt

Al tijdens het schrijven van die helse scriptie begon je met het versturen van sollicitatievideo’s, ging je naar netwerkborrels en zat je uren per dag op LinkedIn. Maar nu je je papiertje eindelijk op zak hebt, heb je nog stééds geen baan.

Dat is iets wat je kan overkomen. Het is natuurlijk heel vervelend – maar je kunt er ook gebruik van maken. Dit zijn dingen die je kunt doen als je afgestudeerd bent, maar niet gelijk een baan kunt vinden.

Wat je kunt doen als je niet gelijk een baan hebt

Stage lopen

Heb je tijdens je studie nog geen stage gelopen? Dan kun je overwegen om dat alsnog te doen. Tijdens een stage leer je soms meer dan tijdens je hele studie (neem dat maar van mij aan) en bovendien staat het goed op je cv. En o ja, je kunt lekker langzaam werken aan het hebben van verantwoordelijkheden (help).

Ook als je al wel een keer een stage hebt gelopen tijdens je studie, kan het soms geen kwaad om wat extra ervaring op te doen. Dat kan ook in de vorm van een traineeship of werkervaringsplek, waarvoor je vaak meer betaald krijgt. Met een beetje geluk kun je daarna gewoon bij dat bedrijf blijven werken.

Een portfolio maken

In bepaalde beroepsgroepen, zoals de media of techniek, is het goed om naast je cv ook een portfolio te laten zien van projecten waar je aan hebt gewerkt en dingen die je hebt gecreëerd. Zo vergroot je je kansen op een baan enorm!

Het is tegenwoordig best gemakkelijk een online portfolio maken. Je kunt er ook voor kiezen om bijvoorbeeld je kennis of meningen te delen op een blog, zodat werkgevers zien wat je hebt toe te voegen aan het vakgebied.

Vrijwilligerswerk doen

Als je geen stage wilt lopen, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de periode waarin je solliciteert te vullen met een bijbaantje, bijvoorbeeld in de horeca – maar de kans is groot dat dat geen fulltime baan is. In dat geval kun je er bijvoorbeeld vrijwilligerswerk bij doen. Dat wordt niet alleen enorm gewaardeerd door werkgevers, maar heeft ook nog maatschappelijke impact.

Je kunt bijvoorbeeld Maatje worden van iemand met een beperking of een eenzame oudere, taalles geven aan mensen met een immigratieachtergrond of in de dierentuin gaan werken. Grote kans dat je ook nog eens meer zelfvertrouwen krijgt als je iets goed doet voor een ander.

Ook interessant: Durf als freelancer te vragen wat je waard bent

Cursussen volgen

Dat je afgestudeerd bent, betekent natuurlijk niet dat dat het einde is van je leerproces – integendeel. Leren doe je niet alleen tijdens een stage. Je kunt bijvoorbeeld ook een (online) cursus volgen om je meer te specialiseren in je vakgebied, of boeken lezen. En o ja, anders kun je natuurlijk altijd nog voor DuoLingo gaan.

5 (bijna) gratis online opleidingen om je digitale skills te verbeteren

Reizen

Nee, je hoeft niet naar Azië te vertrekken om jezelf te vinden. Naar onze mening kan dat net zo goed in Nederland. Maar dat betekent niet dat reizen niet leuk is, of geen verbreding van je wereldbeeld.

Als je financiële situatie het toelaat én je er  zin in hebt, kun je daarom een kleine of grote reis maken na je afstuderen. Of het nu gaat om roadtrippen door Amerika of kamperen in Frankrijk, je krijgt er sowieso onverwachte inzichten van. Bovendien is het een goede manier om te ontspannen na al die jaren studeren – en zeg nou zelf, dat heb je best wel verdiend.

Van jezelf houden

Zo’n situatie waarin je afgestudeerd bent, maar nog geen baan hebt, is natuurlijk een perfecte kweekvijver voor zelfdestructieve gedachten als ‘Ik kan helemaal niets’ en ‘Ik heb geen waarde toe te voegen’. Maar door dat te denken, heb je geen extra kans op werk – integendeel.

Het is belangrijk om in jezelf te blijven geloven, hoe moeilijk dat ook is. Het ligt waarschijnlijk niet aan jou dat je nog even geen werk hebt, en werkloos zijn betekent al helemaal niet dat je minder waard bent dan anderen. You can do this!

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Afgestudeerd! Wat nu? Dingen die je kunt doen als je nog geen baan hebt
Sluiten