Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 18 jan 2019

Wat je kunt doen als de vraag ‘En nu?’ na je afstuderen je pure paniek bezorgt

Yes, je hebt je diploma binnen! De champagne is inmiddels op en je hebt de confetti (grotendeels – die krengen vind je op middelbare leeftijd nog steeds terug) opgezogen. Afgestudeerd en nu? Bij de gedachte aan een ‘grote mensen’-baan slaat de paniek behoorlijk toe.

Het erge is dat je tijdens die halve paniekaanval op iedere straathoek wordt gevraagd wat je nu met je leven gaat doen. Weet jij veel. Misschien weet je niet waar je in hemelsnaam moet op solliciteren. Wat wil je met de rest van je leven doen? Stiekem zou je willen dat je moeder nog steeds je tandartsafspraken maakt. En dan zou je wel volwassen genoeg zijn om zo’n levensbepalende keuze te maken? Yeah right.

Afgestudeerd en nu?

Keuzes, keuzes, keuzes. De ‘afgestudeerd en nu’ vraag is een first world problem wellicht, maar toch één die je behoorlijk wat stress kan opleveren. Want behalve bovenstaande keuze, moet je ook overwegen of je toch niet moet doorstuderen. Of dat je misschien wel voor jezelf beginnen.

Mocht je zo gelukkig zijn om wél voor ogen te hebben waar je acht uur per dag aan wil besteden, dan zakt de moed je in de schoenen bij het lezen van de vacatures. Tegenwoordig moet je namelijk al een half leven aan ervaring hebben voor een startersfunctie. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar er zit wel een kern van waarheid in. Waar haal jij die twee jaar ervaring vandaan als je net fris uit de schoolbanken komt?

Terwijl jij dit soort dingen aan het uitvogelen bent, vraagt elke oom en tante op een familieverjaardag wat je nu van plan bent om te doen. Je bent zo druk met stamelen dat je vergeet blij te zijn dat de focus eindelijk niet meer bij je liefdesleven ligt.

Alles wat je moet weten over je studieschuld: afbetalen, hypotheek en meer

Tips van een ervaringsdeskundige

Zelf heb ik ook de nodige ademhalingsoefeningen gedaan toen ik mezelf in deze situatie bevond. Deze ervaringsdeskundige heeft daarom een aantal tips voor je.

Geniet van deze tijd in je leven

Hallo, je hebt net een enorme prestatie geleverd! Met de blijdschap van het afstuderen komt ook de ‘afgestudeerd en nu’ vraag, maar stel de zorgen zo lang mogelijk uit. Je hoeft echt niet 1, 2, 3 een baan te scoren. Ook niet als al je klasgenoten dat wel doen. Dat is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar er komt nooit meer een periode dat je zo makkelijk doordeweeks kan stappen, koffie drinken en struinen door de stad. Dat is iets wat ik me totaal niet realiseerde op dat moment.

Je hoeft niet gelijk je droombaan te scoren

Wat zeg ik, je hoeft het niet, maar het is ook niet eens realistisch om gelijk je droombaan te scoren. Je hoeft niet nu uit te vogelen wat nou precies je droombaan is, omdat wat je nu kiest niet per se voor de rest van je leven is. Deze tip was een game changer voor mij. Het haalde de druk er enorm van af. Je kunt gewoon wat proberen. Is het toch niets? Dan ga je na een jaartje wat anders doen. Deze periode in je leven is er speciaal om dingen uit te proberen.

Uitproberen

Dat brengt me op de volgende tip: ga experimenteren en doe informatie op. Ga praten met mensen die een voor jou potentiële baan hebben. Vraag gewoon hoe het is. Wat vinden ze er leuk aan? Wat minder leuk? Vraag of je misschien een ochtendje mag meekijken. Ook een belangrijke: zoek informatie op over de verschillende opties, zoals doorstuderen. Of maak een vision board aan. Hoe wil jij dat jouw leven eruit komt te zien? Kortom: hoe verleidelijk het ook is om in die pure paniek een serie te gaan bingewatchen, kom in actie.

Nog niet helemaal kalm?

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wat je kunt doen als de vraag ‘En nu?’ na je afstuderen je pure paniek bezorgt
Sluiten