Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 2 aug 2020

Geld verdienen met affiliate marketing op Pinterest – is dat haalbaar of niet?

Geld verdienen door te pinnen: het lijkt de droom. En het is zeker ook mogelijk, zoals mijn collega Sharon in een eerder artikel over Pinterest enthousiast vertelde. Toch is het lastiger dan het misschien op het eerste gezicht lijkt, en dan zeker als het gaat om affiliate marketing op Pinterest. In dit vervolgartikel delen we daarom de voordelen en nadelen van affiliate pins.

Zou je aan affiliate marketing op Pinterest moeten doen? En zo ja, op welke manier kan dat het best?

Affiliate marketing op Pinterest

Je kunt op verschillende manieren geld verdienen met Pinterest, en affiliate pins zijn daar één manier van. In plaats van een link naar een website, plaats je hier een affiliate link. Deze verwijst direct naar een product. Als iemand dan besluit het product te kopen, dan krijg jij een percentage van de opbrengst. Hoeveel dat percentage precies is, verschilt per affiliate partner.

De voordelen

Simpel, toch? Dat is ook meteen het grootste voordeel van affiliate pins. Je kan snel een afbeelding voor Pinterest maken, een affiliate link aanmaken in het affiliate programma, een beschrijving toevoegen en klaar is kees.

Normaal gesproken verwerk je affiliate links bijvoorbeeld in een blogpost en het kost nou eenmaal meer tijd om deze te schrijven. Dit moet bovendien zo leuk geschreven zijn dat mensen ook echt ervan overtuigd zijn dat ze het moeten aanschaffen.

Pinterest is misschien wel het meest interessante kanaal voor affiliate marketing. Dit komt omdat gebruikers vaak van plan zijn om iets te kopen. Ter inspiratie kijken ze rond op Pinterest en pinnen ze afbeeldingen van datgene dat ze van plan zijn te kopen. Stel, ze komen een affiliate pin tegen van iets wat ze heel graag willen hebben, dan is de kans groot dat ze het ook daadwerkelijk kopen.

Hoe minder ze daarvoor moeten doorklikken, hoe eerder ze het wellicht kopen, is de gedachte.

De nadelen

Is het dan alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee hoor, er zitten ook nadelen aan affiliate marketing via Pinterest. Het grootste nadeel is waarschijnlijk dat de meeste mensen zich in de maling genomen voelen. Ze hadden verwacht naar een website of blogpost geleid te worden en bam, er wordt een verkoopsite in hun gezicht geduwd.

Bovendien hoop je natuurlijk dat de pin een eigen leven gaat leiden en veel repins krijgt, zodat je ook meer verkoopt en meer geld binnenkrijgt. Maar als het affiliate programma het product van hun website afhaalt, klikken mensen op een dode link. In je eigen pin kun je wel de link aanpassen (of de pin verwijderen), maar van al die repins kan dat niet meer, lezen we op Pinexpert.

Houd er ook rekening mee dat Pinterest op een gegeven moment opeens affiliate links kan verbieden. Dat is al eens eerder gebeurd. 18 maanden lang stond er een verbod op, omdat de affiliate links werden misbruikt door spammers. Pinterest wilde niet dat de gebruikerservaring steeds slechter werd, doordat er steeds meer irrelevante pins of dode links op het kanaal stonden.

Tip: voorkom dat je als spammer wordt aangemerkt en pin niet alleen affiliate links, maar ook links naar je eigen website, of re-pin van andere gebruikers.

Hoe kan je dan toch gebruik maken van affiliate marketing?

Wil je ondanks deze nadelen toch affiliate pins gebruiken? Zorg dan dat je je houdt aan de regels. Zo is het tegenwoordig niet meer toegestaan bij Etsy om affiliate links van het programma op Pinterest te plaatsen. Check ook even de regels bij Bol.com (je moet bijvoorbeeld minstens 500 volgers hebben en een website die ook is aangesloten bij het partnerprogramma).

Zorg ook altijd dat je in de beschrijving toevoegt dat het om een affiliate link gaat om je aan de reclamecode van Stichting Reclame Code te houden. Dit kan ook door een hashtag als #collab of #partner te gebruiken.

Vergeet ten slotte ook niet de regels van Pinterest zelf te checken. Logischerwijs wil het socialmediakanaal dat de pin klopt met de affiliate link. Ook goed om te weten: je kan in de problemen komen als je een url-verkorter, zoals bit.ly, gebruikt.

Een andere optie

Je kunt ook de affiliate links op Pinterest vergeten en gebruikmaken van affiliate marketing voor je website of blog. Hierbij schrijf je artikelen of blogposts om het product (of producten) heen. Je houdt dan de controle over de link, hoeveel repins de pin met de blogpost ook zal krijgen.

Als je goed kan schrijven, zal je ook nog eens zien dat je meer verkoopt via je website. Met jouw enthousiasme overtuig je de mensen namelijk dat ze dit product echt moeten kopen.

Heb je nog geen website, maar wel een groot bereik met je Pinterest-account? Gebruik je Pinterest dan om traffic naar je website te krijgen. Vervolgens kun je met je blogposts geld gaan verdienen met affiliate marketing!

Meer lezen over Pinterest?

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
Geld verdienen met affiliate marketing op Pinterest – is dat haalbaar of niet?
Sluiten