Echt waar: luister niet altijd naar adviezen van anderen als het over je carrière gaat

Bij andere mensen aankloppen voor adviezen over je carrière is vaak een goed idee. Zij hebben misschien een frissere blik op de situatie en dit is zeker handig als je zelf door de bomen het bos niet meer zit. Alleen: naar adviezen van anderen luisteren is niet áltijd verstandig en dit is waarom.

Bij adviezen van anderen hebben we het voornamelijk over adviezen van vrienden en familie. Zij hebben het beste met je voor en willen je daarom graag helpen; alleen komen daar niet altijd de beste adviezen uit rollen.

Ze willen je beschermen

Natuurlijk willen je vrienden en familie graag helpen, maar ze houden ook veel van je en hebben het beste met je voor. Dat betekent dat zij je (misschien onbewust) advies geven dat je beschermt en waardoor je weinig risico neemt. Zij willen niet dat je faalt, ongelukkig wordt of jou iets ergs overkomt. Dat is lief, maar soms moet je in je carrière juist in het diepe springen om vooruit te komen.

> Dit is waarom je jezelf niet moet vergelijken met ‘succesvollere’ vrienden

Mensen weten niet wat jij nodig hebt

Daarnaast kunnen je vrienden en familie niet altijd goed inschatten wat jij op dit moment precies nodig hebt in het leven. Dat weet je waarschijnlijk zelf het beste. Wie weet heb je meer behoefte aan een stapje terug te nemen of wil je graag met grote sprongen vooruit. Ons eerste advies luidt dan ook: luister goed naar jezelf en wees eerlijk over wat je wil.

Zoek ervaringsdeskundigen op

Om te voorkomen dat mensen je proberen te beschermen tegen falen of risico’s nemen, is het beter om advies van buitenaf te vragen. Zoek bijvoorbeeld ervaringsdeskundigen uit jouw werkveld op om te vragen hoe zij bepaalde stappen in hun carrière hebben genomen.

Stap desnoods naar je leidinggevende voor hulp of schakel een loopbaanbegeleider in die je kunt helpen de juiste beslissingen te nemen. Zij staan daar objectief in en kunnen samen met jou de juiste weg bepalen.

Meer adviezen voor je carrière

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Echt waar: luister niet altijd naar adviezen van anderen als het over je carrière gaat
Sluiten