Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 14 jun 2019

Van actrice tot prinses: het verhaal van Meghan Markle

De hele wereld leerde in 2017 de naam van Meghan Markle kennen, toen ze een relatie met prins Harry bleek te hebben. Maar Meghan is een indrukwekkende vrouw die veel meer is dan alleen ‘de vrouw van’. Ze is een getalenteerde actrice, activist en feminst. Al op 11-jarige leeftijd schreef ze een brief naar Hillary Clinton om te klagen over een reclame die impliceerde dat vrouwen in de keuken horen te staan.

De gescheiden vrouw met een gemengde afkomst zorgt voor een hoop goede veranderingen in het eerder nogal ouderwetse Britse koningshuis.

Het verhaal van Meghan Markle

Het huwelijk tussen Meghan Markle en prins Harry was een big deal. Ten eerste omdat Meghan een gescheiden vrouw is. Eigenlijk is het not done voor Royals om met iemand te trouwen die al eens eerder in het huwelijksbootje is gestapt. Maar de tweede reden was dat Meghan een Afro-Amerikaanse moeder heeft.

Tijdens haar jeugd en het begin van haar carrière merkte ze al dat mensen haar om haar gemengde afkomst ‘anders’ beoordeelden. Meghan groeide op in Los Angeles. Haar vader, Thomas Markle, is geen onbekende in Hollywood. Hij was een lichtregisseur die voor zijn werk maar liefst twee Emmy’s in de wacht sleepte. Haar moeder was een maatschappelijk werker en yogadocent.

Koffermeisje

Voordat bekend werd dat Meghan Markle een relatie met prins Harry had, kenden veel mensen haar als Rachel Zane, haar personage in de populaire serie Suits. Dat was dan ook haar doorbraakrol: daarvoor had ze alleen kleine rollen gehad in series als CSI, Castle en 90210. Ook was ze als koffermeisje te zien in de tv-show Deal or No Deal.

In een interview uit 2015 met de Elle vertelt ze waarom ze voor Rachel Zane moeite had met rollen scoren. “Ik was niet zwart genoeg voor zwarte rollen en niet wit genoeg voor witte rollen.” Tot Suits. “De makers zochten niet een persoon die wit, zwart of gemengd was”, vertelt ze. “Ze waren gewoon op zoek naar Rachel.”

Lees ook: Films met vrouwen in de hoofdrol leveren meer geld op

Van actrice naar prinses

Haar acteercarrière moest ze opgeven toen ze met prins Harry in het huwelijksbootje stapte. Een grote opgave, maar dat betekende wel dat ze zich volledig kon storten op het andere grote onderdeel van haar leven. Al jaren voordat ze prins Harry ook maar ontmoette, sprak ze zich al uit tegen onrecht en ongelijkheid.

Een belangrijk onderwerp voor haar, wat op 11-jarige leeftijd al bij haar speelde. Op tv zag ze een reclame voor een afwasmiddel met de slogan: ‘Vrouwen in heel Amerika boenen vette potten en pannen’. Dat kon niet volgens haar. Als jong meisje klom ze al in de pen om de producent en first lady Hillary Clinton een brief te schrijven. Met succes, de slogan veranderde naar ‘Mensen in heel Amerika…’

Haar bekendheid die ze als actrice wierf, gebruikte ze om tientallen stukken in de Amerikaanse media over onderwerpen als onrecht en ongelijkheid te schrijven. In Time konden Amerikanen een stuk lezen over het taboe op menstruatie in ontwikkelingslanden en in de Elle schreef ze hoe het is om in Amerika op te groeien met een zwarte moeder en een witte vader. Ook zette ze zich voor haar huwelijk al in als vertegenwoordiger van de VN bij vrouwenkwesties en reisde ze naar Rwanda en India om daar vrouwen te ontmoeten.

Meghan Markle: feministische prinses

Waar je carrière opgeven voor je man het tegenovergestelde van feministisch kan lijken, ziet Meghan dat niet zo. Zelf vertelde ze in een interview dat dit voelt als een nieuw hoofdstuk, waar deuren voor haar openen die eerst gesloten bleven. Ook nu blijft ze zich uitspreken voor gelijke rechten voor vrouwen. “Je kunt een man én een feminist zijn”, zei ze tijdens een paneldiscussie op Internationale Vrouwendag. “Ik hoop dat mannen meepraten. Mijn man doet dat sowieso.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door The Duke and Duchess of Sussex (@sussexroyal) op

Haar overtuiging schemert op subtiele wijze ook door in haar rol als Hertogin van Sussex en prinses. Niemand kan ontkennen dat Meghan een formelere look heeft dan voor haar relatie met prins Harry. Toch breekt ze met haar kledingkeuzes wel af en toe de regels van het Koninklijk Huis. Blote benen en zwart dragen lijkt niet per se revolutionair, maar ze moderniseren het Britse koningshuis desalniettemin.

Een ander voorbeeld: volgens protocol zou Meghan achter Harry moeten lopen. In plaats daarvan loopt ze vaak voorop en is zij degene die de gesprekken leidt. Ook de keuze om niet een paar uur na de bevalling van haar zoontje opgedoft en met hoge hakken voor de pers te verschijnen, werd geschokt én met gejuich ontvangen.

We zeiden het al en we’ll say it again: Meghan is een indrukwekkende vrouw. Wij gokken dan ook dat prins Harry zich trots zal voelen als wij hem voor één keertje ‘de man van’ Meghan Markle noemen.

Dit vind je misschien ook interessant

Like the smell of fresh juice in the morning?

Meld je aan voor onze wake-up letter

Reageer op artikel:
Van actrice tot prinses: het verhaal van Meghan Markle
Sluiten