Tessa Ham
Tessa Ham Geld 19 dec 2018
Leestijd: 2 minuten

Waarom moet je als ZZP’er een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Ook als je ZZP’er bent, kun je fouten maken. Misschien geef je verkeerd advies, of laat je iets stuk vallen bij een opdrachtgever. Maar waar je als werknemer hier niet voor de kosten hoeft op te draaien, is dit bij ondernemers een ander verhaal. Voor dit soort onverwachte gebeurtenissen is het slim een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Er zijn twee verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen voor ZZP’ers:

  • de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
  • de beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen materiële schade en letselschade die jij veroorzaakt. Bijvoorbeeld als je de computer van een opdrachtgever kapot maakt. De kans op een schadeclaim is weleens waar klein, maar een fout van jou kan je duizenden euro’s kosten.

Bij een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering betaal je een premie, zodat in zo’n geval de verzekeraar de kosten voor jou vergoed. Laat je van tevoren goed inlichten wat gedekt wordt en wat niet, dat hangt namelijk af van de dekking van de polis en je verzekeraar.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Bepaalde beroepen kunnen ook andere schade veroorzaken dan letsel en materiële schade. Zo kan een boekhouder bijvoorbeeld de verkeerde aangifte doen en kan een advocaat verkeerd advies geven aan zijn cliënt. Een beroepsaansprakelijkheid  sverzekering verzekert eventuele vermogensschade en is dus voornamelijk nuttig als je anderen adviseert of een grote verantwoordelijkheid hebt bij projecten.

Wat is verzekerd bij een beroepsaansprakelijkheidsverzekering?

  • Schade als gevolg van een fout (niet aan spullen of mensen, daar heb je dus een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor nodig)
  • Verlies van documenten die in jouw beheer waren
  • Kosten van verweer als je een onterechte claim aan je broek hebt hangen

Wat precies verzekerd is, hangt af van je verzekeraar en je polis. Laat je dus altijd goed adviseren.

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht en je mag er dus zelf voor kiezen of je er één wil afsluiten of niet. Denk er wel aan dat je waarschijnlijk niet voor onverwacht hoge kosten wil komen te staan. Ie-de-reen maakt weleens fouten, dat is menselijk. Iedereen die met jouw bedrijf in contact komt, kan je aansprakelijk houden als er iets gebeurd.

Ook een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is meestal niet verplicht. Alleen bij bepaalde beroepen is het wettelijk verplicht om zo’n aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten, zoals financieel adviseurs, advocaten, notarissen, accountants en architecten.

Meer lezen over zelfstandig ondernemen?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Waarom moet je als ZZP’er een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?
Sluiten