Sterre Radstaak
Sterre Radstaak Op de werkvloer 3 sep 2020

Het is echt niet erg om een 9-tot-5-mentaliteit te hebben

We kennen het allemaal. Om stipt negen uur wordt jij verwacht aan de slag te gaan. Acht uur lang loop je te zweten om je werk op tijd af te hebben. Als het 5 uur is, wil je door je 9-tot-5-mentaliteit met een tevreden gevoel je laptop dicht klappen. Net op dat moment loopt je leidinggevende nog naar je toe of krijg je een berichtje op Slack. “Wil jij nog even die statistieken invullen en die mailtjes naar mij doorsturen?”

Handig hoor, die uitvinding genaamd internet. Zeker voor werkgevers. Jij als werknemer bent namelijk overal en altijd te bereiken, ideaal. Maar het is niet gek dat jij er niet op zit te wachten om tijdens je Making a Muderer-marathon gestoord te worden met een mailtje van je collega of je dit en dat nog eventjes wilt doen.

Je hebt een 9-tot-5 mentaliteit en daar is helemaal niks mis mee! Sterker nog, de kans is groot dat jij gelukkiger bent dan je collega die altijd bereikbaar is.

Bereikbaarheid

Maar liefst 75 procent van alle werkgevers verwacht van hun medewerkers dat zij hun werktijden en privétijd flexibel kunnen indelen. Bij belangrijke zaken willen zij het liefst hun medewerkers zo snel mogelijk bereiken. Ook als dit tijdens hun vrije dagen, weekenden of ‘s avonds is.

In realiteit blijkt dat bijna de helft van alle medewerkers daarentegen juist nog een 9 tot 5 mentaliteit heeft. Zij willen een duidelijke scheiding tussen werk en privézaken.

Uit onderzoek naar werkgevers en werknemers, in opdracht van Tele2, is gebleken dat één op de drie werknemers (34%), die buiten werktijd bereikbaar zijn, stress ervaren. Voor de werknemers met een 9-tot-5-mentaliteit ligt dit percentage nog een stukje hoger. 44 procent heeft aangegeven stress te ervaren zodra zij buiten werktijd bereikbaar zijn. Slechts 12 procent van alle medewerkers geeft aan er geen problemen mee te hebben om altijd en overal bereikbaar te zijn.

Het meest gelukkig

Doordat er voor veel mensen geen duidelijke scheiding meer is tussen werk en privé, en deze twee dus steeds vaker in elkaar overvloeien, hebben veel medewerkers dus last van irritatie en/of stress. Uit hetzelfde onderzoek als hierboven is gebleken dat medewerkers met een 9-tot-5-mentaliteit het gelukkigste zijn. Medium-flexwerkers staan op de tweede plek en de 24/7 flexwerker is het meest ongelukkig.

Het hebben van een 9-tot-5-mentaliteit

Mensen met een 9-tot-5-mentaliteit zijn dus het meest gelukkig. Maar zeg nou zelf eens. Wat is er eigenlijk mis met een 9-tot-5-mentaliteit? Het is toch helemaal niet raar dat jij om vijf uur naar huis wilt gaan? Naast je werk heb jij ook nog een sociaal leven en misschien zelfs een gezin waar jij je tijd tien keer liever aan besteed.

Overwerken en passie hebben voor je beroep is iets anders en is niet met elkaar verbonden. Je staat er mooi wel eventjes vijf dagen in de week acht uurtjes te ploegen. Het is toch logisch dat je een avond even helemaal niks wilt doen?

Je wordt ook echt niet beter in je werk als je nog een uurtje langer door moet gaan. Integendeel, de kans is zelfs groot dat je er minder enthousiast door wordt.

En last maar zeker niet least, je krijgt er (meestal dan) helemaal geen extra geld voor als je overwerkt. Als je leidinggevende je opeens extra gaat uitbetalen dan sure, tuurlijk wil je dat uurtje langer blijven. Maar dat doen ze niet, dus waarom zou jij het wel doen?

Lees ook: Zo zorg je voor een goede balans tussen werk en privé

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Het is echt niet erg om een 9-tot-5-mentaliteit te hebben
Sluiten