Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 21 mei 2019

Het geheim van een gelukkig leven? De grootste lessen van een 75-jarig onderzoek naar geluk

We schreven er al eerder over: millennials lijden het meest onder de verwachtingen die ze van zichzelf hebben. Uit het onderzoek dat we aanhaalden blijkt dat we alles perfect willen doen en dat onze drang naar succes sterk is. Bijna de helft (47 procent) van de millennials streeft naar perfectie. Maar worden we daar nou echt gelukkig van?

Ook psycholoog Robert Waldinger haalt een onderzoek naar millennials aan in zijn TED Talk. Een aantal jaar geleden werd er een onderzoek gedaan waar werd gevraagd wat hun meest belangrijke levensdoel is. Maar liefst 80 procent antwoordde met ‘rijk worden’, 50 procent zei dat een ander belangrijk levensdoel ‘beroemd worden’ is.

Op zich is dat niet heel gek. “Er wordt ons constant verteld dat we onszelf harder moeten pushen, om meer te bereiken”, zegt Robert Waldinger. “We krijgen daardoor de indruk dat we een succesvolle carrière moeten hebben om een goed leven te krijgen.”

Lees ook: Femke had last van quarter life crisis en schreef er een boek over: “Je hoeft niet net na je afstuderen CEO te zijn”

75-jarig onderzoek naar geluk

Waldinger is de leider van een 75-jarig onderzoek over geluk onder meer dan 700 mannen en inmiddels ook hun echtgenoten. Het is misschien wel het langste onderzoek over het volwassen leven dat ooit is gedaan. In dit onderzoek worden mensen onderzocht van de tijd dat ze een tiener waren tot nu. De mannen die nog leven zijn inmiddels in de negentig.

Er zijn meerdere groepen onderzocht. De eerste groep jongens studeerde af aan Harvard en ging vervolgens meevechten in de oorlog. De tweede groep bestond uit jongens die woonden in de arme probleemwijken van Boston.

Die jongens groeiden op en werden volwassen. Ze werden fabrieksmedewerkers, advocaten, metselaars, doktoren en zelfs één werd president van de Verenigde Staten. Sommigen werden alcoholist, een paar werden schizofreen. Er waren jongens die de sociale ladder helemaal van beneden naar boven beklommen, maar ook die juist de andere kant op gingen.

Voor het onderzoek naar geluk sturen de onderzoekers niet zomaar elk jaar een vragenlijst op. Nee, ze interviewen ze in hun woonkamer en praten zelfs met hun kinderen. Ze bekijken hun medische gegevens en maken scans van hun brein.

Waar worden we écht gelukkig van?

Wat zijn de lessen die ze uit dit lange onderzoek kunnen trekken? De lessen gaan niet over rijkdom, roem of harder en harder werken. “De duidelijkste boodschap die we krijgen uit dit 75-jarige onderzoek is dat goede relaties ons gelukkiger en gezonder houden”, zegt Waldinger. “Punt. Er zijn drie lessen die we dankzij dit onderzoek hebben geleerd over relaties.”

“Sociale connecties zijn echt goed voor ons. Eenzaamheid doodt”, vertelt hij. “Mensen die een goede band onderhouden met hun familie, hun vrienden en hun community zijn gelukkiger en gezonder. Ook leven ze langer.” Toch gaat het niet om het aantal vrienden dat je hebt, of het feit dat je een partner hebt. Je kunt ook eenzaam zijn in een huwelijk.

“De tweede les die we leerden is dat het bij geluk niet om aantallen maar om de kwaliteit van de relaties gaat. De derde les is dat goede relaties niet alleen ons lichaam, maar ook ons brein gezond houden. We kwamen erachter dat herinneringen later scherper blijven bij partners die echt op elkaar durven te vertrouwen in moeilijke tijden.”

Makkelijker gezegd dan gedaan

Het geheim naar een lang en gelukkig leven, blijkt dus het hebben van goede relaties te zijn. Maar het maken van nieuwe vrienden en het vinden van een partner, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Waldinger geeft daarom nog een paar tips mee: “Blaas een verwaterde vriendschap nieuw leven in door iets nieuws samen te gaan doen. Of wissel je schermtijd in voor mensentijd. Stuur dat familielid die je al jaren niet gesproken hebt eens een berichtje.”

Benieuwd naar dit zeldzame lange onderzoek en de lessen die Robert Waldinger ervan leerde? Kijk dan zijn hele TED Talk hieronder:

Meer inspirerende TED Talks

In 4 weken naar een productiever leven?

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Het geheim van een gelukkig leven? De grootste lessen van een 75-jarig onderzoek naar geluk
Sluiten