Tessa Ham
Tessa Ham Mindset 30 aug 2019

7 tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen

Iedereen heeft weleens zijn dag, week of zelfs maand niet op werk. Maar als het langer duurt dan dat, moet je oppassen. De kans is groot dat je dan niet meer op je plek zit. Zelfs als jij dat niet door hebt, lijden je prestaties, humeur en geluk hieronder. Het is tijd om je baan op te zeggen.

Maar wanneer zit je carrière even in een sleur en wanneer is het echt tijd om een nieuwe baan te zoeken? Deze 7 tekenen wijzen op het laatste.

Je gezondheid gaat achteruit

Wat veel mensen vergeten is dat stress niet alleen voor mentale, maar zeker ook fysieke klachten zorgt. Daarom weet je lichaam het vaak al of je toe bent aan een nieuwe baan. Zo kan je last krijgen van je nek en rug, omdat je je spieren voortdurend aanspant.

Maar ook klachten als hoofdpijn, eczeem, darmklachten, duizeligheid, misselijkheid en hartklachten kunnen door stress ontstaan. Misschien uit je werkstress wel in het feit dat je altijd verkouden of zelfs ziek bent. Geen enkele baan is het waard om je gezondheid op te offeren!

Lees ook: Toe aan een nieuwe baan? Je lichaam weet het al

Je kan je bed niet uitkomen

Hiermee bedoelen we niet ‘moeite met uit bed komen, omdat je geen ochtendpersoon bent’. Als je letterlijk buikpijn hebt voordat je uit bed stapt, je wanhopig hoopt dat de treinen niet zullen rijden en je niet vooruit te slepen bent, is dit zeker een teken.

Je bent constant aan het klagen over je baan

Betrap je jezelf er weleens op dat je alleen maar aan het klagen bent over je baan? Of wijzen jouw familie en vrienden je erop dat je constant negatief bent over je werk? Als je niets positiefs meer kunt verzinnen, of in ieder geval de negatieve aspecten van je werk de overhand nemen, kan dat een teken zijn dat je je baan het beste kunt opzeggen.

Je vertelt jezelf constant dat het “maar een baan” is

Goed, je baan zuigt dan misschien. Maar het is toch ‘maar een baan’. Bedenk je alleen wel dat je een groot deel van je leven op je werk spendeert – dan kan je het maar beter naar je zin hebben. Zeker in deze prestatiemaatschappij waarin we ons identificeren met ons werk, is dit een tricky punt.

Je kunt je werk met je ogen dicht

Niets is zo demotiverend als werk dat je met twee vingers in je neus kunt uitvoeren. Onderschat zeker de rol niet die uitdaging heeft in je werkgeluk. Als je merkt dat je met minder plezier naar je werk gaat, omdat je niets nieuws meer leert, geef dan dat aan op werk.

Vaak is je baas alleen maar blij als zijn werknemers leergierig zijn. Zijn er echt geen groeimogelijkheden? Dan is het wellicht tijd om je baan op te zeggen en te zoeken naar een functie waarbij je wel wordt uitgedaagd.

Je werkt in een toxische omgeving

Collega’s die je onaardig behandelen, je werk afkraken, al hun werk op jou afschuiven of jou buitensluiten, hebben grote invloed op je werkgeluk. Natuurlijk moet je eerst proberen dit op te lossen – zeker als je jouw inhoudelijke job wél heel leuk vindt. Als er echt geen manier is om met je toxische collega’s of lastige baas om te gaan, dan is het goed om voor jouw geluk te kiezen en andere leuke baan te zoeken.

Lees ook: Pesten op werk: het is nog steeds een taboe, maar de gevolgen zijn ernstig

Je bent dit artikel aan het lezen

Er is een reden dat je op dit artikel hebt geklikt of zelfs hebt gezocht op dit onderwerp, en daarnaast ook nog helemaal tot het einde hebt gelezen. Misschien krijg je trillende benen als je denkt aan je baan opzeggen (want wat dan?), maar het is duidelijk dat je twijfels hebt over je baan.

Weet dat je ook eerst op je gemak op zoek kan gaan naar een nieuwe kans, die misschien beter aansluit op deze fase in je leven.

Verder lezen over werkgeluk en ontslag nemen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

ForbesFast Company

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
7 tekenen dat het tijd is om je baan op te zeggen
Sluiten