7 boekentips om te leren over wit privilege en je er bewust van te worden

Het kan je niet ontgaan zijn: de moord op George Floyd. In de Verenigde Staten is weer een zwarte man omgekomen door politiegeweld. Racisme bestaat nog steeds, en niet in alleen in Amerika, realiseren mensen zich massaal. Maar wat we kunnen we zelf doen tegen racisme? De eerste stap is om kennis op te doen. Om je zo bewust te worden van wit privilege en de frustraties van people of color.

We delen daarom 7 boeken van vrouwen van kleur die een must read zijn voor iedereen die zich hierin wil verdiepen.

Waarom ras ertoe doet – Afua Hirsch

Afua Hirsch is geboren en getogen in Engeland. Net als haar ouders, haar man en de meeste van haar vrienden. Maar waarom blijven mensen dan vragen waar ze vandaan komt? “De reden is simpel”, schrijft ze. “Het gaat over onze huidskleur. We zijn allemaal opgegroeid met het besef dat we ‘anders’ zijn.” In Waarom ras ertoe doet onderzoekt ze waarom de raciale kloof zo stellig wordt ontkend en deelt ze haar eigen levensverhaal.

The Hate U Give – Angie Thomas

The Hate U Give is het eerste Young Adult boek over politiegeweld tegen gekleurde mensen. Hoofdpersoon Starr is de enige getuige van de dood van Khalil, een jeugdvriend die voor haar ogen wordt neergeschoten door de politie als ze worden aangehouden in de auto. Het boek is ook verfilmd en allebei zetten ze je zeker aan het denken, toch is het boek wat ons betreft nog nét iets krachtiger.

Thick: And Other Essays – Tressie McMillan Cottom

Dit boek werd door Time én Chicago Tribune als het beste boek van het jaar bestempeld in 2019. Thick: And Other Essays bestaat uit acht essays over schoonheid, de media, geld en meer. McMillan Cottom durft haar persoonlijke verhaal met politieke analyses te vermengen, en dat is wat dit boek zo krachtig maakt. Zo toont ze aan hoe systematisch racisme van invloed is op hoe mooi je jezelf vindt en of je op tijd medische behandeling krijgt om een kind te redden.

A Black Women’s History of the United States – Daina Ramey Berry

Dit boek is een must read voor iedereen die de ware en hartverscheurende geschiedenis van de Verenigde Staten niet kent. A Black Women’s History of the United States vertelt de afschuwelijke geschiedenis van vrouwen van kleur vol verkrachtingen en ongelijkheid, een waarheid die tot nu toe vaak door historici werd genegeerd. Maar het vertelt ook het verhaal van moedige vrouwen die zich verzetten tegen de slavernij en kolonialisme en hard vochten om de wereld beter achter te laten voor volgende generaties.

Citizen: An American Lyric – Claudia Rankine

Citizen: An American Lyric is een boek vol met ontroerende, kritische en krachtige gedichten. Schrijfster Claudia Rankine onderzoekt ras en racisme in de huidige westerse samenleving. Dit doet ze door recent nieuws en nonchalant racisme te bespreken. Ze daagt je als witte lezer uit om je eigen aannames in twijfel te trekken: kan je jezelf niet betrappen op onbewust racisme?

Training School for Negro Girls – Camille Acker

Schrijfster Camille Acker deelt de verhalen van zwarte meisjes en vrouwen in Washington DC. Een ‘woke’ millennial probeert gentrificatie te bestrijden en leert dat ze onderdeel van het probleem is, een lerares droomt over een beter DC, maar reageert haar frustraties ondertussen af op haar leerlingen en een jonge pianist wint een wedstrijd, alleen maar om erachter te komen dat de prijs waardeloos is. Training School for Negro Girls bevat alles: humor, warmte, ambities, problemen en teleurstellingen.

Behold the Dreamers – Imbolo Mbue

De roman Behold the Dreamers volgt het leven van twee families in New York tijdens de recessie van 2008. De familie Jonga, die Kameroense immigranten zijn, en de familie Edwards, een rijke blanke familie die hen in dienst neemt. Het is een krachtig en actueel verhaal over het huwelijk, klasse, ras, macht, privilege en het nastreven van geluk.

The Women of Brewster Place – Gloria Naylor

The Women of Brewster Place is een verzameling van korte verhalen over zeven vrouwen van kleur die in hetzelfde gebouw in New York wonen. Ze belichten de verschillende paden van de vrouwen die hen allemaal naar het gebouw Brewster Place hebben geleid.

Weten wat je nog meer kunt doen? Speak up & stand up – Wat je zelf kunt doen tegen racisme

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
7 boekentips om te leren over wit privilege en je er bewust van te worden
Sluiten