Met deze 6 tips zorg je ervoor dat mensen écht naar je luisteren

In het bedrijfsleven kan het soms stevig opboksen zijn tegen andere collega’s om je mening verkondigd te krijgen. Heb jij het gevoel dat je nooit gezegd krijgt wat je wil tijdens vergaderingen? Komen jouw boodschappen nooit zo krachtig over als jij dat zou willen? Deze 6 technieken zorgen ervoor dat mensen écht naar je gaan luisteren.

Niets is zo frustrerend als het gevoel hebben dat je een punt probeert te maken terwijl niemand écht naar je luistert. Sounds familiar? Hier zijn tips om dat koste wat kost te vermijden.

Zo zorg je ervoor dat mensen écht naar je luisteren

1.  Vermijd iedere vorm van afleiding

Er is veel afhankelijk van de ruimte waarin je je bevindt. Is er continu afleiding van buitenaf en worden jullie gestoord? Grote kans dat je publiek binnen de kortste keren zijn focus verliest.

Dit kun je vermijden door aan je publiek te vragen om hun laptops en smartphones op stil te zetten en uit het zicht te leggen, door ramen te sluiten als er veel lawaai is van buitenaf of door naar een rustig vergaderhok te trekken.

2. Let op je lichaamstaal

Wist je dat een groot deel van je communicatie non-verbaal gebeurt? Het is daarom belangrijk om net zoveel te focussen op je lichaamstaal als op de woorden die je uitspreekt.

Neem ter voorbereiding van je gesprek een zelfverzekerde houding aan gedurende twee minuten. Dit zal je helpen om tijdens je gesprek ook zelfverzekerder over te komen. Ondersteun je woorden daarnaast met handgebaren en kijk je publiek aan (zonder te blijven focussen op één punt).

Mensen kijken en luisteren nu eenmaal graag naar iemand die zelfverzekerder en levendig overkomt. Knoop dat maar in je oren!

3. Schrijf het belangrijkste neer

Heb je een bepaalde spreektijd om een punt te verhelderen? Zorg dan dat je op voorhand je belangrijkste punten hebt uitgetypt in een korte presentatie.

Mensen herinneren zich immers maar 25 procent van wat ze onthouden. Wanneer mensen de kans hebben om gelijktijdig kernwoorden te lezen wanneer je die vertelt, is de kans groter dat je boodschap blijft hangen.

4. Spreek luid genoeg

Om gehoord te worden, moet je in de eerste plaats met voldoende volume kunnen spreken. Dat lijkt makkelijker dan het is: sommige mensen praten van nature best zacht.

Vaak zal je dus nét een tikkie luider moeten praten dan je gewend bent. Dat is misschien niet zo aangenaam, maar je publiek zal je dankbaar zijn.

5. Spreek niet te snel

Ben je zenuwachtig? Dan is de kans groot dat je vanzelf wat sneller gaat spreken. Toch is het belangrijk om je tijd te nemen en om niet te snel te praten.

Las ook voldoende pauzes in tussen verschillende stukjes informatie. Zo geef je niet alleen jezelf meer tijd, ook je publiek heeft nood aan mentale pauzes.

6. Geniet ervan en gebruik humor

Het allerbelangrijkste? Dat is wellicht om jezelf niet al té serieus te nemen en om te proberen genieten van het woord te voeren. Wie er plezier in vindt om te communiceren, zal automatisch gehoord worden.

En de allerbeste truc om de aandacht van je publiek te wekken? Gebruik humor. Niets zo effectief als een goede grap die de aandacht naar je toe haalt.

Haal het beste uit jezelf

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Met deze 6 tips zorg je ervoor dat mensen écht naar je luisteren
Sluiten