6 hacks voor een productievere werkdag

Ken je die rush na een vruchtbare werkdag? Je hebt de hele dag doorgeknald, je hele to-do-list afgevinkt, je inbox is leeg en alle losse eindjes van de vorige dagen zijn weggewerkt. Je kunt met een voldaan gevoel je laptop dichtklappen en genieten van deze euforie. Om elke dag zo te kunnen vlammen, kun je best wat hulp gebruiken. Er zijn namelijk genoeg externe factoren die hieraan kunnen bijdragen.

Mona Kroon van Targus geeft je zes tips om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je werkdag haalt.

1. Check!

Wat altijd goed werkt, zijn lijstjes. Maak een to-do-list, schrap, streep en vul aan, en je voelt je meteen een stuk gestructureerder. Download bijvoorbeeld Todoist, Remember the Milk of Clear.

Deze laatste app is extra handig voor mensen met een Apple Watch – ook daar kun je de app op afstemmen. Clear is gemaakt voor Apple-lovers, zowel in gebruiksgemak als in design. Fijn voor mensen die niet alleen van praktisch, maar ook van móói houden – je kunt hem zelfs customizen naar je eigen stijl. De fijne, cleane lay-out geeft je meteen wat extra rust.

Lees ook: Waarom houden we zo van lijstjes? Een evolutionaire verklaring

2. Alle hens aan dock

Over rust gesproken: word jij ook altijd zo gek van kabels, opladers, een chronisch gebrek aan aansluitpunten en het constant switchen van apparaten? Zulke onrust op je bureau draagt absoluut niet bij aan een productieve dag.

De gemiddelde laptop heeft met een beetje geluk twee usb-poorten, probeer dan maar eens al je apparaten en toebehoren aan te sluiten. Met een docking station los je dit in stijl op: beeldscherm, muis, toetsenbord en netwerkkabel zijn in een keer aangesloten. Kun jij weer met een clean desk verder werken.

3. Hocus focus

Hoe leuk kattenfilmpjes, twitterruzies en Dumpert-filmpjes ook zijn, als je niet oppast ben je zo een paar uur verdwaald op Facebook, Instagram en andere totaal niet werkgerelateerde websites. Een beetje zelfbescherming kan in zo’n geval geen kwaad.

Met de Chrome-extensie StayFocusd stel je een maximum hoeveelheid tijd in die je per (werk)dag mag besteden aan de meest tijdrovende sites. Op de meeste smartphones kun je inmiddels zien op welke social platformen je de meeste tijd besteedt (lees: verspilt), dus die sites kun je het beste zoveel mogelijk aan banden leggen als je veel gedaan wilt krijgen.

4. Very noise

Waar je ook werkt: stil is het er zelden. Denk aan de kantoortuin, het koffietentje op de hoek of de (stilte)coupé in de trein. Maar ook thuis kan de verbouwing van de buren of de bladblazende straatgenoot je behoorlijk uit je concentratie halen.

Lang leven de noise cancelling koptelefoon. Je schakelt de buitenwereld helemaal uit zodra je deze nieuwe beste vriend op je hoofd zet. Gebruik hem voor ultieme rust, of geniet van je fijnste playlist (zie tip 5) voor een stukje extra motivatie.

5. Klassieke verleiding

Wanneer je graag muziek luistert, maar niet wil worden afgeleid door kwetterende radio-dj’s, kun je je het beste wenden tot Spotify. Hoewel muziek voor iedereen persoonlijk is, is de playlist Maximum Concentration vol klassieke muziek een echte aanrader.

Laat je niet afschrikken door de term ‘klassiek’, het is vooral fijne achtergrondmuziek, niet al te heftig en – allerbelangrijkst – zonder tekst die je afleidt.

6. Werk in blokken

Wanneer je je werk indeelt in blokken per dag – met de nodige pauzes – werk je een stuk efficiënter dan dat je ongestructureerd aan de slag gaat. Maak blokken voor grotere taken, zoals het werken aan een plan, tekst of ander project, maar maak ook blokjes voor randzaken als mail beantwoorden, overlegsituaties en administratieve taken.

Er zijn heel handige apps in omloop die je hierin kunnen ondersteunen. Neem de Be Focused app: je plant taken in in blokken, en de app houdt bij hoelang je aan iets werkt – per dag, week of aangepaste periode. Dankzij een mooie taartdiagram werkt het snel inzichtelijk.

Meer tips om productiever te worden

In 8 stappen een succesvolle freelancer

Meld je aan voor onze wake-up letter en ontvang ons e-book t.w.v. € 19,95

Reageer op artikel:
6 hacks voor een productievere werkdag
Sluiten