Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Geld 8 december 2019

5 tips om te besparen tijdens de dure feestdagen

December betekent niet alleen een koude neus op de fiets, maar meestal ook een gat in je portemonnee. Van eventuele cadeaus tot het kerstdiner, de uitgaves stapelen zich tijdens de feestdagen op. Ben jij toevallig net krap bij kas? Gelukkig is er ook een manier om het goedkoper te pakken en te besparen tijdens de dure feestdagen.

Het beste van alles is dat je met deze tips ook nog eens een duurzame kerst viert!

Huur je kerstoutfit

Eerlijk zeggen: hoe vaak scoor jij een gloednieuwe jurk voor de feestdagen, waarna je ‘m nooit meer draagt? Precies. Hartstikke zonde natuurlijk. Niet alleen van je geld, maar ook voor het milieu. Op zusje Bedrock lezen we dat er een nieuw Nederlands platform genaamd Dressoir is, waar je party dresses voor bruiloften, Kerstmis, oud en nieuw of een andere feestelijke gelegenheid kunt huren. En dat voor maar een klein deel van de verkoopprijs!

Verdeel de gerechten van het kerstdiner

Heb je weleens een kerstdiner met je vrienden gehouden waarin iedereen in tweetallen een gang maakte? Super handig, want zo worden de kosten een beetje verdeeld en het is nog leuk ook. Waarom doe je dit ook niet voor het kerstdiner met de familie? Of wat dacht je van een simpelere maaltijd, zoals een stampottenbuffet? Genoeg opties!

Koop tweedehands cadeaus of kijk wat er nog achter in je kast ligt

Zelfs op Bol.com kun je tegenwoordig heel makkelijk tweedehands cadeaus scoren. Nog beter is om van tevoren even te kijken wat je allemaal nog achter in je kast hebt liggen. Geef cadeau wat je niet meer gebruikt, waarschijnlijk kun je iemand anders er veel gelukkiger mee maken dan jij ooit bent geweest. Niemand weet toch dat het van achter in jouw kast komt!

Stel een budget in (en houd je daaraan!)

Of het nou gaat om cadeaus, eten of outfits, het helpt om van tevoren een budget te bedenken en je hieraan te houden. Als je het helemaal serieus wil aanpakken, ga je ook eens full Sherlock Holmes op je bankrekening en maak je een spreadsheet met al het geld dat er binnenkomt en natuurlijk uitgaat.

Zo weet je precies hoeveel je budget kan zijn én hoe hard het al opschiet.

Ga naar gratis kerstactiviteiten

In de meeste steden en zelfs dorpen in Nederland zijn er genoeg gratis gezellige kerstactiviteiten te bezoeken. Wat is er nou leuker dan over een kerstmarkt struinen, bijvoorbeeld? Ben je toch bang dat je daar geld gaat uitgeven? Pin dan een klein bedrag en laat je pinpas thuis.

Enne, een filmmarathon met cheesy kerstfilms is misschien wel net zo leuk!

Meer lezen over (be)sparen?

Reageer op artikel:
5 tips om te besparen tijdens de dure feestdagen
Sluiten