5 tekenen dat je carrière in een sleur zit (en hoe je dat kunt fixen)

Een baan is nooit alleen maar leuk, dat weten we allemaal. Toch kan je soms het gevoel krijgen dat je carrière in een sleur zit. Dan is het belangrijk om op tijd in te grijpen. Aan deze vijf tekenen kan je een sleur in je carrière herkennen, en dit is wat je daaraan kan doen.

Heb je geen motivatie om je werk uit te voeren? Of heb je het gevoel dat je niet echt groeit in je huidige rol? Dit soort gevoelens kunnen érg demotiverend zijn. Neem dan ook de tijd om even te reflecteren over je huidige situatie. Deze kenmerken kunnen helpen je sleur te herkennen.

Tekenen dat je carrière in een sleur zit (en wat daaraan te doen!)

1. Je bent toe aan uitdaging

Ben jij zo iemand die uitblinkt in werkelijk elke taak? Gaat alles vlotjes en vragen collega’s jouw dagelijks om hulp? Wellicht zou je je baan al slapend kunnen uitvoeren.

Het gevaar bij dit soort situaties is dat je je té comfortabel gaat voelen in je carrière en dat je geen uitdaging voelt. Toch is het belangrijk om het gevoel te hebben dat je blijft bijleren en dat niet álles vanzelfsprekend goed verloopt. Onderzoek toont namelijk aan dat er een verhoogde kans op een burn-out is als er niet positief tegenover leren wordt gestaan. Dringend tijd om jezelf een nieuw skill bij te leren dus!

Wat te doen: bepaal waar je nog in kan bijleren. Misschien kan je online een cursus volgen? Of misschien kan je aan je manager vragen of je meer verantwoordelijkheid op jou kan nemen? Een nieuw project of hulp bieden aan nieuw team kunnen de spark zijn die je nodig had.

Meer lezen: Wil je meer verantwoordelijkheid op werk? Zo pak je dat aan

2. Je krijgt geen respect

Er is maar weinig dat zó frustrerend is dan niet gerespecteerd worden op je werk. Als je niet het gevoel hebt dat mensen je werk waarderen, kan je wel eens het gevoel krijgen dat je carrière aan het uitdoven is. Hoe dan ook is een gebrek aan respect nooit een gezonde situatie. Ook hier zijn een gebrek aan respect en steun belangrijke risicofactoren van een burn-out, zoals blijkt uit onderzoek.

Wat te doen: Als je het gevoel krijgt dat je e-mails genegeerd worden en dat je niet voldoende beloond wordt voor je harde werk, is het tijd voor verandering. Raap je moed bij elkaar en kaart aan dat je onrechtvaardig behandeld wordt of kijk uit naar andere jobs. Niemand verdient het om hard te werken zonder daar enig respect voor te krijgen!

Verder lezen: Waarom waardering belangrijker is dan je denkt

3. Je bent toe aan een loonsverhoging

Je doet al maanden keihard je best, de klanten zijn hartstikke tevreden en je krijgt positieve feedback. Frustrerend, als er nooit sprake is van een financiële compensatie of een loonsverhoging.

Wat te doen: Je hoeft niet te wachten tot je jaarlijks feedbackmoment om een loonsverhoging te vragen. Verzamel bewijs om aan te tonen dat je klaar bent voor een volgende stap binnen het bedrijf. Plan een meeting in met je manager en leg uit dat je denkt dat een loonsverhoging op zijn plaats is. Krijg je een nee? Dan heb je twee opties. Of je neemt de feedback mee en je werkt zo hard mogelijk om binnen mum van tijd toch een loonsverhoging binnen te halen, of je begint uit te kijken naar andere, beter betaalde banen.

Dit vind je misschien ook interessant: Hoe vraag je op de juiste manier om salarisverhoging?

4. Je bent toe aan verandering

Twijfelen aan je eigen carrière is extreem menselijk. Net zo menselijk is het om af en toe een andere weg in te willen slaan, ook al zit je nu in een baan waarvan je vijf jaar geleden nog dacht dat het je droombaan was. Onze voorkeuren en ideeën veranderen nu eenmaal, en het gebeurt dat we daardoor van baan willen veranderen. Geen paniek, dat is heus niet het einde van de wereld.

Wat te doen: bekijk eerst of er banen zijn binnen je organisatie waar jij jezelf ziet werken. Misschien past je persoonlijkheid beter bij een ander team? De meeste organisaties geven de voorkeur aan interne sollicitanten, dus hou even de vacaturepagina van je eigen organisatie in de gaten. Toch toe aan iets volledig nieuws? Bedenk in welke rol jij jezelf ziet werken. Spreek mensen aan op LinkedIn en krijg een goed beeld van andere banen. Wie weet kom je zo wel op een totaal nieuw pad terecht, eentje dat nóg beter bij je past!

Lees ook: Hoe kondig je aan dat je ontslag wil nemen?

5. Je bent toe aan rust

Hebben je kopjes koffie nog maar nauwelijks effect op je energiepeil? Sta je vermoeid op, en keer je vermoeid weer terug van je werk? Dan zijn de symptomen van een burn-out niet ver te zoeken. Laat het vooral niet zo ver komen en grijp in bij de sleur wanneer je voelt dat je vermoeidheid buitensporige niveaus aanneemt.

Wat te doen: zorg dat je dagelijks voldoende kleinschalige rustmomenten inplant. Lunchen achter je computer is bijvoorbeeld een echte no-go (en dit is waarom!), zorg liever dat je tijdens de lunchpauze even van omgeving verandert of de buitenlucht opzoekt. Als je echt helemaal uitgeput bent, neem dan een paar vakantiedagen op en doe even helemaal niets waar je geen zin in hebt. Een beetje rusten kan een gigantische boost voor creativiteit en productiviteit betekenen!

Ook interessant: Twijfelen over je carrière is normaal (en zelfs gezond)

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
5 tekenen dat je carrière in een sleur zit (en hoe je dat kunt fixen)
Sluiten