Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Freelancen 13 feb 2020

Wees voorbereid op deze 5 problemen als je gaat freelancen

Gefeliciteerd, je hebt besloten om te gaan freelancen! Dat is een geweldige stap met heel veel voordelen, maar zoals bij veel dingen is het leven als beginnende freelancer niet alleen maar rozengeur en maneschijn.

De kans is groot dat je last krijgt van één of meerdere van de volgende problemen. Dit artikel is niet een manier om je te ontmoedigen, maar om simpelweg te vertellen wat je kunt verwachten, zodat je ze zo snel mogelijk op kunt lossen.

1. Je weet niet hoe je moet dealen met aanvragen

In het begin ben je zo bezig met het vinden van nieuwe klanten, het opzetten van je portfolio en het updaten van je social media kanalen, dat je even overwhelmed raakt als je een aanvraag krijgt voor een offerte. Wat moet je in die offerte zetten? Hoe moet je aan de klus beginnen? Wanneer moet je om feedback vragen?

Onze tip: denk eerst na of de klant écht een goede match is. In je begindagen ben je geneigd om op alles en iedereen ja te zeggen, terwijl het misschien niet de juiste opdracht voor je is. Dat is schadelijk als je die niet 100 procent uitvoert, want mond-tot-mondreclame is alles.

Bedenk van tevoren goed wat voor soort klanten je wilt aantrekken en wat je ondergrens is qua tarief.

2. Je zal worstelen met work-life balance

Als freelancer is er altijd wel wat te doen. Voor veel mensen betekent dit dat ze zich lastig écht uit kunnen zetten, en bijvoorbeeld niet echt kunnen genieten van een avondje op de bank.

Soms heb je deadlines waar je flink voor zult moeten doorploeteren en soms heb je periodes met minder werk. Een work-life balance vinden is voor iedereen moeilijk, maar al helemaal voor ondernemers.

3. Iedereen denkt dat je 24/7 beschikbaar bent

Als je vanuit huis werkt, zullen je partner, vrienden en familie denken dat je 24/7 beschikbaar bent voor een kop koffie, de vaat doen en de volledige inhoud van de wasmachine wassen. Je kunt toch je eigen dag indelen?

Natuurlijk is er niets mis met het wassen en ’s ochtends een kop koffie doen met een vriendin, maar als je niet oppast zal het je productiviteit aantasten. Het zal even wennen zijn voor iedereen dat je niet 24/7 beschikbaar bent, maar het helpt het proces te versnellen als jij al vroeg je grenzen aangeeft.

Ondernemersvragen? Je kunt al je vragen nu telefonisch aan de KvK stellen voor gratis advies

4. Je omgeving maakt zich zorgen over je financiën

Over vrienden en familie gesproken – waarschijnlijk zul je wat bedenkingen en zorgen horen van minstens een paar van ze als je vertelt dat je gaat freelancen. Zou je dat nou wel doen? Kun je wel je vaste lasten betalen? Je vrienden en familie kunnen je grootste supporters zijn, en ze geloven vast in je, maar in dit opzicht kunnen ze je ook beperken.

Vraag ze of ze, in plaats van zich zorgen te maken, een klant kunnen doorverwijzen naar je. Als iedereen dit zou doen, hoef jij je sowieso niet meer zorgen te maken over geld.

Ook is het goed om gelijkgestemden te zoeken: oftewel, andere freelancers. Natuurlijk moet je de mensen die al om je geven niet ditchen, maar het kan helpen om daarnaast om te gaan met mensen die snappen waarom je niet ‘tijdens het freelancen op zoek bent naar een fulltime baan’.

5. Je zal opstartproblemen hebben

Start before you’re ready, is een veelgehoorde uitspraak. Dat komt omdat je nooit echt ready zult zijn. Sommige mensen verliezen zich helemaal in het opstarten van hun business. Ze komen er maar niet uit welke kleur ze voor hun branding moeten gebruiken, omdat ze duiken in de wereld van kleurenpsychologie. Of ze komen er maar niet uit wat ze op hun ‘over ons‘ pagina moeten zetten.

Oké, dit zijn natuurlijk maar twee voorbeelden. Het is goed om research te doen, een website te maken en visitekaartjes te printen. Maar geloof ons: zelfs zonder al die dingen kan je een bedrijf beginnen. Dus blijf daar niet te lang bij hangen en ga gewoon eens aan de slag.

Dat is een hint om de mouwen op te stropen en ervoor te gaan. Je bent goed voorbereid op de problemen die misschien op je pad gaan komen als je gaat freelancen. Het enige wat je nu nog kunt doen is beginnen.

You got this!

Must read: Zo vind je jouw allereerste klanten als freelancer

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Wees voorbereid op deze 5 problemen als je gaat freelancen
Sluiten