5 jaren plan opstellen? Met deze 3 stappen rock je dat

Een beetje zelf-reflectie kan nooit kwaad. Het laat je beseffen waar je op dit moment staat én waar je naartoe wil in de toekomst. En als je helemaal into persoonlijke groei bent dan is het opstellen van een 5 jaren plan wel zo fijn. Waar zou jij binnen 5 jaar willen staan? Met deze stappen stel je binnen no time een 5 jaren plan op.

Het maken van een 5 jaren plan klinkt misschien als iets lastigs, toch hoeft het dat helemaal niet te zijn. Beschouw het als de ideale kans om je dromen op papier te zetten en om te werken aan je future self. En daar kan je alleen maar beter van worden, lijkt ons!

Met deze stappen stel je een 5 jaren plan op

Op Career Girl Daily vonden we deze handige leidraad.

1. Wat motiveert je?

Stap 1: maak een lijstje van de dingen die je motiveren. De volgende vragen kunnen hierbij helpen:

  • Waarvoor kom je met plezier uit bed?
  • Wat wakkert je interne passie aan?

Maak een lijstje van al de zaken die in je opkomen. Dit kan in kernwoorden of hele zinnen, dat is helemaal up to you!

Bedenk vervolgens hoe groot je kennis is over al deze zaken. Als er in je lijstje staat dat je eigen bedrijf opzetten je grootste motivator is, vraag je dan af of je voldoende kennis hebt om dit plan waar te maken.

Lees ook: Hoe een vision board je kan helpen jouw doelen te realiseren

2. Wat zijn je sterke en zwakke punten?

Stap 2: benoem wat voor kennis en skills je hebt en geef aan waar je sterktes en zwaktes liggen.

Aan de hand van dit lijstje krijg je inzicht in je persoonlijke groei- en leerkansen, wat erg belangrijk is voor een goed 5 jaren plan. Dit zijn trouwens 5 manieren om jezelf beter wil leren kennen. Kan ook helpen!

3. Wat zijn je persoonlijke barrières?

Stap 3: schrijf op wat je persoonlijke barrières zijn en wat je kan doen om deze te overwinnen.

Sommige barrières zijn rechtstreeks gelinkt aan ontbrekende skills of kennis. Anderen kunnen betrekking hebben op geld, tijd, wetgeving, kansen, onzekerheid en besluiten van hogerop. Of misschien ligt je persoonlijke barrière wel in het feit dat je net moeder bent geworden en daarom geen tijd hebt voor een persoonlijke business.

Als je eenmaal je barrières hebt opgeschreven, is het aan jou om te bepalen hoe je deze barrières kan tackelen. Soms wordt dan duidelijk hoe je door een eenvoudige ingreep je barrières kan overkomen. Zo kan je bijvoorbeeld beslissen om parttime te werken, vaker een babysit voor je baby te regelen of om een loonsverhoging vragen als je ervan droomt om ooit je eigen business op te zetten.

Let wel op: door te veel te focussen op het einddoel houd jezelf juist tegen (zoals we eerder schreven). Accepteer dus dat je 5 jaren plan kan veranderen en dat je dit mag bijsturen along the way.

Meer over persoonlijke groei?

Reageer op artikel:
5 jaren plan opstellen? Met deze 3 stappen rock je dat
Sluiten