Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel | LinkedIn Geld 20 oktober 2019

5 financiële fouten waar je spijt van zal krijgen

Omgaan met geld is niet altijd even gemakkelijk. Sparen, investeren, onderhandelen over je loon… Makkelijk zijn deze dingen niet. Daarom schotelt WorkJuice af en toe een beetje financieel advies voor. Deze keer: 5 financiële fouten waar je spijt van gaat hebben.

Weet jij niet altijd hoe met je geld om te gaan? Eerder hadden we het over 7 manieren waarop jij je geld kwijtgeraakt zonder dat je’t doorhebt. In diezelfde categorie schrijven we vandaag over 5 financiële fouten waarvan je spijt zal krijgen.

5 financiële fouten waar je spijt van zal krijgen

Sure, we maken allemaal fouten, maar een gewaarschuwd man telt voor twee!

1. Geen spaarpotje voor noodgevallen aanleggen

Als er iets is dat cruciaal is voor een gezonde financiële situatie, dan is het wel dat je al-tijd een spaarpotje achter de hand hebt. Welke carrière je ook hebt, bij geen enkele baan heb je honderd procent zekerheid. Noodgevallen doen zich ook altijd voor wanneer we hier niet op voorbereid zijn.

Zorg dus dat je ten allen tijden voorbereid bent op grote financiële kosten (zoals een operatie). Een vuistregel is hier om de waarde van ten minste zes maanden aan inkomen te sparen.

2. Geen automatische opdracht voor spaargeld instellen

De meeste mensen hebben geen automatisch spaarsysteem. Hierdoor gaat alleen het geld dat op het einde van de maand overblijft, naar hun spaarrekening (als er al geld overblijft). Helaas kom je op deze manier in de verleiding om een groot deel van je maandelijkse inkomen uit te geven.

Wil je meer sparen, dan is het een verstandig idee om iedere maand een automatische opdracht in te stellen waardoor een deel van je inkomen meteen op je spaarrekening terecht komt. Een vuistregel is hier om tien procent van je inkomen iedere maand opzij te zetten, al beslis je dat natuurlijk helemaal zelf.

3. Geen verzekeringen aangaan

Als je jong en fit bent, dan is het aangaan van een zorgverzekering misschien niet datgene waar je graag geld in investeert. Maar iedereen die momenteel in een ziekenhuis behandeld wordt, is ooit jong en fit geweest. Hetzelfde geldt voor andere verzekeringen op je inboedel en voor je reizen bijvoorbeeld. Ook dan kan een noodgeval gebeuren wanneer je het niet verwacht.

Dit vind je misschien ook interessant: Verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers: wel of geen goed idee?

Twijfel daarom nooit of het aangaan van een verzekering wel een goed idee is. Zonder verzekering worden problemen enorm duur, en dit kan leiden tot een financiële ramp. Een verzekering betaalt zich dus automatisch terug.

4. Dingen kopen om indruk te maken op anderen

Dit is iets wat we allemaal doen, maar eerlijk? Dit is het echt niet waard! We hoeven je niet te vertellen dat het niet uitmaakt in welke auto je rijdt of in wat voor huis je woont, en toch is het gebruikelijk dat mensen meer geld geven aan dit soort dingen dan ze eigenlijk hebben.

Geef je al je geld uit aan designer kleding? Vraag je dan af voor wie je dit doet. Wil je dit oprecht zelf, of is dit meer om indruk te maken op anderen? Als dat laatste het geval is, besef dan dat er manieren zijn om je geld slimmer te besteden.

5. Niet voldoende investeren in je eigen financiële opleiding

Feit is: op school leren we niet echt hoe je slim kan investeren of met geld kan omgaan. Toch zijn er behoorlijk wat mensen die investeringen aangaan zonder dat ze er verstand van hebben.

Daarom is het een goed idee om jezelf in te lezen en te laten adviseren op vlak van financiën. Je bent trouwens nooit te oud om te leren, ook op latere leeftijd is dit een skill die je nodig hebt! Amen to that.

Meer over geld?

Reageer op artikel:
5 financiële fouten waar je spijt van zal krijgen
Sluiten