Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Carrière 30 september 2019

3 vragen die je jezelf moet stellen voordat je jezelf saboteert

Jezelf saboteren. Dat klinkt wel heel heftig en gemeen. Maar eigenlijk is dat toch echt wat je aan het doen bent als je niet je volle potentieel waarmaakt? Als je zo bang bent voor het resultaat, dat je er maar helemaal niet aan begint? De meesten van ons zijn echt bezig onszelf te saboteren.

Hoe zorg je er nou voor dat je wel je dromen najaagt? Deze drie vragen helpen je op weg. Stel ze als je merkt dat je jezelf weer wilt saboteren.

Waar ben je bang voor?

Tony Robbins zegt het zo mooi:

“Stop being afraid of what go wrong and start get excited about what could go right.”

Waarom jagen we onze dromen niet na? Omdat het makkelijker is. Als we er niet aan beginnen, kan het ook nooit mislukken. Best gek eigenlijk, want waarom zijn we zo bang om te falen? Ben je bang voor wat anderen van je zullen denken? Ben je bang dat je niet goed genoeg bent?

Om er nog even een fijne andere cliché quote tegenaan te gooien: “Fear regret more that fearing failure“. Iedereen gaat meerdere keren in z’n leven keihard op z’n bek. Dat hoort nou eenmaal bij het leven. Omdat je meer van falen leert dan van succes en je dankzij je mislukkingen kunt groeien.

Meer lezen: Waarom het oké is om af en toe falen (en het zelfs goed voor je is)

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Als we uit onze comfort zone stappen, denken we vaak aan the worst case scenario. Een vraag die je dan helpt te relativeren is: ‘Wat is het ergste dat kan gebeuren?’ Het is een vraag die Emilie Sobels, oprichter van Hashtag Workmode en The Self-made Summit, ook enorm heeft geholpen in haar carrière.

Als je erover na gaat denken is die worst case scenario helemaal niet zo erg als je misschien in eerste instantie dacht. Als Emilie vervolgens het gevoel heeft dat ze de ‘ergste’ situatie wel aankan, dan gaat ze er ook vol voor.

Lees ook: 5 tips van Emilie Sobels om je dromen na te durven jagen

Wat is het beste dat kan gebeuren?

Als jij inderdaad iemand bent die zichzelf saboteert, is het tijd om actief het tegenovergestelde te denken. De volgende keer dat je innerlijke criticus je weer wijst op the worst case scenario, denk aan de best case scenario. Kortom: wat zou je allemaal mislopen als jij je dromen niet durft na te jagen? En waarom zou je jezelf dat in hemelsnaam ontnemen?

Vergis je niet: je mindset is een krachtig wapen. Die kan je tegen jezelf gebruiken – zoals zoveel mensen doen – maar ook voor jezelf. De baas worden van je eigen gedachten is enorm populair in de sportwereld. Atleten als Michael Jordan, Tom Brady en Tiger Woods werken met mental coaches en sport psychologen, omdat zij weten dat je jouw mindset ook in je voordeel kunt laten werken.

Lees daar hier meer over: De kracht van positieve gedachtes – zo ‘win’ je op werk met de psychologie van sport

Reageer op artikel:
3 vragen die je jezelf moet stellen voordat je jezelf saboteert
Sluiten