Een leidinggevende functie? Met deze 3 eigenschappen rock je die

‘Leidinggeven, dat zit in je bloed of niet’, heb ik wel eens horen zeggen. Een lichte paniek overvalt me dan steeds: want wat als je je helemaal geen geboren leider voelt, maar toch graag de stap waagt naar een leidinggevende functie? Hoe kan je ervoor zorgen dat je toch leiderschapsskills ontwikkelt? Psychology Today leerde ons het antwoord op die vraag.

First things first: leidinggeven is een complex gebeuren. Hoe zorg je ervoor dat je team goed werk levert? Dat het gemotiveerd blijft? En dat het zelfs nog net dat tikkeltje meer werk levert dan nodig? Maar ook: dat je werknemers niet binnen de kortste keren op een burn-out afstevenen?

Denk dus goed na voor je de stap waagt naar een leidinggevende functie, je draagt immers een grote verantwoordelijkheid. Anderzijds kan je ook door middel van voldoende zelfreflectie sleutelen aan de leider die jij wil zijn.

Zo rock je in een leidinggevende functie

1. Ownership

Ownership is een nogal moeilijk naar het Nederlands te vertalen term, maar heeft te maken met het volgende. In een groep waar een gevoel van ownership is, zijn teamleden gemotiveerd om inhoudelijk resultaat te boeken, niet alleen om betaald te worden voor hun werk. Daar gaan teamleden the extra mile en zit de sfeer goed.

Een goede leider snapt dat leidinggeven verder gaat dan puur en alleen inhoudelijke instructies geven. Hij of zij checkt geregeld in met het team en biedt hulp aan waar nodig. Hij of zij is er wanneer dingen fout lopen en doet het nodige om de sfeer optimaal te houden.

Lees ook: 5 vragen die je aan jezelf moet stellen voordat je een manager wordt

2. Creatieve vrijheid

Als leider heb je misschien de neiging om alle controle te willen bewaren. Het risico is alleen dat je daarmee de vrijheid van je werknemers inperkt. En dat is jammer, want je werknemers worden blij van het gevoel dat ze in alle vrijheid kunnen ontdekken, zonder dat ze elke stap moeten verantwoorden bij hun baas.

Een goede leider begrijpt dit en motiveert zijn werknemers om zelfstandig aan de slag te gaan. Hij of zij geeft de werknemers de tijd om op hun eigen tempo zaken uit te zoeken en om te leren van fouten (zonder daarvoor beboet te worden!).

3. Communicatie

Ken je het gezegde: ‘we leren meer wanneer we minder praten’? Dat vat namelijk goed samen hoe het vaak bij leidinggeven verloopt.

Een goede leider luistert actief. Dat wil zeggen dat hij of zij bereid is om de eigen agenda, wensen en noden aan de kant te zetten tot dat de medewerkers zijn uitgepraat. Op die manier krijgen werknemers het gevoel dat ze serieus worden genomen en kan jij inspelen op hun persoonlijke ambities.

Bovenstaande eigenschappen zijn een heel belangrijk aspect van goed leiden. Is hiermee meteen alles gezegd over leidinggeven? Helemaal niet. Zoals we eerder zeiden, is leidinggeven een complex gebeuren waarbij veel komt kijken.

Je kan het niet in de schoolbanken leren, maar door er veel over te lezen en door het zelf te proberen, zal je gaandeweg je draai vinden in een leidinggevende titel. Blijkt het toch niet jouw ding te zijn? Dan heb je het op z’n minst geprobeerd en dan heeft de arbeidsmarkt nog heel wat anders voor jou in petto.

Meer over leidinggeven?

Reageer op artikel:
Een leidinggevende functie? Met deze 3 eigenschappen rock je die
Sluiten