Tessa Ham
Tessa Ham Geld 15 sep 2019
Leestijd: 5 minuten

27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)

Vind je sparen ook zo lastig? We feel you. Gelukkig zijn er een hoop manieren waarop je het een stuk makkelijker voor jezelf kunt maken. Wij verzamelden 27 tips om je te helpen besparen op je uitgaves (zoals je boodschappen, vakanties, impulsaankopen en drankjes en etentjes), te helpen sparen én zelfs extra te gaan verdienen.

Laat dat bedrag op je spaarrekening maar groeien!

Geld besparen tips

First things first: overzicht krijgen

1. Ga full on Sherlock Holmes op je bankrekening. Yep, het is tijd om je bankrekening eens goed door te snuffelen. Hoeveel geld geef jij uit aan kleding, biertjes en koffietjes onderweg?

2. Laat apps je een handje helpen. Er zijn verschillende apps die je helpen je financiën op orde te houden. Toshl bijvoorbeeld, die je met één blik helpt in te zien waar je te veel geld aan uitgeeft, door je uitgaven in categorieën op te delen.

3. Zet de meldingen op je bank app aan, als er (grote) bedragen afgeschreven worden of als er bedragen binnenkomen.

Besparen op de boodschapen

4. Maak een boodschappenlijstje, het liefst voor de hele week. Die gaat ervoor zorgen dat je niet met extra eten thuiskomt.

5. Nog een tip voor de trip naar de supermarkt. Ga er nooit hongerig heen! Je ogen zijn vaak groter dan je maag, waardoor je ook weer met eten thuiskomt wat je anders niet had gekocht.

6. Dit voelt heel erg als een oma tip, maar hij werkt écht. Houd de aanbiedingen in te gaten en koop meer van je favo houdbare product als het in de aanbieding is. Vergeet niet elke week even in je voorraadkast te duiken om te kijken of je daar iets van klaar kunt maken.

7. Koop groentes en fruit alleen als ze in het seizoen zijn. Aardbeien – hoe lekker ze ook zijn – zijn bijvoorbeeld superduur in de winter.

Besparen op de rekeningen

8. Verdiep je eens in de verschillende energieleveranciers. Waarschijnlijk kun je een goedkopere energieleverancier vinden, waarbij je ook nog eens een welkomstbonus of een cadeau zoals een slimme thermostaat krijgt als je overstapt.

9. Hoeveel tv kijk jij nog? Als jij alleen nog sporadisch live tv kijkt, kun je overwegen je tv abonnement op te zeggen. Zeker als je Netflix hebt en al vaak dingen terugkijkt op Uitzending Gemist. Hiermee kom je een heel eind!

10. Kijk ook naar je andere abonnementen, welke je kunt afzeggen (doei sportschool, hallo buitenlucht!) of kan delen met vrienden of familie. Zo is een Netflix, Spotify of Videoland abonnement heel makkelijk te delen.

Besparen op vakanties

11. Vakanties zijn waarschijnlijk vaak de grootste aankopen die je doet, maar iedereen heeft een tripje nodig op z’n tijd. Om geld te besparen kun je je vakanties het beste vroeg plannen. De fijne goedkopere hotels zijn dan nog niet volgeboekt en vaak heb je ook nog eens vroegboekkorting. Hallo voorpret!

12. Denk ook eens aan een vakantie in Nederland. Dit is natuurlijk een stuk goedkoper door de reiskosten die je niet hebt. Gelukkig is er in ons kikkerlandje ook een hoop moois te zien!

Besparen op drankjes en etentjes

13. Gaat al jouw geld op aan een biertje hier, een koffietje onderweg daar? Pin dan een bedrag wat je maximaal uit mag geven aan drankjes en etentjes elke maand.

14. Plan date nights binnenshuis in. Ideaal nu de herfst er weer aankomt. En geloof ons: net zo leuk. Koop in plaats van biertjes of wijntjes in de kroeg een lekkere wijn en speciaalbiertjes in de supermarkt. Een paar kussens op de grond en kaarsen aan, et voilà.

15. Ook met vrienden is het supergezellig om samen aan de keukentafel te dineren, uren te kletsen met lekkere hapjes of een oldskool spelletjesavond te houden.

16. Ben je freelancer en wil je buiten de deur werken? Kies voor de bieb in plaats van een koffietentje.

17. Koop geen coffee to go’s meer. Reken maar uit: 2,50 per keer is 12,50 per week en zo’n 50 euro per maand!

Tips om te sparen

18. Maak een moodboard (offline of op Pinterest) met waarom jij een bedrag spaart. Een huis bijvoorbeeld, of die mooie reis. Met een doel gaat het altijd makkelijker!

19. Doe mee aan een spaarchallenge. Uit onderzoek blijkt dat zo’n challenge uitprinten en er elke week mee bezig zijn je helpt om twee keer zo hard te sparen!

Handig! 7 geld challenges om een groot bedrag zonder te veel moeite te sparen

20. Spaar als je je salaris binnenkrijgt een bepaald bedrag, in plaats van ‘alles wat er over blijft’ aan het einde van de maand. Door al je vaste uitgaves af te trekken van je salaris, weet je hoeveel je kunt sparen. Zorg er wel voor dat dit realistisch is! Als je elke keer geld van je spaarrekening moet halen, zal je dat alleen maar meer gaan doen.

21. Maak een automatische afschrijving van dat maandelijkse bedrag dat je gaat sparen.

22. Ga nog een stapje verder door echt te budgetteren. Bepaal voor jezelf hoeveel procent je elke maand kwijt wil zijn aan de verschillende categorieën waarin je geld uitgeeft. Financiële goeroe Dave Ramsey tipt er zelfs 11.

23. Stel de 3-weken regel voor jezelf in. Dit gaat er voor zorgen dat je minder impulsaankopen zal doen. Wat houdt deze regel in? Wacht drie weken met het kopen van die nieuwe tas of gadget. Wil je het dan nog? Go for it! Maar vaak zal je zien dat je de aankoop helemaal niet meer per se wil doen.

Tips om meer geld te verdienen

24. Haal jouw opruimwoede naar boven en geef je huis een goede opruimbeurt. Hoe je dat gaat helpen geld te sparen? Verkoop spullen die je niet meer nodig hebt.

25. Er zijn natuurlijk nog veel meer andere manieren waardoor je een beetje extra cash kunt verdienen. Inspiratie nodig? Met deze haalbare side hustles kan je nú beginnen.

26. Vraag een salarisverhoging. In andere woorden: leer te onderhandelen. Yes, dit is super spannend, maar zeker te doen. Onderhandelcoach Merel van der Wouden gaf ons eerder al tips hoe we de onderhandeling het beste kunnen aanpakken.

27. Heb je een salarisverhoging gekregen? Dat bedrag kan elke maand linea recta naar je spaarrekening. Hiervoor had je dat geld ook niet nodig om rond te komen, dus waarom nu wel?

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
27 manieren om geld te besparen (van boodschappen tot impulsaankopen)
Sluiten