26 vragen om jezelf beter te leren kennen

Vanaf je puberteit blijf je veranderen, groeien en jezelf ontwikkelen. Dat betekent dus ook dat je misschien steeds verandert en andere behoeftes krijgt.

Waarom ‘verliezen’ we onze identiteit?

Soms kan je het gevoel hebben dat je in de loop der jaren je eigen identiteit bent kwijtgeraakt. Je hebt bijvoorbeeld je eigen behoeftes en belangen even op een lager pitje gezet, terwijl je iemand anders uit de brand geholpen hebt. Of je bent even disconnected met je eigen gedachten en gevoelens, omdat je jezelf verliest in een combinatie van factoren zoals alcohol, eten en electronica.

Mocht je een eind aan dit onbehagen willen maken, dan kunnen we alleen maar aanraden om jezelf weer beter te leren kennen. Dit kan heel gemakkelijk, aan de hand van een lijstje met vragen bijvoorbeeld.

Dit vind je misschien ook interessant: 5 manieren om jezelf beter te leren kennen

Op sommige vragen weet je het antwoord direct, terwijl andere vragen zijn iets lastiger zijn. Denk daar gerust even (en diep) over na en kom er later op terug. Schrijf de antwoorden als je het fijn vindt, ook even op. Dan kan je het later terug lezen!

Jezelf beter leren kennen in 26 vragen

1. Wat zijn mijn sterke punten?
2. Wat zijn mijn doelen op korte termijn? En op lange termijn?
3. Wie is het belangrijkst in mijn leven? Waarom hij of zij?
4. Waar schaam ik me voor?
5. Wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd?
6. Welke nieuwe activiteiten vind ik leuk om uit te proberen?
7. Waar maak ik me zorgen over?
8. In welke normen en waarden geloof ik? (denk aan politiek, religie, sociale kwesties)
9. Als ik één wens zou kunnen laten uitkomen, welke wens zou dat dan zijn?
10. Waar voel ik me het veiligst?
11. Wie of wat zorgt ervoor dat ik mij comfortabel voel?
12. Als ik nergens bang voor zou zijn, wat zou ik dan het liefste doen?
13. Waar ben ik het meest trots op?
14. Wat is mijn grootste mislukking?
15. Ben ik een nachtbraker of een vroege vogel? Hoe kan ik ervoor zorgen dat ik deze gewoonte toepas in de rest van mijn levensstijl?
16. Wat vind ik leuk aan mijn baan? En wat vind ik minder leuk?
17. Wat vertelt mijn innerlijke criticus aan mij?
18. Wat doe ik om mezelf te laten zien dat ik om mezelf geef?
19. Ben ik een introvert of een extrovert persoon? En krijg ik energie als ik omringd ben met mensen, of juist als ik alleen ben?
20. Waar ligt mijn passie?
21. Wat is mijn meest gelukkige herinnering?
22. Wat vertellen mijn dromen mij?
23. Wat is mijn favoriete boek? Film? Muziek? Eten? Kleur? Dier?
24. Waar ben ik dankbaar voor?
25. Wanneer ik niet zo lekker in mijn vel zit, wat doe ik dan het liefst om weer uit dit dipje te komen?
26. Wanneer merk ik van mezelf dat ik gestresst ben?

Lees ook: 4 tips om je zelfvertrouwen te boosten als je assertiever op werk wilt zijn

Neem de tijd

Neem de tijd om deze vragen te beantwoorden. Je hoeft niet te haasten. Wij raden juist aan om één of twee vragen per dag te behandelen, zodat je er rustig de tijd voor kunt nemen. En onthoud: het is geen wedstrijd. Als jij je goed voelt bij één vraag per week, dan is dat ook helemaal prima.

Succes met het vinden van je echte ik!

Must read: Waarom je tijd voor zelfreflectie moet maken

Dit artikel verscheen eerder op zusje Bedrock.nl.

Reageer op artikel:
26 vragen om jezelf beter te leren kennen
Sluiten