Tessa Ham
Tessa Ham Geld 4 apr 2022

13 challenges die je op een leuke manier helpen (be)sparen

Wat nou als we zeggen dat we sparen leuker én makkelijker kunnen maken? Daarvoor heb je alleen een spaarchallenge nodig. En lucky for you, verzamelden wij er 13. Kies uit welke het best bij jouw financiële situatie én doelen past, en ga aan de slag.

Dan heb je voor je het weet een lekker bedrag bij elkaar gespaard.

13 x een spaarchallenge

Van creatief besparen met eten uit de voorraadkast tot flink sparen door dagelijks geld opzij te zetten; er is voor ieder wat wils.

1. De 365 dagen-challenge

Deze challenge helpt je in 52 weken – een jaar tijd dus – een mooi bedrag van bijna 1.500 euro sparen. Omdat je elke dag een klein bedrag spaart, voelt het niet als een aanslag op je portemonnee, maar heb je aan het einde van het jaar toch een mooi bedrag bij elkaar.

Het gaat als volgt: op maandag leg je 1 euro opzij, op dinsdag 2 euro, op woensdag 3 euro… Zo maak je elke dag 1 euro meer over, totdat je op zondag 7 euro overmaakt naar je spaarrekening.

Dit trucje laat jou ongemerkt 1.500 euro per jaar sparen

2. De wisselgeld-challenge

Geef jij nog veel contant geld uit? Bewaar je wisselgeld dan old-school in een pot voor deze spaarchallenge en je zal je verbazen over hoeveel je ongemerkt spaart. Pin je veel? Dan kan de app Peaks een leuke optie zijn, waarbij je met je wisselgeld belegt.

3. De cash-challenge

Over cash gesproken… Sommige mensen besluiten als uitdaging om een maand lang alleen geld uit te geven met contant geld. Door al dat contactloos pinnen, heb je namelijk vaak geen idee hoeveel er precies uitgaat. Op deze manier houd je al het geld dat je uitgeeft in je handen – dat kan best een wake-up call zijn.

4. De no spend-challenge

In de no spend-challenge (ook wel No Buy Month) genoemd, geef je je uitgaven een reset door een maand lang niets te kopen. Naast essentiële uitgaven als boodschappen en shampoo, geef je 30 dagen lang helemaal geen geld uit.

No Buy Month: geef je uitgaven een reset door een maand niets te kopen

5. De 30-day spaarchallenge

Zie je 365 dagen lang sparen nog niet zo voor je? Je kunt ook beginnen met een kortere spaarchallenge om warm te draaien. Met deze 30-day spaarchallenges die we eerder maakten, spaar je in 30 dagen 100 of 500 euro (extra).

6. De 52 weken challenge

Niet elke dag, maar elke week sparen kan ook, met de 52 weken spaarchallenge bijvoorbeeld. Met de geld challenges die we eerder maakten, spaar je in een jaar tijd 1.378, 5.000 of zelfs 10.000 euro. Uitprinten en kruisen maar!

7. De 12 weken challenge

Ook verkrijgbaar in een minder weken-variant overigens. Hier vind je een uitdaging om 800 euro in 10 weken te sparen, of 500 of 1.000 euro in 12 weken. Zelfde principe: print ‘m uit en kruis de bedragen af als je ze hebt overgemaakt naar je spaarrekening.

8. Het Woensdag Weerbericht-challenge

Bij deze spaarchallenge spaar je elke woensdag. Dat lijkt wellicht wat saai, maar er is een twist. Het is hierbij de bedoeling dat je naar de temperatuur die dag kijkt en dat getal naar je spaarrekening overmaakt. Grappige manier om wat extra te sparen.

9. De 1 procent van je salaris-challenge

In deze challenge reken je eerst uit wat 1 procent van je jaarsalaris is en probeer je vervolgens dit bedrag te besparen. Dit kan bijvoorbeeld door gedag te zeggen tegen abonnementen die je toch niet meer gebruikte, over te stappen van verzekeraar of door minder uit te geven aan een categorie waar je op wil besparen.

10. Maaltijden plannen-challenge

Ben jij zo iemand die elke dag wel in de supermarkt staat en zou je wel willen besparen op jouw supermarktuitgaven? Eén manier om dat te doen, is door je maaltijden vooraf te plannen en alvast te meal preppen.

Aan het eind van de maand vergelijk je jouw uitgaven in de supermarkt met die maand ervoor en kijk je hoeveel je hebt bespaard. Zie dit als een motivatie om het anders aan te pakken in de supermarkt.

11. De voorraadkast-challenge

Een andere leuke spaarchallenge, die ook om een beetje creativiteit vraagt, is de voorraadkast-challenge. Hierbij probeer je zoveel mogelijk je voorraadkast en vriezer leeg te eten en zo min mogelijk ingrediënten te kopen. Wedden dat je hierna een hoop nieuwe inspiratie hebt voor budgetrecepten waar je anders nooit op was gekomen?

12. De track je uitgaven-challenge

In deze spaarchallenge schrijf je een maand lang (in een Excel-sheet of op een papiertje) op hoeveel je uitgeeft en waaraan. Dit zal je een hoop inzichten opleveren en wie weet houd je het nog langer dan een maand vol ook.

13. De 100 Envelope Challenge

Het idee van deze spaarchallenge is simpel: je koopt 100 enveloppen en schrijft op elke envelop een nummer, van 1 tot en met 100. Deze bewaar je door elkaar geschud in een doos. Vervolgens kies je elke keer één envelop uit.

Het nummer dat op de envelop staat, is het bedrag dat je erin moet stoppen. Als je envelop 44 pakt, doe je er bijvoorbeeld 44 euro in. Plak de envelop ten slotte dicht met een sticker, zodat je niet op een dag in de verleiding komt om het geld eruit te halen. Na 100 enveloppen gepakt te hebben, heb je 5.050 euro gespaard!

Deze TikTok-challenge helpt je makkelijk 5.000 euro te sparen

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

Nu écht grip op je geld?

In 5 stappen je financiën op orde met onze checklist. Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang 'm tijdelijk gratis!

Reageer op artikel:
13 challenges die je op een leuke manier helpen (be)sparen
Sluiten