Dit zijn dé 12 vragen om te weten wat je wil in het leven

Je weg vinden op de arbeidsmarkt is niet altijd zo makkelijk. Wat is mijn droomjob? Wanneer kan ik tevreden zijn? Ben ik wel ambitieus genoeg? Je bent vast niet de enige die op dit soort vragen vastloopt. Helaas is het vaak moeilijk om de weg te vinden naar je eindbestemming. Gelukkig heeft business coach Alison Gilbert hier een handige tool voor bedacht onder de vorm van twaalf ‘big life‘ questions.

Wat als je vast zit?

Alison Gilbert is al jaren business coach en consultant. Haar passie? Vrouwelijke ondernemers helpen bij het uitwerken van een businessplan. Ze gebruikt daarvoor graag de volgende metafoor: “Als je geen helder beeld hebt van je eindbestemming, heb je een kaart nodig die je de weg kan wijzen wanneer je je op minder bewandelde paden bevindt, of even de weg kwijt bent.”

Ze benadrukt hierbij dat het geen kwaad kan om je een tijdje verloren te voelen, maar dat dit onvermijdelijke fases zijn die vruchtbaar en gezond zijn. Wanneer je je in zo’n fase van twijfel bevindt, helpt het volgens Alison Gilbert om je levensdoelen in kaart te brengen aan de hand van twaalf big life questions. Door te reflecteren over deze levensvragen creëer je meer inzicht in je persoonlijke levensmissie en dit kan op zijn beurt weer vertaald worden naar de werksfeer. Dit zijn de twaalf vragen:

12 big life questions

 1. Kijk in een glazen bol en zie jezelf over tien jaar. Wat zie je? Wat/wie bevindt zich in jouw omgeving? Wat zie je jezelf doen?
 2. Waarover voel je je momenteel het meest angstig?
 3. Wat ben je bereid om op te geven om trouw te blijven aan jezelf? Tegen wat kan je gemakkelijk “nee” zeggen?
 4. Welke delen van jouw leven zijn positief?
 5. Welke aspecten van je leven zou je graag veranderen?
 6. Waarvan zou je meer willen doen dat je gelukkig maakt?
 7. Welke soort problemen los je het liefst op?
 8. Welke aspecten van jezelf maken jou uniek?
 9. Wat zijn jouw persoonlijke waarden?
 10. Welke mensen in jouw leven bewonder jij het meest? Waarom?
 11. Wat hebben de mensen tot wie je je aangetrokken voelt gemeenschappelijk?
 12. Van welke aspecten van jezelf krijgen anderen energie?

Ook wanneer je geen big struggles ervaart kan het prettig zijn om even stil te staan bij dit soort vragen. Wedden dat je op verrassende inzichten komt?

Meer lezen over doelen stellen

Reageer op artikel:
Dit zijn dé 12 vragen om te weten wat je wil in het leven
Sluiten