Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Mindset 22 dec 2018

Deze 11 powervrouwen hebben ons in 2018 geïnspireerd

Alle vrouwen zijn powervrouwen, dat weten wij natuurlijk ook wel. We hebben allemaal op onze eigen manier iets te voegen aan de samenleving – maar dat betekent niet dat we daarbij geen voorbeeld kunnen nemen aan anderen. Integendeel! Daarom zetten wij 11 vrouwen op een rijtje die in 2018 iets bijzonders deden of gewoon in z’n algemeen awesome zijn – of allebei, natuurlijk.

11 powervrouwen van 2018

Charlotte van ‘t Wout

Ken je al die Instagram-cursussen die nu te pas en te onpas voorbij ziet komen? Die werden geïntroduceerd door Charlotte van ‘t Wout, ‘ondernemer, spreker, coach en vlogger’. Charlotte is een superslimme ondernemer: ze groeide binnen een jaar naar 10K volgers en zette onder andere SPOT op, vergaderruimtes aan de grachtengordel in Amsterdam. Daarnaast geeft ze nu dus online cursussen over ondernemen, branding en productiviteit. Als we van iemand iets kunnen leren, is het wel van haar.

> Volg Charlotte op Instagram

Megan Jayne Crabbe

Heb je Body Positive Power al gelezen? Het boek van Megan Jayne Crabbe (@bodyposipanda) werd dit jaar in het Nederlands vertaald en legt je haarfijn uit wat er mis is met het schoonheidsideaal waar wij als vrouwen zo ons best voor doen. Uiteraard strijdt ze niet alleen voor body positivity in haar boek, maar deelt ze dezelfde inspirerende boodschap ook met haar 1 miljoen volgers op Instagram. Perfect voor als je wel wat meer zelfliefde kunt gebruiken en geïnteresseerd bent in de vorming van ons lichaamsbeeld.

> Volg Megan op Instagram

Michelle Obama

Eerlijk is eerlijk: we missen Michelle Obama een beetje als first lady. Een beetje heel erg, om precies te zijn. Gelukkig kregen we dit jaar een nieuwe dosis Michelle, namelijk in de vorm van haar boek Becoming. Dat is in feite gewoon een omschrijving van haar verleden: haar jeugd in de South Side van Chicago, haar studie op Princeton waar ze voor het eerst voelde wat het betekende om de enige zwarte vrouw in de zaal te zijn, haar carrière als topbedrijfsjurist en natuurlijk de (eerste) jaren van haar huwelijk. In haar boek is ze heel openhartig over de acht jaren in het Witte Huis, de goede en slechte dingen in haar leven, en dat is ontzettend moedig.

> Volg Michelle op Instagram 

LEES OOK: Tuesday Talks: dit kun je zelf doen voor meer gendergelijkheid op de werkvloer

Emilie Sobels

De Nederlandse ondernemer Emilie Sobels kenden we al als oprichter van Hashtag Workmode: co-working spaces voor vrouwelijke ondernemers die je in steeds meer steden vindt. Maar dit jaar bracht ze ook nog eens haar tweede boek uit: Babe, you got this – het werkboek. En oh ja, ze organiseert de Hashtag Workmode Academy-dagen, waar je leert over verschillende aspecten van ondernemerschap. Volgend jaar komt daar ook nog eens een heuse summit bij. Kortom, Emilie timmert hard aan de weg en daar kunnen wij alleen maar van leren.

> Volg Emilie op Instagram

Meghan Markle

De bruiloft van prins Harry en Meghan Markle was een groot ding dit jaar – en de invloed die zij heeft op de vernieuwing van het Britse koninghuis is ook niet mis. Meghan maakte bijvoorbeeld een feministisch statement door het eerste gedeelte in St. George’s Chapel alleen te lopen, liet het woord obey uit de geloftes halen én nodigde een zwarte bisschop uit. En oh ja, ze ging lekker au naturel met bijna geen foundation op. Een vrouw naar ons hart.

> Volg Meghan op Instagram

Madeleine Daria Alizadeh

De Duitse Madeleine (@dariadaria) is feministe en klimaatactiviste; ze was laatst bijvoorbeeld in het Europees Parlement om mee te praten over klimaatverandering en wegwerpplastic, en compenseert al haar vliegreizen. Haar Instagram-account is een verzameling van empowering boodschappen, informatie over bijvoorbeeld afval en fast fashion en ook goed nieuws over verbeteringen op dat gebied. Een echte inspirerende idealist!

> Volg Madeleine op Instagram

Merel van der Wouden

Met hele Powerpoints en Excelsheets in de aanslag vroeg Merel als business consultant elk half jaar om een salarisverhoging. Toen het tijd werd voor wat anders en ze erachter kwam dat de vrouwen in haar omgeving het totaal niet hetzelfde aanpakte, besloot ze onderhandelcoach te worden. Ze wil verandering brengen in het feit dat vrouwen op het moment minder verdienen dan mannen – en daar staan wij natuurlijk helemaal achter. Hadden wij even geluk dat we haar dit jaar mochten interviewen!

> Volg Merel op Instagram

Lees ook het interview: Onderhandelcoach Merel van der Wouden: zo onderhandel je over je salaris

Emma González

De 19-jarige Emma maakte als leerling de schietpartij in februari op de Stoneman Douglas High School in Florida mee, waarbij 17 van haar medeleerlingen omkwamen. Ze richtte de actiegroep Never Again MSD op en ging viral met een speech tegen wapengeweld (en politici die gesponsord worden door de NRA). Daarna bleef ze actief als activiste; deze speech bij de mede door haar georganiseerde March for Our Lives is ook erg het bekijken waard.

> Volg Emma op Instagram

Serena Williams

Ook tennisster Serena Williams was dit jaar (weer) een groot voorbeeld voor ons. Zo is ze op Instagram uit de kleren gegaan om meer aandacht te vragen voor borstkankeronderzoek én streed ze ervoor dat zij en haar vrouwelijke collega’s in een catsuit zouden mogen tennissen, zonder dat daar per se een rokje of jurkje overheen moet. Want laten we eerlijk zijn, die regel is ontzettend vreemd en oneerlijk.

> Volg Serena op Instagram

Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen

Als reactie op het boek sexy, but tired, but sexy (waarin werd geschreven dat je als vrouw zin moet maken in seks) schreven Marie Lotte en Nydia het feministische pamflet Damn, honey – een lekker luchtig maar toch duidelijk boekje over onder andere slut shaming, body positivity, seksualiteit en de heteronormativiteit in de samenleving. Inmiddels maken ze ook een gelijknamige podcast, over ‘alle shit waar je als vrouw van deze tijd mee moet dealen‘. Ze maken de strijd voor gelijkheid daarmee toegankelijk en zelfs leuk, maar geven tegelijkertijd toe dat ook zij nog lang niet alles weten. Leren doe je immers samen.

> Volg Nydia en Marie Lotte op Instagram

Foutje gezien? Mail ons. We zijn je dankbaar.

In 5 stappen je financiën op orde voor 2022

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tijdelijk onze gratis checklist!

Reageer op artikel:
Deze 11 powervrouwen hebben ons in 2018 geïnspireerd
Sluiten