Tessa Ham
Tessa Ham | LinkedIn Mindset 30 dec 2019

Deze 10 powervrouwen hebben ons in 2019 geïnspireerd

Alle vrouwen zijn powervrouwen, dat weten wij natuurlijk ook wel. We hebben allemaal op onze eigen manier iets te voegen aan de samenleving – maar dat betekent niet dat we daarbij geen voorbeeld kunnen nemen aan anderen. Integendeel! Daarom zetten wij tien vrouwen op een rijtje die ons in 2019 hebben geïnspireerd.

We vroegen jullie input via Instagram Stories en daar rolden aardig wat inspirerende namen uit.

Greta Thunberg

Ze is pas 16 jaar oud, maar Greta Thunberg is dit jaar het boegbeeld geworden van de klimaatactivisten. De inmiddels bekendste klimaatactiviste ter wereld werd in 2019 vaak uitgenodigd om te spreken op conferenties en klimaattoppen.

Ook schreef ze samen met haar ouders een boek over het klimaat. Het is dan ook niet gek dat Time haar dit jaar uitriep tot Person of the year.

> Volg Greta op Instagram

Eva Jinek

Talkshows worden meestal gehost door een man. Zonde, want als we Eva Jinek aan het werk zien, zouden talkshows er naar onze mening op vooruit gaan. Eva is doortastend, maar toch sympathiek.

Ze is al jaren een rolmodel van ons, dus verdient zeker een plekje in deze lijst. Dit jaar maakte ze kans op de Televizier-Ster Presentatrice en maakte ze de overstap van de NPO naar RTL. We kunnen niet wachten om te zien wat 2020 voor haar in petto heeft.

> Volg Eva op Instagram

Alexandria Ocasio-Cortez

De Amerikaanse Alexandria Ocasio-Cortez verblufte vriend en vijand toen ze haar concurrent Joe Crowley (die al tien termen onverslagen was) van de troon stootte en daarmee de jongste vrouw ooit werd die in Congress diende.

Sinds ze haar zetel heeft aangenomen, is haar impact al gevoeld tot ver buiten de hallen van Capitol Hill. Alexandria Ocasio-Cortez neemt namelijk geen blad voor de mond.

Sanna Marin

Over jonge politica gesproken: Sanna Marin werd eind dit jaar de nieuwe minister-president van Finland. Ze staat daarmee aan het hoofd van vijf coalitiepartijen die ook allemaal door een vrouw worden geleid. Goed nieuws in een wereld waarin mannen nog steeds overwegend hogere functies bekleden. Bovendien is ze met haar 34 jaar de jongste vrouwelijke regeringsleider ter wereld!

Lees ook: Niet iedereen in Finland is blij met hun vrouwelijke minister-president en partijleiders

Mignon Nutseling

“Naakte moraalridder die schrijft, tekent en presenteert. Strijdt voor nuance.” Zo beschrijft Migno Nutseling haarzelf in haar Instagram-bio. Toen we op Instagram vroegen naar de vrouwen die jullie het afgelopen jaar inspireerden, kwam Mignon’s naam vaker voorbij.

Met haar creatieve werk brengt ze discussies over gender, seksualiteit, zelfbeeld en schoonheidsidealen op gang. We leren hierdoor een hoop van haar account, maar haar eerlijkheid is vaak ook een fijn bad van herkenbaarheid.

> Volg Mignon op Instagram

Marie Lotte & Nydia van Damn Honey

Nog twee namen die we op Instagram vaak doorkregen: Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen van Damn Honey. En dat snappen wij helemaal. Vorig jaar haalden ze al ons lijstje met vrouwen die ons in 2018 hadden geïnspireerd. Dit jaar brachten de vrouwen van Damn Honey de scène in realityshow ‘De Villa’ aan het licht waar Julia wordt aangerand door Steve. Mede door Marie Lotte & Nydia is De Villa nu van de buis.

Dat niet alleen: dit jaar brachten ze het geweldige boek ‘Heb je nou al een vriend?’ uit, waarin ze 50 vragen behandelen waar je als vrouw mee moet dealen. Van “Ben je ongesteld of zo?” tot “Draaf je niet een beetje door met dat feminisme?”

> Volg Nydia en Marie Lotte op Instagram

Lizzo

Op het gebied van muziek was 2019 het jaar van Lizzo. Oké toegegeven, vooral in de Verenigde Staten brak de zangeres en rapper écht door. We kunnen niet wachten tot iedereen in Nederland haar ook omarmt.

Lizzo heeft namelijk een enorme dosis zelfvertrouwen en zelfliefde die we allemaal wel kunnen gebruiken. Haar empowering en catchy liedjes, en haar boodschap over body positivity bemachtigen haar een plek in dit lijstje.

> Volg Lizzo op Instagram

Meghan Markle

Vorig jaar haalde Meghan Markle al ons lijstje met inspirerende vrouwen, om haar invloed die ze heeft op de vernieuwing van het Britse koningshuis. In 2019 zette ze dit door.

Na de geboorte van Archie in mei, kozen zij en prins Harry ervoor om niet meteen na de bevalling buiten voor het ziekenhuis te poseren. Dat niet alleen: dit jaar praatte ze open over de worstelingen die het prinses én moeder zijn met zich meebrengen.

Lees ook: Van actrice tot prinses: het verhaal van Meghan Markle

Sanny zoekt Geluk

Sanny, die je misschien ook wel kent als Sanny zoekt Geluk, is al jaren een favoriet van ons. We twijfelden dan ook geen moment haar in dit lijstje te noemen, nadat jullie haar op Instagram aandroegen. Dit jaar is Sanny moeder geworden van een tweede dochter en in haar vlogs geeft ze ons een kijkje in haar mom life. Haar eerlijkheid en openhartigheid zijn verfrissend!

> Volg Sanny op Instagram

‘Zeikschrift’ Madeleijn van den Nieuwenhuizen

Madeleijn van den Nieuwenhuizen laat met Zeikschrift zien hoeveel impact een Instagram-account kan hebben. Sinds 2016 bekijkt Madeleijn al kritisch de Nederlandse media. Op haar account leren dat we er nog lang niet zijn: bodyshaming, discriminatie en racisme komen bijvoorbeeld veelvoudig aan bod.

> Volg Madeleijn op Instagram

In 4 weken naar een productiever leven

Meld je aan voor onze wake-up letter en volg onze productiviteitscursus

Reageer op artikel:
Deze 10 powervrouwen hebben ons in 2019 geïnspireerd
Sluiten